Vodič kroz materijale za izradu seksualnih igračaka

materijali

Prilikom odabira idealne seksualne igračke, važno mjesto ima materijal od kojeg je izrađena. Iako su nam za osjećaj koji pruža često mnogo bitniji dizajn i oblik igračke, i materijal izrade je vrlo važna stavka. Neki će materijali na dodir biti vrlo glatki i tvrdi a neki posve meki na opip, što je važno kada odlučujemo kakvu stimulaciju želimo postići igračkom.

Materijal je iznimno bitan kada razmišljamo o potencijalnim štetnim sastojcima i alergijskim reakcijama, čišćenju i održavanju igračke te njenom skladištenju.

Govoreći o materijalima, nužno je već u početku spomenuti ftalate – ftalati su aktivni sastojci koji su se dodavali plastici kako bi joj razbili strukturu, a plastika bi postajala mekša i savitljivija, no pritom bi zadobila vrlo istančan kemijski miris i ispuštala bi specifičan masan film na površini (što su zapravo molekule iz razbijenih lanaca koje se nastoje ponovo oformiti, odnosno spojiti s drugim molekulama). Te kemikalije su potencijalno vrlo opasne i većina legitimnih proizvođača ne prodaje proizvode koji sadrže ftalate (najčešće je riječ o jelly materijalima).

Kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo i otklonili potencijalne nedoumice, preporučamo da prije kupnje proučite materijale igračaka kako biste bili sigurni kako održavati pojedinu igračku, kakva će biti na opip te kakve lubrikante uz nju koristiti.

Silikon

Silikon je vrsta poluorganskog polimera kojeg karakterizira izvanredna izdržljivost.

On je najpopularniji i daleko najbolji materijal za izradu seksualnih igračkaka iz više razloga – ne sadrži ftalate, nije porozan (nema pore u kojima se mogu skupljati bakterije), hipoalergenski je i higijenski, lako se čisti, nema mirisa ni okusa i dolazi u mnogo boja. Brzo se zagrijava na temperaturu tijela i zadržava toplinu.
Silikonske igračke su glatke i baršunaste na dodir.

Višu cijenu igračaka napravljenih od silikona (ili u silikonskom omotaču) uz sve karakteristike opravdava i njihova dugovječnost. Silikon je praktički neuništiv.

Prije i poslije svake upotrebe silikonsku igračku temeljito operite sapunom i toplom vodom, a za potpunu sterilizaciju možete je iskuhati u kipućoj vodi kroz par minuta (dakako, ukoliko je igračka vodootporna – izostavite igračke s elektromotorom iz ove metode).

Uz igračke od silikona koristite lubrikante na bazi vode, nikako od silikona, obzirom da silikonski lubrikanti mogu potencijalno reagirati s površinom igračke.

ABS plastika

ABS plastika se koristi za izradu laganih, ali čvrstih i krutih proizvoda. U industriji seksualnih igračaka od ABS plastike se rade dijelovi vibratora (poput baze s kontrolnim tipkama i slično) ili cijele igračke, najčešće bullet vibratori, stimilatori klitorisa, kegel kuglice i sve ostalo što zahtijeva čvrsto tijelo i glatku površinu. ABS plastika dobro i ravnomjerno prenosi vibracije, no kod povoljnijih modela to se može odraziti na nešto veću razinu buke pri radu. Ukoliko vam tihi rad predstavlja značajnu stavku pri kupovini, okrenite se malo skupljim modelima ili silikonskim vibratorima.

Zbog njegovih karakteristika i pristupačne cijene igračke od ovog materijala su vrlo popularne i predstavljaju odličan odabir, posebice za početnike.

Kod renomiranih proizvođača (poput B Swish, Fun Factoryja i sl.) površina ABS igračke biti će posve glatka, u mat ili sjajnom finišu. Kod igračaka nižeg ranga mogući su vidljivi tragovi kalupa.

Čvrsto tijelo i glatka površina ujedno znače da je materijal hipoalergenski, nije porozan, te ne sadrži ftalate.

Igračke od ABS plastike su vrlo jednostavne za održavanje zbog svojih karakteristika. Prije i poslije korištenja isperite ih blagim sapunom i mlakom vodom, a ukoliko postoji potreba za dezinfekcijom, to možete učiniti nanoseći manju količinu medicinskog alkohola na suhu krpu.

Uz igračke od ABS plastike mogu se koristiti sve vrste lubrikanata.

PVC

PVC (polivinil klorid) je lagan i dugovječan materijal koji ne zahtijeva mnogo pažnje pri održavanju. Te kvalitete čine PVC jednim od najčešćih vrsta plastike u upotrebi danas, dok se u industriji seksualnih igračaka koristi za proizvodnju cijelih igračaka.

Dodavanjem raznih omekšivača za plastiku, PVC postaje najsličniji gumi. PVC u proizvodnji seksualnih igračaka uglavnom više ne sadrži ftalate zbog štetnog utjecaja na zdravlje, njihovim dodavanjem PVC postaje mekan na dodir, nalik želatini (Jelly guma).

Materijal je porozan i karakterističnog mirisa no jednostavan za održavanje. Igračke se mogu očistiti mlakom vodom i antibakterijskim sapunom ili univerzalnim sredstvom za čišćenje igračaka.
Uz igračke od PVC-a koristite lubrikant na bazi vode ili silikona.

TPE (Thermo-Plastic Elastomer)

TPE je vrsta elastomera koji ima svojstva slična jelly materijalu (može biti proziran, mek na dodir i savitljiv) no nije opasan i više je kvalitete. Za razliku od jelly materijala koji sadrže ftalate kako bi se plastika omekšala, elastomeri su meki i njima se u proizvodnji dodaje sastojak koji ih stvrdnjava i koji se potom u potpunosti uklanja iz materijala. Pri proizvodnji elastomera ne koriste se otapala, stoga je pogodan za široku upotrebu.

Elastomer je donekle porozan (nije ga moguće sterilizirati), no uz redovitu i adekvatnu njegu trajati će dugo. Prije i poslije upotrebe igračku operite blagim antibakterijskim sapunom i mlakom vodom i pustite da se osuši, a ako igračku dijelite, koristite kondom.

Elastomeri ne sadrže ftalate, hipoalergenski su, mekani i trajni i stoga su vrlo čest odabir za izradu seksualnih igračaka.
Uz igračke od TPE materijala mogu se koristiti lubrikanti na bazi silikona i vode.

TPR (Thermo-Plastic Rubber)

TPR je spoj polimera termoplastičnih i elastomerskih svojstava, odnosno materijal koji ujedno ima svojstva gume i plastike, stoga ima i karakterističan miris.

TPR može biti mekan i savitljiv na dodir, no u odnosu na TPE materijale je čvrst, krut i manje rastezljiv. Ne sadrži ftalate, hipoalergenski je i netoksičan, ali ga nije moguće iskuhati ili na drugi način sterilizirati, stoga koristite kondom ako igračku dijelite.

Ovaj je materijal manje porozan (što znači da ima mikropore u kojima se mogu razvijati bakterije) od Cyberskina i njegovih inačica, ali je porozniji od silikona. Prije i poslije upotrebe igračku očistite mlakom vodom i sredstvom za čišćenje igračaka ili antibakterijskim sapunom.

Lubrikanti na bazi vode najbolji su za TPR i TPE materijale. Izbjegavajte lubrikante na bazi ulja, kao i silikonske koje je vrlo teško isprati s ovih materijala.

Latex

Latex je vrsta gume dobivene iz određenih biljaka koja ima odlična fleksibilna svojstva. Materijal je iznimno rastezljiv, tako da se od njega najčešće izrađuju igračke na napuhavanje (poput dilda ili butt pluga). Važna karakteristika latexa je i njegov specifičan miris.

Latex je vrlo porozan i nije ga moguće dezinficirati, stoga zahtijeva obavezno čišćenje nakon upotrebe. Pritom koristite blagi antibakterijski sapun i vodu, nikad alkohol ili deterdžente za kućnu uporabu. Za dodatnu sigurnost ili ako dijelite igračku, koristite kondom.

Latex nema prirodno visok sjaj kakav je vidljiv na ambalažama proizvoda. On se postiže nanošenjem silikonskog lubrikanta ili sredstva za održavanje latexa.

S obzirom da je alergija na latex relativno česta, igračke od latexa odaberite isključivo ako ste sigurni da niste alergični.
S igračkama od latexa kompatibilni su lubrikanti na bazi vode i silikona.

Staklo

Staklene igračke rade se od prozirnog borosilikatnog stakla medicinske gradacije, bolje poznatog po imenu branda – Pyrex staklo. Borosilikatno staklo je višestruko kaljeno, stoga može izdržati ekstremne temperaturne uvjete kao i impozantne pokušaje fizičkog oštećenja bez narušavanja svoje strukture.

Staklene igračke su potpuno neporozne, hipoalergenske, ne sastoje nikakve štetne sastojke i moguće ih je sterilizirati ukoliko se igračka dijeli.

Staklo dobro zadržava temperaturu, stoga je iznimno pogodno za zagrijavanje ili hlađenje kako bi se doživjeli različiti podražaji.

Igračke napravljene od borosilikatnog stakla nisu samo vrlo dugovječne, već i vizualno senzacionalne – često su prava umjetnička djela.

Zahvaljujući odličnim svojstvima, održavanje ovih igračaka je jednostavno – ukoliko igračku dijelite, možete je sterilizirati držeći je u kipućoj vodi nekoliko minuta, dok je inače dostatno igračku oprati u mlakoj vodi antibakterijskim sapunom, ili je oprati u perilici posuđa.
S njima možete koristi sve tipove lubrikanata.

Metal

Najčešće se igračke izrađuju od medicinskog čelika, nehrđajućeg čelika (inox 18/10) ili raznih nehrđajućih legura (aluminij, krom). Metal je iznimno siguran, neporozan i higijenski, vizualno nenadmašan i uz pravilnu njegu gotovo vječan. Otporan je na sve mehaničke utjecaje.

Metal ima čvrstu, glatku površinu i često je sjajan.

Igračke imaju vrlo visoku točku taljenja i odlično zadržavaju toplinu, stoga se mogu zagrijavati i hladiti za toplo-hladne igre.

Metalne igračke mogu se prati ručno, u perilici posuđa, iskuhavati kako bi se sterilizirale ili dezinficirati alkoholom. Ne preporučuje se tek korištenje abrazivnih sredstava zbog mogućnosti grebanja.

Uz metalne igračke je moguće koristiti sve tipove lubrikanata.

Keramika

Keramika se dobiva pečenjem birane i obrađene gline na vrlo visokim temperaturama. Dodavanjem glazure ovaj materijal dobiva svoja karakteristična svojstva – postaje vrlo čvrst, tvrd, iznimno trajan i s velikom otpornošću na promjenu temperature, što ga čini vrlo pogodnim za zagrijavanje i hlađenje za postizanje drugačijih vrsta stimulacije.

Zahvaljujući glazuri, keramika je posve neporozan materijal izvanredne glatkoće.

Keramičke igračke prije i poslije upotrebe operite mlakom vodom i blagim sapunom te temeljito obrišite, a čuvajte ih u kutijama iznutra obloženim mekim materijalom ili u tekstilnim (satenskim, baršunastim) vrećicama. Iako je riječ o vrlo trajnom materijalu, u padu na tvrdu površinu može doći do oštećenja, a i najmanje oštećenje na insertacijskom dijelu znači da igračka više nije sigurna za korištenje. Uz keramiku možete koristiti sve tipove lubrikanata.

Jelly guma

Jelly guma je mješavina PVC plastike i gume, što rezultira teksturom vrlo mekom na dodir (nalik želeu, po čemu je dobila ime) koja je vrlo porozna (u mikroporama na površini igračke mogu se stvarati bakterije), a ne može se dezinficirati. Igračke od jelly materijala mogu biti vrlo realistične, cjenovno pristupačne i dolaziti u niz boja, pa i biti posve prozirne ili tonirano prozirne. Međutim, jelly igračke imaju vrlo snažan kemijski miris koji ne nestaje bez obzira na broj pranja, i opasnije, materijal je napravljen tako da su u proizvodnji PVC-u dodani štetni ftalati i latex. Ftalati plastiku omekšavaju kako bi dobila „želatinsku“ formu, bila fleksibilnija i prozirna. Brojna istraživanja pokazala su kako su ftalati štetni za zdravlje te su na području SAD-a i Europske unije uklonjeni brojni proizvodi koji su ih sadržavali, posebice oni koji dolaze u doticaj s ljudskom sluznicom.

Ukoliko tražite materijal svojstava kakve imaju jelly materijali (poput mekoće ili mogućnosti da bude proziran), odaberite elastomer ili TPE materijal.

Ukoliko ih posjedujete, preporučuje se da igračke od jelly materijala uvijek koristite s kondomom, posebice ako su starije od nekoliko mjeseci (može se dogoditi da površinski sloj počne propadati).

Pri skladištenju igračke od jelly materijala pospremite u zasebnu vrećicu kako biste izbjegli doticaj s drugim igračkama, posebice onima od jelly materijala. Propadanje površinskog sloja jelly materijala može reagirati s drugim igračkama.

Igračku prije i poslije upotrebe isperite antibakterijskim sapunom i mlakom vodom i obavezno prije skladištenja temeljito osušite kako biste spriječili pojavu plijesni u porama.

Uz jelly materijale koristite isključivo lubrikante na bazi vode.

Briga o igračkama i skladištenje

Dezinfekcija igračaka nije nužna, osim ako ne namjeravate dijeliti igračku. U tim slučajevima preporučljivo je koristiti kondom. Potpuno dezinficirati se mogu igračke koje nisu porozne, najčešće je riječ o igračkama koje su čvrste i krute na dodir – napravljene od silikona, ABS plastike, metala, keramike i stakla.

Pri skladištenju, igračkama izvadite baterije kako biste spriječili curenje baterije i koroziju u mehanizmu. Igračke s punjivim baterijama uvijek punite po uputama proizvođača.

Više igračaka skladištite odvojeno kako ne bi došlo do međusobnog fizičkog oštećenja ili međusobnog reagiranja različitih materijala. Dovoljno je igračke pohraniti u zasebne čvrste vrećice ili satenske torbice kakve prilažu pojedini proizvođači.

Ukoliko je igračka vodootporna, pri čišćenju uvijek provjerite da je kućište dobro zatvoreno, odnosno da je gumeni prsten na mjestu.