Vodič za početnike – kondomi

kondomi

Najpopularnija, najdostupnija i izrazito djelotvorna kontracepcija – riječ je, naravno, o kondomu. Saznajte više o epitomu sigurnog seksa a i seksa općenito.

Kada se pravilno koriste, kondomi štite od trudnoće i velikog broja spolno prenosivih bolesti, no iznimno je važno da ih pravilno odaberete i pravilno koristite.

Vrste kondoma

Kondomi se razlikuju po veličinama, funkcijama, debljini i svojevrsnom dodatnom opremom.

1. Kondomi po veličini
Mister Size – Test Package Slim kondomi, 3 kom

Iako su nekoć na tržištu postojali samo kondomi “univerzalne” veličine, posljednjih godina raste svijest o sigurnosti i ugodnosti pri korištenju koju pružaju kondomi različite širine. Konkretno, ukoliko imate penis prosječne veličine, vjerojatno će vam i dalje odgovarati klasični univerzalni kondom, no ukoliko ste na bilo kojoj krajnoj strani spektra (veće ili manje), kondom namijenjen vašim dimenzijama biti će nedvojbeno ugodniji za namještanje i korištenje te, na kraju, pružati mnogo bolju zaštitu jer neće prejako stezati a smanjit će se i mogućnost pucanja ili spuzavanja tijekom seksa.

2. Kondomi po debljini
Pasante - Extra Thick kondomi, 12 kom

Kondomi sa specijalno navedenom debljinom mogu biti deblji i tanji – deblji pružaju veću razinu zaštite jer je smanjena mogućnost pucanja, a tanji pružaju realističniji osjećaj, odnosno osjećaj kao da ni ne nosite kondom.

3. Kondomi sa specijalnim funkcijama

Pasante - Climax kondomi, 12 kom

Kondomi mogu biti narebrani ili s istaknutim točkicama (koje se blago osjećaju pri penetraciji), s okusima koji mogu poboljšati oralni seks, mogu svijetliti u mraku, mogu imati aditiv koji će umanjiti osjet i omogućiti duže trajanje u seksu ili veću osjetljivost za nju, spermicidne premaze…

4. Posebni kondomi
Ormelle – ženski kondom, 5 kom

U posljednje vrijeme raste popularnost ženskih kondoma, a postoji li kod ijednog partnera alergija na lateks, postoje kondomi napravljeni od poliuretana. Nešto su tanji od lateks kondoma, no i skuplji i manje fleksibilni te zahtjevaju više lubrikanta prilikom korištenja. Ukoliko je moguće (ako niste alergični), koristite lateks kondome budući da su izdržljiviji i dostupniji, što na tržištu općenito, što cjenovno.

Kako koristiti

Za početak, prije stavljanja kondoma obavezno je postignuti erekciju jer bez erekcije nije ni moguće staviti kondom. Izvadite kondom tako da strgnete samo jedan rub pakiranja. Zrak uhvaćen u kondomu može dovesti do pucanja, stoga primite vrh kondoma (ispupćenu vrećicu) palcem i kažiprstom te ga stavite na glavić penisa, drugom rukom odmotajte kondom po dužini penisa. Pazite da ste kondom stavili s prave strane (odmotavanje prema dolje).

Pazite da kondom ostane na svom mjestu tokom seksa, ukoliko se zamota prema gore, vratite ga na mjesto prije nastavljanja. Ukoliko vam kondom ispadne, koristite novi. Naravno, bitno je napomenuti da ne koristite kondom više puta. Nakon ejakulacije, izvadite penis držeći za kondom na korjenu penisa, te nakon toga zamotajte kondom u maramicu i bacite u smeće. Kondome nikada ne bacajte u wc školjku. Koristeći nekoliko kondoma u isto vrijeme nećete povećati sigurnost već samo stvoriti okruženje u kojem će kondom lakše puknuti.

Lateks kondomi se mogu koristiti samo sa vodenim, silikonskim ili hibridnim lubrikantima, nikakvi lubrikanti na bazi ulja ili vazelina nisu dopušteni jer mogu oštetiti lateks.

Po mogućnosti kondome nemojte držati u novčaniku, pritisak i toplina sigurno neće dobro utjecati na trajnost kondoma. Ukoliko kondom ima oštećeno pakiranje, radije koristite drugi.

Predlažemo da koristite vodene lubrikante tijekom korištenja kondoma kako bi povećali zadovoljstvo te smanjili potencijalne iritacije.

Ukoliko se pravilno koristi kondom je odlična zaštita od trudnoće i spolno prenosivih bolesti no zapamtite da ništa ne pruža 100% zaštitu.

Image: Nosnibor137/Bigstock.com