Sve što trebate znati o ženskom kondomu

Zenski kondom

Ženski kondom je kontracepcijsko sredstvo koje se umeće u vaginu i zadržava ejakulat kako spermiji ne bi oplodili jajnu stanicu te štiti od spolno prenosivih bolesti. Izrađuje se od poliuretana, dok se novije i jeftinije verzije izrađuju od nitrila. Ukoliko se koristi ispravno ima 95% djelotvornost kao kontracepcijsko sredstvo te kao zaštita protiv spolnih bolesti.

Kako se koristi?

Kondom se stavlja u vaginu prije spolnog odnosa (može se umetnuti i do 8 sati prije, no većina žena ga stavlja 2 sata do 20 minuta prije spolnog odnosa).

Za početak provjerite datum isteka paketa kondoma, ukoliko je datum važeći otvorite paket (nikako škarama, nožem ili bilo kakvim oštrim predmetom koji bi mogao oštetiti kondom). Nakon što izvadite kondom iz paketića primjetit ćete dva obruča, jedan zatvorenog tipa i jedan otvorenog.

Zatvoreni obruč je napravljen od fleksibilnog materijala kojeg pritisnete prstima i umetnete u vaginu. Vanjski obruč ostaje na vanjskim usnama vagine i zadržava ga na mjestu. Prilikom ulaska penisa u vaginu pripazite da penis ulazi ravno u kondom, a ne po strani kako ne bi pogurnuo cijeli kondom u vaginu.

Nemojte koristiti ženski i muški kondom istovremeno, jer bi trenje izazvano međusobnim trljanjem kondoma moglo izazvati puknuće. Ukoliko je potrebno, uz kondom koristite i lubrikant na bazi vode.

Nakon završetka spolnog odnosa vanjski obruč treba pritisnuti prstima i zatvoriti, lagano okrenuti i izvaditi ga van. Kondom se treba izvaditi odmah nakon završetka spolnog odnosa, prije no što ustanete. Iskorišteni kondom nemojte ponovno upotrebljavati, već ga bacite u smeće.

Prednosti

– jedna veličina za sve
– zaštita od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće
– ne treba recept liječnika
– ne izrađuju se od lateksa, tako da su pogodni za one s alergijama
– mogu se koristiti s lubrikantima na vodenoj bazi
– mogu se umetnuti do 8 sati prije spolnog odnosa
– odlična opcija za žene koje žele imati kontrolu nad svojom zaštitom
– za razliku od muškog kondoma, muškarac ne mora imati erekciju da bi se kondom mogao
upotrebljavati

Mane

– da bi bio maksimalno učinkovit, potrebno je znati kako ga pravilno koristiti
– prilikom spolnog odnosa može se dogoditi da šuška, ukoliko to primjetite koristite lubrikant
– manje su dostupni i skuplji od muških kondoma

Gdje se mogu nabaviti?

Mogu se kupiti u ljekarnama i većim dućanima, no kod nas su najdostupniji u internet trgovinama gdje imate veći izbor i možete uspoređivati cijene.

Iako još nisu dosegli popularnost muških, ženski kondomi zadnjih godina postaju sve češći izbor kontracepcije. Kao alternativno rješenje muškim kondomima, omogućuju ženama spontanost ali i sigurnost prilikom spolnih odnosa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.