Vodič za početnike – lubrikanti

Vodič za početnike – lubrikanti

Lubrikanti su sredstva koja uklanjaju trenje ili frikciju do kojeg dolazi u dodiru dvije ili više površina – između naših i tuđih genitalija, ruku ili igračaka.

Govorimo li o ljudskom tijelu, jedino vagina i usta imaju prirodnu lubrikaciju, dok penis i anus nemaju – što znači da u dodiru ruke i penisa te penisa i anusa za iskustvo bez frikcije treba lubrikant. Prirodna vlažnost vagine varira i ovisi o raznim faktorima (stres, hormonalni disbalans, tablete za kontrolu začeća i sl.) te dodavanje lubrikanta olakšava penetraciju i seksualni odnos čini mnogo ugodnijim i bezbolnim.

Dobro ga je koristiti bez obzira na vaginalnu suhoću, jer pojačava uzbuđenost i omogućava brži i strastveniji ritam bez osjećaja nelagode. Apsolutno je neophodan dodatak analnom seksu jer anus niti rektum nemaju prirodnu lubrikaciju.

Lubrikante je poželjno koristiti i uz većinu seksualnih igračaka. Vrlo male količine lubrikanta potrebne su uz igračke od metala, stakla, keramike i određenih vrsta silikona koji na dodir ne proizvode trenje, odnosno koji su potpuno glatki.

Druge vrste silikona na dodir su manje glatke i povlačeći prste po njima, osjetit ćete otpor – one, zajedno s nekim drugim materijalima (PVC, TPE, TPR) trebaju veće količine lubrikanta kako biste dobili senzualno sklisko iskustvo a izbjegli nelagodu ili čak bol. Naravno, uz analne stimulatore (bez obzira na materijal) lubrikant je obavezan.

Vrste lubrikanata po sastavu

Lubrikanti na vodenoj bazi

Lubrikanti na bazi vode tako mogu biti potpuno tekući ili vrlo gusti, poput gela.

Kako im je voda glavni sastojak, sluznica ih apsorbira, no kada ostatak vode ishlapi, lubrikant se suši i potrebno ga je nanijeti više puta. Tips & tricks – umjesto novog nanošenja lubrikanta, možemo reaktivirati postojeći tako da na njega nanesemo nekoliko kapljica vode ili sline.

Zahvaljujući visokom udjelu vode, ove ćete lubrikante vrlo jednostavno očistiti i ukloniti sve tragove (bilo s tijela, igračke, plahte ili namještaja) – dovoljno je malo tople vode i sapuna.

Mogu se koristiti u bilo kojem seksi scenariju: vaginalnom, analnom ili oralnom seksu te sa svim vrstama igračaka. Imajte na umu samo da, obzirom da se otapaju u vodi, ovi lubrikanti nisu najpogodniji za upotrebu pod tušem, u bazenu, odnosno u vodi općenito.

Lubrikanti na bazi vode također se preporučuju za upotrebu s kondomima. Za razliku od onih na bazi ulja ne utječu na elastičnost kondoma, ne čine ga poroznim, niti povećavaju opasnost od pucanja.

Silikonski lubrikanti

Lubrikanti na bazi silikona najčešće imaju samo nekoliko sastojaka i ne sadrže vodu, tako da ih sluznica ne apsorbira već ostaju na površini kože i zbog toga mnogo duže traju. Ne otapaju se u vodi (za razliku od lubrikanata na bazi vode), tako da ih je teže oprati a mogu i ostaviti mrlje.

Zbog dodatka silikona stvaraju postojani sloj (film) na koži koji mnogo bolje umanjuje frikciju i od svih lubrikanata stvaraju najskliskiji osjećaj, izrazito sličan prirodnoj lubrikaciji. Masniji su i svilenkasti na dodir.

Te ih kvalitete, uz dugovječnost, čine odličnima za analni seks.

NE PREPORUČUJU se za korištenje uz silikonske seksualne igračke, jer može doći do neželjene reakcije.

Sigurni su za korištenje s kondomima i kompatibilni s latexom i gumom. Većina kondoma i dolazi lubricirana silikonskim lubrikantom.

Hibridni lubrikanti

Hibridni lubrikanti novijeg su datuma nastanka a rezultat su pokušaja da se dobije “najbolje iz oba svijeta” od lubrikanata na bazi vode i lubrikanata na bazi silikona.

Po sastavu, hibridni lubrikanti su većinski od vode, no i vrlo malo dodanog silikona drastično mijenja svojstva vodenog lubrikanta – poput silikonskih, hibridni su skliski, kremasti i svilenkasti na dodir te mnogo duže traju. S druge strane, zbog vodene baze se lakše čiste, ne ostavljaju tragove na plahtama i mogu se koristiti sa seksualnim igračkama od silikona.

Potpuno su sigurni za vaginalni, analni i oralni seks te kompatibilni s kondomima.

Uljni lubrikanti

Prati ih prilično loša reputacija. Razlog je taj što djeluju korozivno na latex i gumu te mogu oštetiti kondom ili dijafragmu. Također nisu preporučljivi za korištenje s gumenim igračkama.

Mnogo se koriste jer su nam na dohvat ruke – vazelin, baby ulja, mineralna ulja, čak i ulja za kuhanje, a koriste se i jer jer ne sadrže aditive i konzervanse poput nekih vodenih i silikonskih. Aditivi u kontaktu s osjetljivom kožom mogu pridonijeti razvoju gljivičnih infekcija, pa ukoliko postoji sklonost tome, preporučljivo je koristiti lubrikante koji ne sadrže glicerin ni parabene.

Kako su na bazi ulja, čišćenje je također teže i moguće su mrlje.

Vrste lubrikanata po namjeni

Analni lubrikanti

System JO – H2O Anal Lubricant, 120 ml

Velik dio “univerzalnih” lubrikanata može se koristiti za analni seks, no postoje lubrikanti specifično napravljeni kako bi analnu stimulaciju učinili ugodnijom. Oni su u pravilu gušći od standarnih i često dolaze u obliku gela, ne tekućine. Zbog toga lubrikant ostaje točno tamo gdje ga nanesete.

Stimulirajući lubrikanti

Pjur - MyGlide, 30 ml

Stimulirajući lubrikanti sadrže sastojke poput mente koji na koži proizvode efekt zagrijavanja ili hlađenja, što izaziva potpuno novi osjećaj ili pojačavaju osjetljivost. Zbog pojačavanja osjetljivosti čini ih popularnima kod žena koje imaju poteškoće s dosezanjem orgazma.

Lubrikanti s okusom

System JO - H2O Lubricant Chocolate, 30 ml

Idealni su dodaci oralnom seksu jer podižu užitak za oba partnera – jestivi lubrikanti dolaze u nizu popularnih aroma (od jednostavnijih, poput jagode i čokolade do složenijih, poput pina colade i slično) i njihova će primjena učiniti oralni seks doslovno finijim. Efikasno rješavaju problem svima koji se ne osjećaju ugodno s mirisom ili okusom vlastitih genitalija.

Postoje i lubrikanti boje i viskoznosti poput prave sperme, što je idealno za ostvarivanje različitih fantazija, bilo u partnerskom scenariju ili samostalno, s igračkama ili bez.

BTB - CUM lubricant, 100 ml

Koji odabrati?

Najbolji i najsigurniji izbor su vodeni i hibridni lubrikanti. S njima se teško može pogriješiti. Sigurni su za upotrebu s kondomima i seksualnim igračkama, lako se uklanjaju i ne ostavljaju mrlje.

Silikonski lubrikanti su s druge strane najbolji izbor za upotrebu pri analnom seksu. Ne oštećuju lateks i sigurni su za zdravlje gotovo jednako kao klasični vodeni lubrikanti.

Uljne ne bismo preporučili, pogotovo ne uz upotrebu kondoma.

Svakako su za preporuku Pjur lubrikanti njemačke kvalitete, megapopularni Durex i američki System JO.

Kako koristiti?

Znate li da imate neku alergiju, svakako prije kupovine proučite sastojke lubrikanta. Svi naši lubrikanti dolaze s kompletnim popisom sastojaka upravo iz tog razloga.

Ukoliko niste sigurni jeste li alergični, manju količinu lubrikanta isprobajte na podlaktici – utrljajte u kožu i pričekajte desetak minuta. Pojavi li se crvenilo, temeljito isperite i ne koristite taj lubrikant.

Ako je sve u redu, nanesite manju količinu lubrikanta na sve što mislite koristiti – vaginu i vibrator, penis i masturbator, penis i anus itd. Za lakše nanošenje dublje u tijelo možemo preporučiti korištenje aplikatora. Patite li od vaginalne suhoće, lubrikanta ne može biti previše, a isto je pravilo i sa analnim seksom. Pri korištenju s igračkama preporučljivije je nanijeti manju količinu lubrikanta i postepeno je povećavati dok ne pogodite točno omjer koji vam odgovara.