Vodič za početnike – lubrikanti

lubrikanti

S obzirom na to da prirodna vlažnost varira i ovisi o raznim faktorima (stres, hormonalni disbalans, tablete za kontrolu začeća i sl.) dodavanje lubrikanta olakšava penetraciju i seksualni odnos čini ugodnim i bezbolnim.

Dobro ga je koristiti bez obzira na vaginalnu suhoću, jer pojačava uzbuđenost i omogućava brži i strastveniji ritam bez osjećaja nelagode.
Apsolutno su neophodan dodatak analnom seksu, vrsti seksualnog odnosa koji upražnjava sve više parova. Također, lubrikanti čine ugodne solo trenutke mnogo ugodnijima.

Različite vrste lubrikanata

Čak ako vam se i čini da vama lubrikanti nisu potrebni, iznenadit ćete se kako mogu djelovati na vaš seksualni život. Razmislite: brzinski seks uz lubrikant više nije problem. Nanesite ga u maloj količini i akcija može početi!

Lubrikante možemo podijeliti u tri osnovne skupine:

1. Lubrikanti na vodenoj bazi
2. Lubrikanti na silikonskoj bazi
3. Lubrikanti na uljnoj bazi

Svaka od ovih kategorija ima svoje prednosti i mane, iako su lubrikanti na vodenoj bazi univerzalan izbor i najšire su upotrebljavani.

Lubrikanti na vodenoj bazi

Kao što to i naziv  govori, oni su upravo to – bazirani na vodi.
Na tržištu također postoje vodeni lubrikanti s dodacima koji griju ili hlade te stvaraju dodatne senzacije prilikom upotrebe.
S obzirom na to da im je osnovni sastojak voda, koža i sluznica će ih apsorbirati te će čišćenje i uklanjanje biti super jednostavno… malo tople vode, po potrebi sapuna i lubrikant se vrlo lako uklanja s tijela.

Važna stavka kod izbora ove vrste lubrikanta jest ta da su u potpunosti kompatibilni s upotrebom kondoma.

Tips & tricks – par kapi vode i funkcionalnost je obnovljena. Kao da ste ga tek nanijeli. Iako vodene lubrikante zaista treba češće nadodavati tijekom odnosa od onih na silikonskoj ili uljnoj bazi.

Silikonski lubrikanti

Silikonski lubrikanti su u osnovi vrlo slični vodenima, samo što su uglavnom mnogo masniji, dulje traju te ih je teže oprati.
Važno je napomenuti da se njihovo korištenje NE PREPORUČUJE uz silikonske seksualne igračke, jer može doći do neželjene reakcije. Kompatibilni su s latexom i gumom. Dakle, sigurni su za korištenje uz upotrebu kondoma.

Silikonski lubrikanti se proizvode na bazi kemijske supstance, tekućine Dimethicone, Dimethiconol, i Cyclomethicone, u osnovi  netoksične supstance koja se ne resorbira putem kože i sluznice. Od svih lubrikanata stvaraju „najskliskiji“ osjećaj, izuzetno se kvalitetan dodatak analnom seksu (gotovo neizostavan) te su pogodni za igrice u vodi.

Uljni lubrikanti

Prati ih prilično loša reputacija.
Razlog je taj što djeluju korozivno na latex i gumu te mogu oštetiti kondom ili dijafragmu. Također nisu preporučljivi za korištenje s gumenim igračkama.
Mnogo se koriste jer su nam na dohvat ruke: vazelin, baby ulja, mineralna ulja, čak i ulja za kuhanje.

Koji odabrati?

Generalno gledajući, najbolji i najsigurniji izbor su vodeni lubrikanti. S njima se teško može pogriješiti. Sigurni su za upotrebu s kondomima i seksualnim igračkama, lako se uklanjaju i ne ostavljaju mrlje. Silikonski lubrikanti su s druge strane najbolji izbor za upotrebu pri analnom seksu. Ne oštećuju lateks i sigurni su za zdravlje gotovo jednako kao klasični vodeni lubrikanti.

Uljne ne bismo preporučili, pogotovo ne uz upotrebu kondoma. Naš izbor bio bi kvalitetan vodeni lubrikant na prirodnoj bazi, bez parabena.

Image: logoff/Bigstock.com