6 vježbi za povećanje libida

vježbe za bolji libido

Libido je uvelike vezan uz naše psihofizičko stanje i dugoročnim zanemarivanjem fizičke, ali i mentalne aktivnosti možemo mu ozbiljno naštetiti.

Donosimo vam 6 laganih i manje laganih vježbi koje će redovitim izvođenjem pozitivno utjecati na vaš libido i seksualni život općenito.

1. Mentalne vježbe

Zagrijmo se s nekoliko minuta lagane mentalne aktivnosti. Opustite se, zaklopite oči, duboko dišite i zanemarite bilo kakvu fizičku aktivnost. U misli prizivajte ugodne seksi slike i razmišljajte o različitim seksualnim scenarijima. Prepustite se mislima o vlastitim seksualnim iskustvima ili zamišljajte fantaziju koja vas pali. Razmišljajte o detaljima, kapljicama znoja, toplini kože i ubrzavanju uzdaha. Ne podcjenjujte moć misli.

2. Vježbe disanja

Druga najmanje fizička vježba je vježba disanja. Ona se sastoji od sljedećih koraka:
– udahnite duboko i vrlo sporo (otprilike 5 sekundi) kroz nos
– zadržite dah 15 sekundi
– sporo izdahnite kroz usta (oko 10 sekundi)
– ponovite vježbu 8 – 10 puta
Prilikom vježbanja koncentrirajte se na pojedine korake, a kako biste još više pojačali efekt, prilikom udisanja vizualizirajte kako vam se s unosom kisika genitalije sve bolje prokrvljuju, dok izisajem tak krv kola dalje u tijelo.

3. Kegelove vježbe

Pogodnosti redovitog izvođenja Kegelovih vježbi su brojne – za žene one olakšavaju postizanje orgazma i jačaju njegov intenzitet, umanjuju mogućnost vaginalnog pucanja pri porodu, kao i mogućnost inkontinencije u poznijoj životnoj dobi i vraćaju tonalitet vaginalnih mišića nakon poroda. Kod muškaraca Kegelove vježbe pridonose kontroli orgazma, pomažu kod prerane ejakulacije i povećavaju intenzitet erekcije.

Žene i muškarci vježbe izvode na isti način – nakon lociranja svog pubokokcigealnog mišića (mišić koji omogućuje da zaustavite tok urina za vrijeme mokrenja) ponavljate taj postupak – stisnite mišiće kao kao kad želite zaustaviti mokrenje. Kontrakciju zadržite 4 do 5 sekundi i potom opustite mišić na 3 sekunde. Ponavljajte proces 15 puta, 3 puta dnevno. Kako napredujete, možete postepeno povećavati zadržavanje kontrakcije do 10 sekundi.

4. Lagana šetnja

Sljedeća u nizu laganih vježbi je jednostavna šetnja, po mogućnosti na neki lijep i sunčan dan. Sunčeve zrake su jedan od najboljih načina za poticanje seksualne želje, jer potiču proizvodnju vitamina D i opskrbljuju tijelo energijom, što je ključno za zdrav libido, dok pinealna žlijezda, koja energiju dobiva preko svjetla, luči serotonin (hormon sreće), što uvelike utječe na naše raspoloženje.

5. Joga

Prakticiranje joge poboljšava protok energije u tijelu, čini ga fleksibilnijim, pojačava seksualnu želju i omogućava bolji protok krvi, što zajedno dovodi do boljih seksualnih performansi. Bolja cirkulacija znači više krvi u genitalijama, dok više kisika u krvi ujedno osigurava bolji fokus. Joga cijelo tijelo čini bolje balansiranim.

6. Vježbanje / Fitness

Kratko i jasno – bilo kakvo vježbanje povoljno utječe na vaš libido. Već i laganije kardiovaskularne vježbe su odlične jer smanjuju stres i poboljšavaju protok krvi u tijelu, na čemu će vam libido biti zahvalan.

Kako je testosteron jedna od najvažnijih sastavnica zdravog libida kod muškaraca, dobro je izvoditi vježbe koje utječu direktno na njega – vježbe snage. Izvodite vježbe snage za velike mišićne skupine, takozvane složene vježbe “compound” koje aktiviraju više mišićnih skupina i potiču prirodno lučenje testosterona, npr. bench press, čučnjevi, mrtvo dizanje.

Zdrav libido u zdravom tijelu
Kao i svi ostali psihofizički aspekti naše ličnosti, naš libido će biti na vrhuncu kada je tijelo zdravo i u dobroj formi, a um pozitivan. Zdrav libido može proizaći samo iz zdrave, zaokružene ličnosti koja ne potpada pod utjecaj stresa, pritisaka ili depresije, te koja voli svoje tijelo i čini mu dobro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.