5 razloga zašto ne smijete glumiti orgazam

Glumljenje orgazma

Odglumljeni orgazam šteti vama i vašem partneru bez obzira na to koliko imate, godina, seksualnog iskustva i koliko ste dugo u vezi.

Orgazam češće glume žene nego muškarci, između ostalog jer ženski orgazam nema toliko očitu manifestaciju kao što je to ejakulacija kod muškaraca. Glumimo iz različitih razloga, ali najčešće kako ne bismo povrijedili partnera ili partnericu ili kako bismo što prije završili sa seksom.

Pitate se što je toliko loše u tome?

1. Učite se da vaš užitak nije bitan

Kada odglumimo orgazam, prihvaćamo ideju da naš užitak zapravo nije bitan. Iako za dobar seks sam orgazam nije najbitniji, višekratno i dugoročno zanemarivanje orgazma znači da svjesno pristajemo na manje nego što zaslužujemo, odbijamo se izboriti za vlastiti užitak i stavljamo sebe na drugo mjesto.

Dugoročno odustajanje od vlastitog užitka djeluje na nas psihički i može ukazivati na čitav spektar širih problema vezanih uz seksualnost, od nedostatka samopouzdanja, osjećaja krivnje i straha spram naše seksualnosti, do osjećaja manje vrijednosti.

2. Jer se dugoročno osuđujete na seks bez orgazma

Glumeći, naučili smo partnera/icu da je to što rade dobro i da nam paše, što znači da je vrlo teško i bolno u jednom trenutku napraviti rez i priznati da smo im lagali. Kada odlučite priznati da ste glumili, čeka vas dugačak razgovor o razlozima za to, suočavanje s partnerovim gubitkom samopouzdanja te vrlo vjerojatno propitkivanje u budućnosti glumite li još uvijek.

Jednom kad krenemo glumiti orgazam jer je tako lakše, zgodnije, prikladnije ili koje god drugo objašnjenje koje nam se čini dovoljno dobro, teško je suočiti se s problemom i prestati. Zato se na taj način zapravo osuđujemo na višegodišnji seks bez orgazma. Rješenje? Razgovarajte i priznajte čim prije.

3. Jer vi zaslužujete orgazam

Seks ne mora svaki put završiti orgazmom, ali mora se podrazumijevati da se partneri aktivno trude dovesti jedno drugo do orgazma. Nema nikakvog opravdanja zašto bi se orgazam sustavno zanemarivao i zašto bi se zdravo za gotovo uzimalo da on izostaje.

Partner/ica koji vas voli i koji želi da budete zadovoljeni trudit će se bez obzira koliko dugo trajalo. Komunikacija je tada presudna i vaši naputci o tome što želite i kako su najvažniji. Budite što precizniji, objasnite zašto nešto raditi na ovaj, a ne na onaj način.

4. Jer vaš/a partner/ica zaslužuje da budete iskreni

Možda se glumljenje orgazma čini kao mala laž, nešto za što nema potrebe da partnera/icu opterećujemo i jednostavan način da mu/joj podignemo ego. Međutim, seks je intimni čin u kojem smo (doslovno i metaforički) ogoljeni, točno onakvi kakvi jesmo i gdje bi trebali biti iskreni, autentični i prepušteni bez granica. Glumljenje orgazma nije samo mala, nebitna laž nego potpuna predstava u kojoj partneru/ici glumimo autentičan izraz našeg zadovoljstva.

Ukoliko to radimo jer mislimo da nas partner/ica nije u stanju zadovoljiti, istovremeno mu/joj to zamjeramo, u tom slučaju krivnja velikim dijelom pada i na nas. Kako bi nas i mogao/la zadovoljiti ako niti nije svjestan/na da nešto čini krivo kad tvrdimo da nas dovodi do vrhunca svaki put?

5. Jer je vaš orgazam nadohvat ruke

Mnogo žena ima poteškoće s dosezanjem orgazma. To može biti iz najrazličitijih razloga, a uglavnom ovisi o više faktora; o tome koliko dobro poznaju svoje tijelo, kako reagiraju na različite podražaje, kako masturbiraju i koliko često (odnosno, ako uopće) orgazam izostaje pri masturbaciji itd.

Posve drugi set faktora odnosi se na samu vezu i odnos prema partneru/ici. Kakve su razine libida, kakva je veza općenito, svađate li se, kakav je seks općenito? Radi li se o sustavnoj poteškoći ili prolaznoj krizi, u kojim uvjetima orgazam izostaje?

Kada dođete do korijena problema moći ćete ga sanirati. Općeniti prijedlozi su uvijek da prvo upoznate svoje tijelo i uočite u kojim okolnostima najlakše doživljavate orgazam. U seksu prakticirajte poze u kojima se bolje i intenzivnije stimulira klitoris. Isprobajte vibratore za parove, odnosno stimulatore klitorisa tijekom seksa. Duža predigra rezultirati će većim uzbuđenjem i boljom prokrvljenošću klitorisa, što će svakako pridonijeti mogućem orgazmu. Poigrajte se sa stimulacijom G i A točaka koja svaka skriva svoje čari, a muškarci mogu isprobati stimulaciju prostate.

Redovito vježbanje s Kegel kuglicama jača vaginalne mišiće, zbog čega će orgazmi biti izraženiji, češći i intenzivniji.

Eksperimentirajte i ne bojte se isprobavati nove stvari. Niti ne znate kakve užitke možete doživjeti ako se malo odmaknete od svoje ustaljene norme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.