9 činjenica o libidu koje morate znati

činjenice o libidu

Libido ili seksualna želja je vaš vjerni pratitelj u životu a zaslužan je za sve vaše najvatrenije seksualne eskapade, sušna razdoblja u kojima ste zaboravili da posjedujete genitalije i sve ono između. Može biti osjetljiv kao najnježniji proljetni cvjetak, tvrdoglav i svojeglav kao najdepresivniji tinejdžer i nepouzdan kao umjetni kuk iz kućne radinosti, ali je samo naš i zaslužuje da ga volimo, mazimo i pazimo te saznamo neke činjenice o njemu!

1. Naš sexy, sexy mozak

Mozak je bio i ostao najseksi organ u našem tijelu, a ujedno i njegov najbolji prijatelj i najveći neprijatelj. Sve naše fantazije, fetiši, sve što volimo i sve što ne bismo nikad priznali da nas pali nastalo je i razvilo se u mozgu koji je zaključio da nas točno to treba napaliti dok nam je nešto drugo skroz bezveze, svidjelo se to nama ili ne.

Sexy putovanje mozgom počinje u ventral stratiumu, dijelu mozga koji se aktivira kad ugledamo nešto što nam je mljac. Upustimo li se u nekakvu finu aktivnost s time što nam je mljac (njupanje kremšnite, masaža, duuuugi vlažni poljubac, jaaaako dobar oralac i slično), dio mozga zvan hipotalamus proizvest će veće količine kemijskog spoja dopamina i biti ćemo sretni, zadovoljni i zadovoljeni.

2. Vrijeme je da nam libido bude na vrhuncu

Ako ste u heteroseksualnoj vezi, moguće je da ste načuli tvrdnju ili je čak proživjeli – muškarci i žene nemaju isti libido, odnosno da im se, ali ne istim intenzitetom, ili im se ne da tako često ili u isto vrijeme. U ovoj je situaciji doista presudan kompromis i aktivni napori da uskladimo razine svojih libida, jer znanstvenici tvrde da su muškarci na vrhuncu svog seksualnog nagona s krhkih 18 godina dok je ženama libido najjači oko tridesete.

3. Naša kultura i naš libido

I kod muškaraca i kod žena jedan od vrlo važnih faktora oblikovanja i konačnog izgleda libida igra naša, a u zadnje vrijeme globalna kultura. U formativnim tinejdžerskim godinama u njoj tražimo reference, važemo prihvatljivo i neprihvatljivo i proizvodimo strahove o samima sebi koji će nas pratiti dobar dio života.

4. Surfanje na valovima ovulacije

Snažan libido kod žena evolucijski je povezan s plodnim danima, što je još jedan od fantastičnih poklona majčice prirode (“bolne menstruacije? Ajme hvala, točno to sam htjela!”) što, koliko god željele ili imale djecu, prije ili kasnije postaje nezgodno. U tim danima obranite se od jata roda seksualnim aktima koji isključuju mogućnost začeća (ili barem koristite pouzdanu kontracepciju) i uživajte u bujici hormona.

5. Hormoni uzvraćaju udarac

Ovulaciju možemo smatrati malom hormonalnom predigrom koja prethodi eksploziji hormona koja nas čeka u trudnoći. Libido na maksimumu, nezaustavljiva želja za seksom, seks bez brige o kontracepciji… tko preživi, pričat će.

6. Šokantna istina o ženskom libidu

Smatrate li da je ženin libido neshvatljiva prirodna pojava koja se aktivira ako je ambijent dovoljno romantičan, žena nedovoljno debela, Neptun dovoljno u Jarcu a povjetarac s istoka dovoljno senzualno blag, umirit će vas naš mali šalabahter kompleksne ženske seksualnosti. U pravilu ženama libido počinje bujati u svom punom sjaju u 30-im i 40-im godinama, kada imaju dovoljno povjerenja u svoje partnere da im povjere svoje najkinky fantazije, kada im je samopouzdanje stabilno i manje ovisno o okolini te kada su sigurne u kontracepciju koju koriste. Doista ne tražimo puno.

7. In vino potentia

Neke će supstance u manjim količinama probuditi libido, poput čaše vina koja će vas opustiti i omogućiti vam da zaboravite komplekse, strah i nelagodu. Pretjerajte i možete zaboraviti orgazam ili erekciju općenito, dok će pušenje (cigareta) suziti krvne žile, što onda dugoročno znači i slabije prokrvljena područja za koja ne želimo da budu takva.

8. Iznenađenje!

Ljudsko tijelo voli promjene – kao što naš želudac ne voli svaki dan krpice sa zeljem i kao što često mijenjamo paste za zube i gelove za tuširanje jer nam isti dosađuju, tako i libido da bi ostao zdrav i jak svako toliko treba nešto novo i drugačije. Probajte, recimo, seks u javnosti, draženje peruškom, povez za oči, analni seks, zajedničko gledanje pornića, buđenje oralnim seksom, seks na kuhinjskom stolu, pod tušem ili u hodniku, međusobno prepričavanje fantazija i napaljujućih misli, razmjenu sexy poruka preko dana, papanje fine hrane s različitih dijelova tijela, višesatne sesije istraživanja G ili P točke, igranje uloga…

9. Nabildajte svoj libido

Izvođenje Kegelovih vježbi osnažuje mišiće, poboljšava protok krvi i pozitivno utječe na libido kod žena, ali i kod muškaraca. Pubokoksigealni mišić je onaj kojim zaustavljate mlaz mokraće, a kada ga jednom locirate, moći ćete njime izvoditi vježbe u tramvaju, na predavanju ili sjednici Sabora. Redovitim izvođenjem Kegelovih vježbi dugoročno pridonosite svom seksualnom životu i jačate libido.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.