Seks je prioritet – planirajte ga unaprijed!

planiranje seksa

Planiranje seksa unaprijed postaje sve češće kod mladih uspješnih parova sa sve manje slobodnog vremena, parova s mlađom i manje mlađom djecom, ali i generalno parova koji su duže zajedno. Neusklađena radna vremena, rad vikendom, nedostupnost “baka servisa”, stres, iscrpljenost poslom, manjak privatnosti zbog nedovoljnog broja stambenih kvadrata te nestanak “leptirića” u dugoročnim vezama mogu ozbiljno narušiti seksualnu dinamiku, stoga se dio parova okreće planiranju seksa kao načinu da svoj odnos održe na razini. Zavirili smo u predodžbe i predrasude o praksi koju se često smatra nespontanom i neuzbudljivom, a koja zapravo često može biti slamka spasa za vezu.

Planiranje uništava spontanost

Suprotno općenitom mišljenju, planiranje seksa neće uništiti spontanost. Ako razmišljate je li planiranje seksa baš za vas, znači da spontanost ionako više nije na zadovoljavajućoj razini i da želite učestaliji ili kvalitetniji seks.

Zašto je spontanost uopće toliko poželjna?

Ukratko, zbog popularne kulture. Naučeni smo da je dobar seks strastven, impulzivan, životinjski, rezultat kemije od koje se košulje trgaju kao na svadbi u vatrogasnom domu, a orgazmički urlici razbijaju setove čaša. Naravno, takva je kemija prisutna samo u počecima veze dok kasnije spontanost slabi, no to ne znači da seks mora biti lošiji ili manje uzbudljiv – jer sve to ovisi o načinima na koji se pojedini parovi nose sa prelaskom iz faze zaljubljenosti u fazu ljubavi.

Razgovor o planiranju

Samom planiranju dakako mora prethoditi razgovor. U razgovoru se dotaknite tema zašto planirati – što očekujete, je li poanta samo u učestalosti ili i kvaliteti seksa kao i želite li općenito poraditi na odnosu. Želite li planirati samo seks ili zajedničko kvalitetno provedeno vrijeme? Najtoplije preporučamo da u razgovoru naglasak stavite na planiranje kao praksu koja će vas ponovno zbližiti i dugoročno povoljno utjecati na odnos.

Kada?

Što god da odlučite, ne držite se kao pijani plota dogovora. Umjesto da dogovorite “seks srijedom, pa makar sjekire padale, ja povraćao, dolazile tete na umoru iz Kanade” koji će jednom (ili oba) partnera zapravo stvoriti grč i dovesti do grižnje savjesti ako će iz bilo kojeg razloga htjeti odgoditi, dogovorite fluidniji vremenski okvir. “Unutar 3 dana” ili “vikendom ujutro dok djeca spavaju” dat će jednom i drugom partneru dovoljno vremena da se pripremi i da se ne osjeća da to mora već da to želi i već će to iščekivanje biti uzbudljivo. Planirajte užitak, ne zadatak.

Kako?

Planirani seks ne mora značiti da ćete utorkom odbrojavati “5, 4, 3, 2, 1…seks!” niti da se jednom dogovoreni dan u tjednu ili datum nikako ne može otkazati. Planiranje seksa može biti i vrckaviji email ili poruka kojom najavljujete svoje namjere, rezervirana soba ili apartman ili sexy poklon kojim iznenađujete drugu stranu.

U kojoj situaciji planirati?

Planiranje može biti posebno dobro za odnos kada je riječ o partnerima čiji je libido različite jačine, odnosno neusklađen. U tom slučaju partner jačeg seksualnog nagona planiranjem pokazuje da ima razumijevanja za potrebe i ograničenja koja može osjećati partner čiji je libido “kriv” za manjak seksa i daje mu potrebnu “slobodu”. S druge strane, planiranje seksa ipak će poticati češći (i kvalitetniji) seks jer će se smanjiti optužbe i predbacivanja. U srži stvari jest se nikako ne stavljate u poziciju gdje je jedna strana ona koja forsira, a druga ona koja je forsirana.

Organizacija je temelj dogovorenog seksa

Dogovoreni seks funkcionirat će odlično kada je i ostatak vaše svakodnevice donekle organiziran. U kaotičnom okruženju percepcija seksa kao još jedne od obaveza koja vas čeka može biti veoma kontraproduktivna, stoga udružite snage i ostatak obaveza pretvorite u zajedničko druženje u kojem uživate koliko već možete.

Pokrenite uspavani motor

Generalno govoreći, što nam je seks redovitiji, to ga više želimo i obratno, stoga, faza planiranja seksa može dovesti i mnogo češći spontani seks jer će nam libido biti na mnogo višoj razini. Planiranje seksa ne mora nikako biti trajna odluka niti ona znači da uz nju ne možete i biti spontani. Ako ste zapali u rutinu, period dogovaranja seksa može na vrlo efektan način probuditi želju u vama koja se samo malko uspavala.

One thought on “Seks je prioritet – planirajte ga unaprijed!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.