Top 10 pogrešaka u seksu i kako ih izbjeći

Top deset pogrešaka u spavaćoj sobi

U svakom tipu međuljudskih odnosa, pa tako i u seksualnoj vezi, postoje određena pravila koja bi trebali slijediti, kao i situacije koje je najbolje izbjegavati. Ovdje donosimo 10 najpopularnijih pogrešaka u seksu koje smo najvjerojatnije svi bar jednom izveli, kao i naputke kako ih izbjeći zbog sretnije seksualne budućnosti.

1. Gluma & dramska umjetnost

Ljubav prema glumi je pretežno ženski grijeh. U pravilu se misli kako su ženski seksualni apetiti nešto manje izraženi od muških, stoga žena, kako bi udovoljila partneru, glumi seksualni interes, želju i, naposlijetku, sam orgazam. Možemo zaključiti da najveći dio glumica ima poteškoća s doživljavanjem orgazma i potom se, umjesto da jasno iskomunicira s partnerom i da zajedno dođu do rješenja, odlučuje na ekspresno rješenje i odglumljeni orgazam. Naravno, takav hobi je višestruko i dugoročno štetan – izostanak orgazma glumljenjem pretvarate u ozbiljan problem, koji će narušiti povjerenje u vezi, osuditi vas na višegodišnji seks bez orgazma i uskratiti vam užitak koji zaslužujete.

Nadalje, postoji i druga vrsta glume, a to je “nagrađivanje” oralnim ili analnim seksom ili nekom drugom seksualnom radnjom koju zapravo ne volimo (ili nešto gore), već je “trpimo” za rođendane, godišnjice ili njome, poput treninga, potičemo poželjno ponašanje. Ova vrsta glume vrijeđa nas, jer zapravo dajemo svoje tijelo u zamjenu za nešto, ali vrijeđa i partnera, jer implicira da nije u stanju vidjeti da radimo nešto što ne želimo.

– kako izbjeći – razgovorom i samo razgovorom. Ako ste već u vezi u kojoj dugo i uspješno glumite orgazam, vrijeme je da oslobodite popodne i ozbiljno porazgovarate s parterom. Nadalje, ozbiljno pristupite problemu zbog kojeg izostaje orgazam – izostaje li on i pri masturbaciji ili samo u seksu? Trebate li više stimulacije? Je li penetracija dovoljno dugotrajna? Za sve te probleme postoji rješenje, samo trebate iskreno razmisliti o uzroku i s partnerom otvoreno isplanirati daljnju strategiju.

2. Eustahije Brzić

Brzinski napad na vaginu česta je zamjerka upućena muškarcima. Njoj uz bok koračaju i zaboravljanje predigre i, naravno, rekordno vrijeme do ejakulacije. Svi ti problemčići mogu se pretvoriti u opasnije probleme što se duže događaju, zato je dobro čim prije s tim svršiti. Odnosno, produžiti trajanje.

– kako izbjeći – predigra i samo predigra. Mazite se, ljubite, izazivajte dodirima, pogledima i riječima i potaknite želju kod partnerice i pretvorite tek lagano tinjanje u pravu seksualnu buktinju. S druge strane, želite li odgoditi ejakulaciju, svakako se preporuča češća izmjena poza te poze u kojoj je penis manje stimuliran, a možete i otkriti višestruke muške orgazme.

3. Drvena Marija

Pasivnost i nepomično ležanje dok (najčešće muški) partner preuzima cijeli teret seksa na sebe nije seksi. Seks je, poput uspješne igre na klackalici, rezultat timskog rada i ukoliko jedna strana u potpunosti odbija sudjelovati, cijela stvar se više ne može zvati seksom. Može se zvati, recimo, masturbacijom s jedva živućim objektom koji je ispod mene iako izgleda kao da tamo ni ne želi biti.

– kako izbjeći – pokretima bilo kojeg dijela tijela osim očnih kapaka. Podizanje ruku oko partnerovog vrata? Super! Ljubljenje po vratu? Ma može. Primanje za guzu? Wow! Pomicanje zdjelice u ritmu? Ooooo, da.

4. Gunđanjem do seksa

Svako toliko normalno je da u vezi dođe do oscilacija u raspoloženjima partnera, neusklađenosti u potrebama i željama, stresnim periodima i ostalim ljepotama suvremenog života. Dio nas je u tim situacijama uvjeren da je ispravan pristup sustavno i odlučno gunđati, napadati i osuđivati partnera/icu zbog problema u kojima se našao/la, vrijeđati, pokazivati potpuno nerazumijevanje situacije, nabijati krivnju i jackpot – tako doći do seksa.

– kako izbjeći – počnite s komunikacijom čiji je cilj shvatiti i prihvatiti situaciju. Nadalje, pomognite partneru/ici da se opusti i što prije i lakše prevlada negativnu situaciju u kojoj se našao/la. Ako je sušno razdoblje rezultat neodgodivih obaveza, planirajte seks. Budite oslonac, imajte razumijevanja i budite suborac i prijatelj, a ne sudac i krvnik.

5. Konstruktivna kritika izvedbe

Istina, najlakše je ukazati da nam nešto u seksu ne valja baš onda kad se to događa. Međutim, postoji razlika između “e ajd samo malo ulijevo” i “oukej, stani malo, stop. Znači, krenimo redom. Smeta mi ……..”

– kako izbjeći – ukratko, suzdržite se od kritike tijekom seksualnog čina. Nadalje, suzdržite se od iscrpnih kritika zbog kojih partner/ica dobiva dojam da ama baš sve radi krivo. Postoji vrijeme i mjesto za sve, a za razgovor o svemu što nam smeta u seksu to je vrijeme bilo kad osim tijekom seksa a mjesto bilo gdje osim na krevetu dok smo goli.

Izaberite neki opušteni trenutak druženja, započnite razgovor o seksu i na pozitivan način iskomunicirajte što volite, što vas uzbuđuje i što biste željeli (u većoj mjeri). S druge strane, ukažite na stvari i radnje koje vam jednostavno nisu nešto i na što ste ravnodušni. Naravno, i od partnera zatražite mišljenje i prihvatite eventualnu kritiku smireno i s razumijevanjem.

Na kraju, neka se taj razgovor ne pretvori u ozbiljno, iscrpno i naporno predavanje gdje jedno drugo zatrpavate informacijama i osudama. Više učinka imati će prakticiranje kraćih razmjena mišljenja popraćenih s puno šale, smijeha i razumijevanja.

6. Nedostatak mašte

Kvalitetan seksualni život i generalno dobra veza može se vrlo jednostavno iz temelja uništiti – rutinom i monotonijom. Uvijek isti seks, nedostatak inicijative za promjenom i uljuljkavanje u poznati, sigurni teren dok nas nepoznato ispunjava nelagodom i strahom… dugoročno nepovratno oštećuju odnos i pretvara vas od ljubavnika u cimere, a što ste duže u takvoj vrsti odnosa, to je manja vjerojatnost da ćete ga moći spasiti.

– kako izbjeći – budite maštoviti i aktivno se trudite. Razgovarajte o željama i fantazijama i s vremena na vrijeme začinite seks. Lepeza mogućnosti je zaista široka; mijenjajte poze, isprobavajte seks na različitim mjestima (u stanu ili u javnosti), isprobajte nešto od brojnih seksualnih igračaka za parove (od vibratora, strap-ona, vibrirajućih jaja, bondage dodataka…), okušajte se u roleplayu… Potrebna je samo mašta i osvježenje je zagarantirano.

7. Sramežljivost

Sram i neugoda i nedostatak seksualnog samopouzdanja ne donose ama baš ništa dobro. Ne čine nas boljim ljubavnicima, naš vlastiti užitak umanjuju (ili posve onemogućavaju) i dugoročno sprečavaju zbližavanje s partnerom/icom u potpunosti, jer uvijek postoji “zid” koji ne možemo srušiti.

– kako izbjeći – ne sramite se svog tijela jer ono ne mora biti savršeno da biste bili poželjni svome partneru. Ne sramite se niti svog neiskustva i ne strahujte od svoje izvedbe – seks s istim partnerom s vremenom postaje samo bolji ako se oba partnera trude, jer se bolje upoznajemo, učimo što nam odgovara a što ne i prepuštamo se u potpunosti. Razgovarajte otvoreno i ukažite partneru/ici da vas određene stvari muče i zajedno otkrijte način kako to riješiti. Zajedno se oslobodite srama i kočnica i prepustite se užitku bez nelagode i ustručavanja.

8. Fokus na samo određene točke

Ruku pod ruku sa seksualnom monotonijom ide i fokus na samo određene točke partnerovog tijela – jednostavno, naučimo se što mu/joj odgovara, kao i što volimo raditi s dijelovima njihove anatomije (zapravo, najčešće je riječ o vagini, penisu i grudima) dok sve ostalo kao da ne postoji. Također, to ponovo dovodi o seksualne monotonije jer se na kraju sve svodi na vrlo slične radnje bez varijacije.

– kako izbjeći – i muškarci i žene imaju erogene zone čijim podraživanjem možemo izazvati različite efekte i istovremeno pružiti veliki užitak. Istražujte, igrajte se i otkrivajte.

9. Poker face ili hladan ko špricer

Neki od nas užitak doživljavaju bez da ijedan živac na njihovom licu zatitra – da ih upravo ne draškate po penisu ili vagini, ne biste bili sigurni jesu li se samo zamislili, razmišljaju li o dionicama ili spavaju otvorenih očiju. Mimika lica je nepostojeća, a o uzdasima i glasanju općenito da ne govorimo.

– kako izbjeći – partnerovo zadovoljstvo je jedan od najvećih seksualnih stimulansa, stoga zadovoljstvo trebamo, ako ništa drugo, pokazivati zbog partnera/ice jer im na taj način pojačavamo užitak. Pustite glas, uzdišite, pokretima i mimikom dajte do znanja koliko uživate.

10. Nedostatak komunikacije

Generalno govoreći, velik broj problema u seksu (pa i više njih s ovog popisa) svoje korijene vuče iz nedostatka komunikacije. Naprosto – dođe do sitnog razilaženja mišljenja, manjeg problema, neke ne tako ugodne seksualne eskapade ili nam se samo u glavi pojavi neka majušna loša misao o našem fizičkom izgledu, težini, seksualnoj izvedbi, duljini penisa… i odlučimo to prešutiti, iako svjesno o tome razmišljamo i nakon toga. I eto ga – uspješno smo stvorili seksualni problem (vlastiti, partnerov ili zajednički) i velike su šanse da će nas on još dugo i vjerno pratiti i svako toliko se pojavljivati i sve nas više bacati u očaj. Štoviše, s vremenom se taj problemčić može i pretvoriti u veći, pa i u potpuno drugačiji, naoko nevezani problem. A sve je krenulo jer smo – šutili.

– kako izbjeći – pričajte. Ako vas nešto muči, ili ako vidite da partnera/icu nešto muči, pričajte. Temu načnite ležerno i razgovarajte o tome kako nešto unaprijediti ili popraviti bez da imenujete krivce. Imajte razumijevanja za drugu stranu, ali i za sebe. Koliko god da vam se problem čini velik i nepremostiv, sumnjamo da ste baš prvi koji ste ga imali – ljudska je seksualnost kompleksna i podložna brojnim negativnim utjecajima, tako da ne čudi da smo svi u ovom ili onom periodu naišli na neki problem. Imati problem nije problematično – ali imati ga i ignorirati jest.

Image: conrado/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.