Povijest seksualnih igračaka

dildo

Od kad je čovjeka i penisa, postoje falusoidni oblici. U modne, dekorativne, religijske svrhe, ili pak isključivo za zabavu, dildo je dio ljudske povijesti. Napravimo kratak pregled dugog i neobičnog puta koji su seksualne igračke napravile kroz povijest.
Prvi poznati dildo koji su paleontolozi pronašli, datira iz doba paleolitika (starije kameno doba, prvo razdoblje u razvoju čovjeka, od 2,5 milijuna godina prije Krista do 10000 godina prije Krista).

Bio je izrađen od kamena siltita (prahovnjak) i ispoliran do maksimalne glatkoće i sjaja. Postoje znanstvene polemike o tome da li je bio izrađen u religijske svrhe ili svrhu seksualne igračke. No, bilo kako bilo, razni falusoidni oblici izrađeni od kamena ili kostiju su pronađeni uz svakodnevni osobni pribor; uz posuđe, češljeve, igle za šivanje…
Zatim na pozornicu stupaju Grci i Rimljani. I jedni i drugi su bili politeisti (mnogobošci) koji su među ostalim obožavali varijacije boga Dioniza (Bacchus, Liber), boga vina i plodnosti. Shodno tome, falusoidni predmeti su bivali korišteni u mnoge ceremonijalne i religijske svrhe.

Također, prije odlaska u ratne pohode, Grci su svojim ženama poklanjali tzv. „olisbos“, preteču dilda kao seksualne igračke, kako bi prevenirali histeriju za koju se smatralo da se javlja zbog nedostatka sjemena.

Rimljani su izumili dupli dildo, za korištenje pri ceremonijama ili za zabavu s prijateljima. Grci su, pak, odgovorni za izum prvih navlaka za penis, koje su bile izrađene od životinjske kože, a dodavale su obujam i teksturu penisu prilikom seksualnog odnosa.

Prvi vibrator je pak navodno izumila Kleopatra vrlo hrabrim potezom. U šuplji komad drveta stavila je razljućene pčele i naravno, dobro zatvorila. Uh, to je bilo uistinu odvažno!
U drevnoj Kini, za vrijeme dinastija Jin i Song, izumljeni su prvi penis prstenovi. Bili su napravljeni od kozjih kapaka s trepavicama. Prethodno obrađen, vezao bi se oko penisa kako bi očuvao i produljio erekciju, dok su trepavice dodatno stimulirale ženu.

Stižemo do nevjerojatno snažnih vagina! Ben Wa kuglice su izumljene oko 500 g n.e. u Japanu. Prvobitno su bile napravljene kao dvije metalne kuglice koje su se umetale u vaginu. Nazivane su još i geisha kuglicama jer im je namjena bila pojačavanje muškog zadovoljstva, a kasnije je otkriveno da iznimno dobro jačaju zdjelične mišiće, pružajući na taj način veći užitak i uži osjećaj, preveniraju inkontinenciju i općenito učvršćuju tkivo vaginalnog zida. Na taj način postale su nezaobilazan dodatak za trening vaginalne muskulature, današnje Kegelove vježbe.

Gotovo sve ostale civilizacije su kroz povijest koristile različite vrste falusoidnih predmeta, uglavnom u svrhu seksualnog zadovoljstva.

Približavamo se novijem dobu.
Svojim opisima bičeva, štipaljki za bradavice, sputavanja i vezanja, Donatien Alphonse François de Sade, bolje poznat kao Marquis de Sade, u svom kontroverznom romanu Justine, 1791., zaslužan je za uvođenje i predstavljanje ideje ropstva i dominacije u seksu. Izraz „sadizam-mazohizam“ (SM) proizlazi od de Sadea i njegovog kolege autora Leopolda von Sacher-Masoch, koji je pisao o muškoj submisivnosti. No, za razliku od desadovskih erotskih tortura iz 16. St., današnja BDSM (bondage, domination, sadism, masochism) zajednica slijedi čvrsto utemeljena pravila, a svaki čin je potpuno sporazuman.

No, kako je izumljen prvi pravi vibrator?
Otkriveno je da se ženski problemi poput glavobolja, vrtoglavica, depresije i nervoze, mogu vrlo uspješno liječiti orgazmom! U početku su liječnici to radili ručno, no ubrzo su shvatili da im je za to potrebno previše vremena te su izumili prvi vibrator. Prvi takav uređaj radio je na paru.

Dolaskom 20.-og stoljeća i novih tehnologija, izumom gume i struje, seksualne igračke poprimaju novu dimenziju. Vibrator je bio peti po redu komercijalni električni uređaj. Odmah nakon čajnika, tostera, šivaće mašine i sušila za kosu.

No, svijet seksualnih igračaka potpuno se promijenio kada je javnost, zahvaljujući ultra poznatoj seriji „Sex i grad“ prvi put čula za rabbit vibrator. Svi već vjerojatno znate da je rabbit vibrator – vibrator s nastavkom za stimulaciju klitorisa. Prodaja vibratora višestruko je porasla nakon što je Charlotte u seriji stvorila posebnu vezu s jednim takvim uređajem.
Zahvaljujući tom događaju, seksualne igračke napokon ulaze u mainstream i prestaju biti nešto loše, čudno, nenormalno te postaju poželjan dodatak seksualnom životu.

Tada dirigentsku palicu preuzima Christian Grey. „Pedeset nijansi sive“ (50 Shades Of Grey), britanske autorice E. L. James, erotski je roman iz 2011. Godine, čiju galaktičku čitanost slijede i njegovi nastavci „Pedeset nijansi mračniji“ i „Pedeset nijansi slobodniji“, uveo je BDSM u gotovo svaku spavaću sobu. U eksplicitnim erotskim scenama glavnu ulogu igraju seksualne igračke. Mnogo je elemenata BDSM-a, što je odlično prihvaćeno od strane čitatelja, po čemu možemo zaključiti da je populacija zainteresirana za ovaj oblik seksa mnogo šira od pretpostavljene.

Zahvaljujući tome, mnoge žene (i muškarci) oslobađaju se srama od erotike, srama od uživanja u svojim strastima i fetišima te srama od kupnje seksualnih igračaka.

Sve u svemu, najvažnija činjenica se nije promijenila. Istraživanja iz 2009. godine pokazuju da su ljudi koji koriste seksualne igračke fizički i mentalno zdraviji od onih koje to ne čine.

Možda su viktorijanski liječnici ipak bili u pravu?

Image: syahdiar.org

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.