Vodič za početnike – kondomi

kondomi

Niste sigurni kako pronaći idealan kondom za vas? Na pravom ste mjestu, ovaj članak objašnjava sve što trebate znati o najpopularnijoj vrsti kontracepcije.

Vrste kondoma

Kada se pravilno koriste, kondomi štite od trudnoće i spolno prenosivih bolesti, no iznimno je važno da ih pravilno odaberete i naravno pravilno koristite.

Postoji zaista mnogo vrsta kondoma; s okusima, ekstra sigurni, sa sredstvom za odgodu ejakulacije, s teksturama, spermicidnim premazima, ekstra veliki, bez lateksa za one s alergijama do standardnih običnih lateks kondoma ili ženskih kondoma. Najčešće su napravljeni od lateksa ili poliuretana, ukoliko je moguće (ako niste alergični) koristite lateks kondome budući da su izdržljiviji i dostupniji.

Lateks kondomi se mogu koristiti samo sa vodenim lubrikantima, nikakvi lubrikanti na bazi ulja ili vazelina nisu dopušteni jer mogu oštetiti lateks.

Poliuretanski kondomi su napravljeni od vrste plastike, odlični su za mali broj ljudi koji je alergičan na lateks. Nešto su tanji od lateks kondoma, no i skuplji i manje fleksibilni te zahtjevaju više lubrikanta prilikom korištenja.

Kondomi sa spermicidnim premazima pomažu sprečavanju trudnoće, no to nije nešto u što se možete 100% pouzdati. Kondomi dolaze u raznim veličinama i obujmima, različiti proizvođači rade različite veličine, no ne postoji standardna veličina kondoma, isprobajte nekoliko modela i proizvođača i brzo ćete doći do idealne veličine i oblika.

Kako koristiti

Za početak, prije stavljanja kondoma obavezno je postignuti erekciju jer bez erekcije nije ni moguće staviti kondom. Izvadite kondom tako da strgnete samo jedan rub pakiranja. Zrak uhvaćen u kondomu može dovesti do pucanja, stoga primite vrh kondoma (ispupćenu vrećicu) palcem i kažiprstom te ga stavite na glavić penisa, drugom rukom odmotajte kondom po dužini penisa. Pazite da ste kondom stavili s prave strane (odmotavanje prema dolje).

Pazite da kondom ostane na svom mjestu tokom seksa, ukoliko se zamota prema gore, vratite ga na mjesto prije nastavljanja. Ukoliko vam kondom ispadne, koristite novi. Naravno, bitno je napomenuti da ne koristite kondom više puta. Nakon ejakulacije, izvadite penis držeći za kondom na korjenu penisa, te nakon toga zamotajte kondom u maramicu i bacite u smeće. Kondome nikada ne bacajte u wc školjku. Koristeći nekoliko kondoma u isto vrijeme nećete povećati sigurnost već samo stvoriti okruženje u kojem će kondom lakše puknuti.

Po mogućnosti kondome nemojte držati u novčaniku, pritisak i toplina sigurno neće dobro utjecati na trajnost kondoma. Ukoliko kondom ima oštećeno pakiranje, radije koristite drugi.

Predlažemo da koristite vodene lubrikante tijekom korištenja kondoma kako bi povećali zadovoljstvo te smanjili potencijalne iritacije.

Ukoliko se pravilno koristi kondom je odlična zaštita od trudnoće i spolno prenosivih bolesti no zapamtite da ništa ne pruža 100% zaštitu.

Image: Nosnibor137/Bigstock.com