Međunarodno istraživanje seksualnosti

Međunarodno istraživanje seksualnosti

Unatoč tome što je seks jedna od osnovnih ljudskih potreba i što je spolni nagon jedan od temeljnih nagona koji nas pokreću i oblikuju naše ponašanje još uvijek postoji niz nepoznanica i upitnika vezanih uz ljudsku seksualnost. Kako se radi o iznimno osjetljivom području ljudske intime o kojem mnogi izrazito nevoljko otvoreno i iskreno razgovaraju sa svojim partnerima, a kamoli strancima i pripadnicima znanstvene zajednice, postoji ogroman manjak podataka prema kojima bi se mogle napraviti studije. Znanstvena istraživanja ovog tipa su izrazito važna kako bi se mogle razbiti mnoge predrasude, ali prvenstveno kako bi se mogli razviti novi pristupi i strategije poboljšanju ljudskog života sa strane mentalnog i fizičkog zdravlja pojedinaca.

U tu svrhu međunarodni znanstveni tim je osmislio potpuno anonimni upitnik o seksualnim navikama pojedinaca koji možete ispuniti putem interneta preko poveznice na reci.hr koji je medijski pokrovitelj istraživanja za područje RH: https://reci.hr/aktualno/ideje/medunarodno-istrazivanje-seksualnosti/

Prijašnja dubinska istraživanja ljudskog seksualnog ponašanja su se prvenstveno provodila na mnogo manjem uzorku lokalnih populacija (u najopširnijim slučajevima na populaciji jedne države), čime dolazi do problema lokalnih kulturoloških, religijskih i socioloških specifičnosti koje uvelike utječu na način na koji promišljamo i/ili prakticiramo pojedine seksualne prakse. Takva istraživanja mogu dati tek djelomični uvid u problematiku, ali nisu reprezentativna za širu sliku ponašanja na razini vrste. Iz tog razloga ovo istraživanje se provodi na svim kontinentima u 45 zemalja svijeta (u trenutku pisanja ovog članka). Znanstveni suradnici ovog projetka za područje RH su priznati stručnjaci s Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: prof.dr.sc. Aleksandar Štulhofer i doc.dr.sc. Tanja Jurin.

Za ispunjavanje samog upitnika treba oko 30 minuta. Pitanja su izrazito detaljna i dubinska i prvenstveno se tiču vaših seksualnih navika, želja i praksi unutar zadnjih godinu dana, ali postoje i pitanja o zlostavljanju, nasilju, ovisnosti i mentalnom zdravlju. Sva pitanja se mogu preskočiti i upitnik možete završiti iako niste odgovorili na sve. Svi upiti su u cjelosti prevedeni na hrvatski jezik i nigdje vas se ne traži niti jedan osobni podatak (čak niti datum rođenja).

Preporučamo ispunjavanje ove ankete, ne samo radi unaprijeđenja kolektivnog znanja o ovoj tabu temi, već da ju iskoristite i kao svojevrsno pomagalo kojim ćete sami sebi proanalizirati gdje se trenutno mentalno i fizički nalazite na polju seksa te možda osvjestiti ili umiriti svoje vlastite seksualne probleme ili strahove i bolje se upoznati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.