Top 10 neprijatelja vašeg libida

Top 10 neprijatelja vašeg libida

Poput neke egzotične biljčice, i o libidu trebamo pažljivo brinuti, zalijevati ga, sjeckati nepotrebne listove, tepati mu i paziti da se preko noći ne osuši i izgubi želju za životom. Želite li reagirati na vrijeme, proučite najveće neprijatelje u pohodu na našu seksualnu želju.

1. Stres

Eto ga – neprijatelj vašeg libida broj jedan. Kako god da okrenete, stres se akumulira na poslu, u prometu na putu doma, dok gledate sve katastrofalnije vijesti, slušate o problemima, razmišljate o kreditu, spajate kraj s krajem. I da, u takvom raspoloženju seks je više smetnja ili čisto oblik mentalnog eskapizma nego ugodna aktivnost u koju ulazimo dobro raspoloženi, optimistični, sretni i veseli.

– rješenje – usvojite nekoliko mantri entuzijazmom kao da učite tablicu množenja – ne obazirite se na stvari koje ne možete promijeniti, “na jedno uho unutra, na drugo van”, fokusirajte se na pozitivne stvari i hranite se dobrom energijom. Potičite takvo razmišljanje u svojem malom kolektivu i slobodne trenutke nastojte provoditi na svježem zraku i u dobrom društvu, a preporučljiv je i kakav hobi koji opušta.

2. Loša hrana

Junk food, preživljavanje cijelog dana na slancu i vrećici čipsa ili, s druge strane, sendvič od pola bijelog kruha za doručak i pola janjeta s vrećom krumpira za ručak moraju se nekako odraziti na vaš metabolizam i, posljedično, libido. I pogađate, odrazit će se vrlo, vrlo loše.

– rješenje – priznajte da više nemate 25 godina i da su neke prehrambene žrtve ulog za bolju budućnost. Uzmite u obzir i važnost fizičke aktivnosti, pogotovo jer vježba kao takva može izrazito pozitivno djelovati na libido.

3. Sve je to zbog lošeg vina

Alkohol je nekako uvijek bio pratitelj novih seksualnih eskapada i razbijanja leda za sramežljive. I dok će manje količine pomoći raspetljavanju jezika i ublaživanju treme, umiriti vas i povećati želju za intimom, veće će značajno odmoći, a vjerojatno i posve onemogućiti seks, što će biti samo jedan u nizu potencijalnih problema.

– rješenje – nekoliko čašica u posebnim prilikama je sasvim u redu. Sve više od toga, ili sve što se pretvara u naviku u korijenu sasijecite.

4. Seksualna i životna monotonija

Monotonija je ultimativna stvar koju je bolje spriječiti nego liječiti – kada shvatimo da nam je veza (ili život, na kraju) ogrezao u monotoniju, zapravo je već prekasno i teško se iskoprcati bez civilnih žrtava.

– rješenje – na vrijeme spriječite takav razvoj događaja – budite spontani, unosite raznolikost i ne uzimajte jedno drugo zdravo za gotovo. Prigrlite objeručke nova iskustva, budite aktivni i preuzmite inicijativu. Na seksualnom planu nastojte isprobavati nove stvari kako biste održali vatru. Nemate ideje? Mi ih imamo 45.

5. Kompleksi

Mala zelena čudovišta koja žive u nama su vrlo opasne stvarčice…pojave se, podmuklo šute i hrane se našom energijom kada počinju bujati, rasti i dobivati na snazi. I, odjednom, od sasvim neprimjetnog trbušćića ili par (fora i asimetričnih) strija vidimo cijelu šumu, postajemo svakim danom sami sebi sve odbojniji i to se itekako odražava u odnosu.

– rješenje – negativne misli općenito nemojte hraniti i davati im ikakvu važnost. Što se tijela tiče, ukoliko postoji nezadovoljstvo koje možete riješiti, učinite to, no sve nepromjenjive aspekte našeg tijela zdravije je prihvatiti i s vremenom zavoljeti.

6. Loša komunikacija

Otresanje jedno na drugo, deranje i slične eskapade polako će ali sigurno nagrizati vaš odnos i neke stvari jednostavno nisu dopustive partnerima koji se vole, cijene i poštuju.

– rješenje – ne dopustite jedno drugom da si budete ispušni ventil i ne dopuštajte da veza pati zbog vanjskih uzročnika. U idealnom scenariju, partnerska veza je sigurno utočište od vanjskog svijeta i ujedno gorivo za nošenje sa svim ostalim problemima i nedaćama svakodnevice.

7. Nestanak privlačnosti

Teško da pola života možemo zadržati cijelu hordu leptirića u trbuhu, ali možemo pomoći – tako da ne budemo kritični prema partneru/ici, da ga/ju ne pokušavamo promijeniti ni prilagoditi i da mu/joj često omogućavamo da se osjeća voljeno i željeno.

– rješenje – koliko god da je godina prošlo, ostanite taktilni, mazite se i komplimentirajte partnera/icu. Dajte im do znanja da su vam još uvijek privlačni i da ih još uvijek želite.

8. Elektronika i tehnika

Svima nam se teško odvojiti od malih ravnih svjetlećih stvarčica, no trebali bismo – barem ako ne želimo trajno narušiti odnos i pretvoriti se u dva fiksna fikusa, svaki na svojoj strani kauča zaljepljeni za ekrančiće…

– rješenje – radite pauze. Isključite se iz virtualnog svijeta čim je to više moguće, boravite u prirodi ili češće prošećite, pričajte i šalite se.

9. Zanemarivanje

Zajednički suživot može uz pregršt lijepih stvari dovesti do ugodne rutine – svakodnevice u kojoj je sve poznato, naše, uz postojanu dinamiku u odnosu. Međutim, ako se prepustimo potpuno i orijentiramo samo na vanjske faktore, uzimajući nas dvoje zdravo za gotovo, nepovratno narušavamo ono što bi trebao biti najsnažniji temelj.

– rješenje – pazite se i mazite. Komunicirajte preko dana (porukama, kako god) pažljivije i ne samo o tome što treba kupiti ili napraviti, dogovorite spoj i provedite vrijeme bez negodovanja o ružnoj strani života.

10. Pornići

Koliko god ih voljeli i cijenili, pornići mogu biti vrlo sklizak teren za libido. Kada se uzimaju umjereno (kao i većina stavki s ovog popisa), pogotovo u paru, su super dodatak za raznolikost, neobaveznu zabavu i vrijedna stimulacija u mračan i čemeran dan. Međutim, kada premaše rekreativnu normu i postanu ozbiljna smetnja svakodnevnom funkcioniranju, ozbiljno narušavaju libido jer nas distanciraju od partnera/ice i umanjuju želju za zajedničkim seksualnim aktivnostima.

– rješenje – porniće dozirajte pažljivo, a poželjno je i da ih konzumirate u paru kao uzbudljiv začin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.