Vodič za početnike – Kegel kuglice

Kegel kuglice

Izvođenje Kegelovih vježbi donosi brojne pogodnosti za žene i muškarce, a vaginalne ili Kegel kuglice taj će trening olakšati i ujedno intezivirati, stoga je redovito vježbanje preporučljivo ženama svih dobnih skupina zbog višestuke dobrobiti za zdravlje i seksualnost.

Ginekolog dr. Arnold Kegel stvorio je vježbe za jačanje mišića zdjelice koje pomažu pri revitalizaciji vaginalih mišića nakon poroda te umanjuju šansu za nekontrolirano mokrenje ili inkontinenciju. Snažniji vaginalni mišići ujedno olakšavaju postizanje orgazma i veće uživanje u seksu. Kod muškaraca pridonose kontroli orgazma, pomažu kod problema s preranom ejakulacijom te povećavaju intenzitet erekcije.

Što je pubokokcigealni mišić?

Kako biste pronašli svoj Kegel mišić, pokušajte zaustaviti tok urina za vrijeme mokrenja. Mišić kojim ste to uspjeli (pubokokcigealni mišić) ključan je za izvođenje Kegelovih vježbi. Jednostavna vježba koju možete izvoditi svakodnevno je stiskanje Kegelovih mišića kao kad želite zaustaviti mokrenje – zadržite kontrakciju 4 do 5 sekundi, te potom opustite mišiće na 3 sekunde. Ponovite cijeli proces 15 puta, 3 puta dnevno. Postupno možete povećavati zadržavanje kontrakcije mišića do 10 sekundi.

Kakve vrste kuglica postoje?

Mnogo učinkovitiji i jednostavniji način na koji žene mogu vježbati je s vaginalnim kuglicama.

Fifty Shades of Grey - 10 Days of Play

Najčešće se radi o dvije povezane šuplje kuglice unutar kojih su manje kuglice. Svakom vašom kretnjom te se manje kuglice pomiču unutar velikih.

Osim spojenih, Kegel kuglice mogu biti i par odvojenih kuglica, odnosno kuglica bez omče. One su u pravilu manje od onih spojenih jer su namijenjenje iskusnijim korisnicama čiji su vaginalni mišići snažniji.

Shots - Metal Ben Wa Balls

S popularnošću igračaka koje se mogu kontrolirati pomoću aplikacije, i Kegel kuglice su dobile svoje high tech verzije. Takve kuglice u pravilu vibriraju, što potiče refleksno grčenje mišića, a aplikacija nudi niz korisnih mogućnosti, od potpune personalizacije treninga do preciznog praćenja napretka i novih izazova.

Magic Motion - Fitcute Kegel Rejuve

Kako koristiti kuglice?

Na kuglice nanesite lubrikant i umetnite ih u vaginu pazeći da trakica za izvlačenje stoji s donje strane za lakše vađenje. Poput tampona, ni kuglice nećete osjećati da su unutra kada ih gurnete dovoljno duboko, i jednom kada su udobno insertirane, možete hodati, trčati, plivati ili jednostavno obavljati svakodnevne poslove. Važno je micati se tijekom korištenja. Micanjem će kuglice u vama pomicati i imati ćete osjećaj da će ispasti, te će se vaginalni mišići refleksno stiskati kako bi zadržali kuglice – i na taj način vježbate.

Uklanjanje je jednostavno – ukoliko kuglice imaju omču, vadite ih povlačenjem. Ako ste odabrali kuglice bez omče, čučnite i opustite mišiće, te prstima izvadite kuglice. Ne brinite – kuglice u vagini, za razliku od anusa, nemaju kamo “otići” i kada opustite mišiće, gravitacija će ih povlačiti prema dolje.

Vježbe izvodite 20-30 minuta dnevno, svaki dan. Opterećenje možete povećati laganim povlačenjem trakice prema van i u isto vrijeme stiskati mišić.

Kako odabrati?

Kegel kuglice mogu doći u dva oblika – s dodanom omčom koja olakšava izvlačenje (i spomenuto intenziviranje treninga) te kao odvojene manje kuglice. Potpunim početnicama preporučaju se lakše spojene kuglice većeg promjera jer će ih mišići lakše zadržavati, a kako napredujete, možete pojačavati trening kuglicama veće težine ili manjeg promjera. Setovi u kojima dobivate nekoliko kuglica različite težine su vrlo popularni, jer omogućavaju postepeno intenziviranje treninga bez naknadnih investicija, a ovi su modeli i najpopularniji izbor za poklon.

Lelo - Beads Plus

Kao i kod svih ostalih seksualnih igračaka, obratite pažnju i na materijal od kojeg su napravljene – kuglice od silikona, ABS plastike, metala ili stakla nisu porozne i ne sadrže nikakve štetne tvari.

Zašto koristiti kuglice?

Redovito korištenje vaginalnih kuglica ima niz zdravstvenih pogodnosti i preporučuju ga liječnici i ginekolozi. Vježbanjem orgazmi postaju intenzivniji i češći, a neke žene tvrde da su svoje prve orgazme doživjele osnaživanjem svojih vaginalnih mišića. Užitak je pojačan za oba partnera jer vježbanje dovodi do užeg osjećaja pri penetraciji, dok ćete čvrstim stiskanjem vaginalnih mišića za vrijeme seksa partneru pružiti nevjerojatan užitak.

Nadalje, Kegelove vježbe kod trudnica mogu smanjiti mogućnost pucanja pri porodu a nakon poroda pomažu učvrstiti mišićni tonus, dok u kasnijoj životnoj dobi pomažu pri prevenciji i liječenju inkontinencije.

Samo korištenje vaginalnih kuglica vrlo je stimulirajuće, tako da redovitim korištenjem aktivno pojačavate seksualnu želju i uživate u jedinstvenoj stimulaciji.

Image:  Eillen/Bigstock.com