Poligamija i poliamorija

Poligamija i poliamorija

Iako se u svakodnevnom razgovoru znaju miješati, termini poligamija i poliamorija označavaju različite vrste međuljudskih odnosa.

Poligamija je prvenstveno sociološki i pravni termin koji označava status bračne zajednice u kojoj ima više od dva partnera. Poliamorija je pak bivanje u ljubavnoj vezi (emocionalnoj ili seksualnoj) sa više partnera istovremeno s tim da svi partneri uključeni u taj odnos odobravaju takav aranžman, a povezanost pojedinaca u toj grupi nije nužno pravno niti društveno definirana.

Poligamija

Poligamija je zabranjena u većini zemalja. Iznimka su, najčešće, zemlje s velikim udjelom stanovništva islamske vjeroispovijesti, a na nekim područjima je ona dopuštena u iznimnim slučajevima za pripadnike specifičnih vjerskih ili etničkih zajednica.

Temelji se na religijskim ili civilnim propisima koji određuju pravne i imovinske aspekte braka između više supružnika. Maksimalan broj partnera je najčešće određen zakonom.

Kao društveni fenomen kroz povijest se u nekom obliku javlja u različitim zajednicama na svim kontinentima. U svim zemljama u kojima je danas dozvoljena poligamija ona nije najzastupljeniji oblik braka već ipak uvelike prevladavaju monogamne veze.

Vrste poligamije

Poliginija je brak jednog muškarca s više žena i najčešći je oblik poligamije na svijetu. Kako, u pravilu, postoje čvrsti propisi o obnošenju prema partnericama i standardu života koji se mora pružiti njima i njihovoj djeci češće ga, iz praktičnih razloga, upražnjavaju samo imućniji pripadnici društva. Iz tog razloga se poliginija u društvima koja ju prakticiraju smatra svojevrsnim statusnim simbolom.

Poliandrija je brak jedne žene s više muškaraca i vrlo je rijedak te gotovo svugdje zabranjen, čak i u državama koje dopuštaju poliginiju.

Grupni brak je veća zajednica muškaraca i žena koji dijele domaćinstvo, a partnerski i seksualni odnosi su fluidni među njenim pripadnicima. Nigdje nije dopušten te sudionici u takvom odnosu ne mogu pravno regulirati svoj status. U prošlosti je bio prakticiran ili barem toleriran u nekim izoliranim plemenskim zajednicama. U novije vrijeme je bio popularan u sektama, kultovima i komunama na području SAD-a (najpoznatiji primjer je zajednica Oneida).

Poliamorija

Poliamorija nije povezana s bračnim statusom ili definiraju li se neki ili svi sudionici u takvom odnosu partnerima na bilo koji način. Ona može biti seksualna ili emocionalna ili kombinacija obje te komponente. Iskrena komunikacija, dogovor, pridržavanje pravila (vlastitih i utanačenih), vrlo dobro poznavanje sebe i svojih potreba, ali i ograničenja, te istodobno razumijevanje i uvažavanje partnerovih mišljenja i potreba su izrazito važni kako bi takva veza bila dugoročno uspješna.

Primjerice, partneri mogu imati otvoren brak – vole se, ispunjavaju se emocionalno, profesionalno i na mnoštvo drugih načina, ali su svjesni da im je za seksualno ispunjenje potrebno nešto više (bilo u zajedničkim avanturama ili svatko za sebe) te dogovorno mogu stupati u seksualne odnose s drugima bez da to utječe na njihovu vezu.

S druge pak strane, više osoba može biti u romantičnoj vezi s jednom osobom ili više njih istodobno bez nužnog definiranja bilo kojeg aspekta veze s bilo kime. U najosnovnijem smislu i trojček je oblik poliamorije jer više osoba ima neekskluzivni seksualni odnos.

Važno je naglasiti kako poliamorija ne podrazumijeva prevaru. Ukoliko imate tajnog ljubavnika/cu ili aferu na jednu noć niste poliamorični već samo varate svog partnera. Polamorija je otvoreno priznavanje svojih preferenci i odabir životnog stila uz potpuno znanje i uvažavanje svih uključenih te je izričiti pristanak jako važna komponenta.

Na kraju

Ljudska potreba za ljubavlju, povezanošću, potporom i seksom je univerzalna te svatko pokušava izabrati put koji će dovesti do njihova ispunjenja. Iako društvo često ne gleda na takve pojave blagonaklono te se različite prakse ne odobravaju ili se na njih gleda s podsmjehom i nerazumijevanjem s obzirom na prizmu kulturoloških i društvenih normi i tabua kroz koje se promatraju to ne znači da su same po sebi pogrešne ukoliko svi uključeni u taj odnos svojevoljno na njega pristaju i u njemu su zadovoljni.

Kao i uvijek, otvorena i iskrena komunikacija je ključna za uspjeh bilo kakve veze, a pogotovo one s više varijabli. Razmislite koliko je vremena i truda potrebno za stvaranje i održavanje kvalitetnog odnosa samo s jednim partnerom, a sve se to višestruko komplicira sa svakom novom osobom s kojom ćete širiti svoj romantični krug. Ništa nije od početka osuđeno na propast – postoje mnogi primjeri vrlo složenih romantičnih veza koje su dugoročno bile stabilne i u kojima su ljudi ostvarivali sav svoj potencijal i bili sretni, ali za sve je potrebno mnogo truda, poštovanja, samopouzdanja i razumijevanja od svih uključenih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.