6 mitova o spolnim bolestima koji trebaju nestati

Spolne bolesti

Danas su, zahvaljujući internetu, informacije o spolnim bolestima dostupnije no ikad – no pitanje je koliko su one istinite i pouzdane. Iz tog bi se razloga svaka informacija uz spolne bolesti i siguran seks trebala barem dva puta provjeriti i utvrditi je li istinita ili se radi o mitu koji kruži i potencijalno dovodi u opasnost neiskusne i nedovoljno informirane pojedince.

Nepouzdanosti tih podataka posebice bi trebali biti svjesni roditelji adolescenata koji možda zbog dostupnosti informacija zaključuju da će ih njihovo dijete samo proučiti te da mu nisu potrebni roditeljski savjeti i smjernice. Ovakvo razmišljanje je pogrešno upravo zbog raznih dezinformacija i mitova koji mogu biti štetni za svakoga, a posebno za neupućene i neiskusne adolescente.

Nelagoda od otvorenog razgovora o spolnom životu i odgovornostima koje on sa sobom nosi ni u kom slučaju se ne smije ispriječiti između roditelja i adolescenta koji ulazi u svijet seksualnosti. Roditelji, naoružajte se strpljenjem i točnim informacijama i otvorenim razgovorom bez tabua i nelagode servirajte svom adolescentu sve činjenice o spolnosti, spolnim bolestima i rizicima.

1. HIV i hepatitis B ili C prenosi se samo spolnim putem

Netočno. Virus HIV-a i hepatitisa može se prenijeti na mnogo načina – nesterilnom medicinskom opremom, iglama za akupunkturu, transfuzijom krvi, transplantacijom organa, zaraženim priborom za tetoviranje i piercing. Zaraza je moguća i ako zaražena slina, sperma ili krv dođe u dodir s otvorenom ranom, poput posjekotine.

Suprotno vjerovanjima i predrasudama, virusi se ne mogu prenijeti rukovanjem ili grljenjem, kao ni kihanjem ili kašljanjem.

2. Oralni seks je siguran

Neke spolne bolesti se ne prenose oralnim seksom, ali klamidiju, herpes, sifilis i HIV možete dobiti i tim putem.

3. Negativan papa test znači spolno zdravlje

Netočno. Papa test se često povezuje s cjelokupnim spolnim zdravljem, no to je potpuno pogrešno – papa test ne otkriva spolne bolesti.

4. Kondom štiti od svih spolnih bolesti

Kondom je najbolja zaštita protiv većine spolnih bolesti, ali ne i od svih. Kondom funkcionira kao barijera koja ne propušta patogene čestice bolesti, no kako se ne prenose sve bolesti preko sjemena, kondom vas neće zaštititi od HPV-a, genitalnog herpesa, sifilisa ni stidnih uši. Osim toga, kondom može puknuti, što predstavlja rizik.

5. Sve spolne bolesti imaju simptome

Netočno. Neke spolne bolesti uopće nemaju nikakve simptome – primjerice, kod klamidije u čak 70 posto slučajeva nema nikakvih simptoma, a virus genitalnog herpesa se može “pritajiti” u organizmu i nastupiti tek mjesecima kasnije, uslijed pada imuniteta ili općenite slabosti organizma. Ako ste imali rizičan spolni odnos, odmah se testirajte.

6. Postoji imunitet na izlječenu spolnu bolest

Netočno. Neke od spolnih bolesti se mogu izliječiti ali njima se možete zaraziti više puta.

Zbog svog zdravlja i sigurnosti obavezno dobro provjerite svaku informaciju vezanu za spolni život i rizike koje on sa sobom nosi, o svakoj nedoumici i pitanju detaljno istražite odgovore i ne dozvolite da razni mitovi ugroze vas i vaše zdravlje.

Image: IJdema/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.