Preuranjena ejakulacija i kako ju pobijediti

preuranjena ejakulacija

Preuranjena ejakulacija je jedna od najčešćih seksualnih poteškoća kod muškaraca – neka istraživanja tvrde kako se ona dogodila svakom muškarcu barem jednom u životu.

Što je preuranjena ejakulacija?

Suprotno čestim tvrdnjama, preuranjena ejakulacija nije uvijek medicinski problem i ne treba se uvijek tretirati kao takav. Laički rečeno, jedna lasta ne čini proljeće – stoga, ukoliko se ne događa redovito ili kroz dug period vremena, nema razloga za zabrinutost. Također suprotno tvrdnjama, preuranjena ejakulacija ne događa se samo mlađim muškarcima – određeni postotak muškaraca u svim dobnim skupinama ima problema s preuranjenom ejakulacijom.

Preuranjenu ejakulaciju možemo smatrati zdravstvenim problemom ako:
– se ejakulacija nikad ili gotovo nikad ne može kontrolirati tijekom odnosa
– dolazi do osjećaja srama, stresa ili frustracije te izbjegavanja seksualnih odnosa općenito
– se ejakulacija uvijek ili gotovo uvijek događa unutar jedne minute penetracije uz minimalnu stimulaciju

Preuranjena ejakulacija ne mora uvijek biti zdravstveni problem – većina muškaraca susreće se s povremenom preuranjenom ejakulacijom i to je posve normalno i uobičajeno. Neki od razloga mogu biti stanje velike uzbuđenosti ili duži period bez seksa.

S druge strane, velik broj muškaraca strahuje kako imaju problema s preuranjenom ejakulacijom jer smatraju kako bi trebali trajati mnogo duže, zbog čega je možda njihova partnerica ili partner nezadovoljan, no takvi strahovi su najčešće neutemeljeni. Uobičajeno trajanje odnosa je 5-7 minuta i upravo zato ne bi trebalo brzati ili preskakati predigru.

Vrste preuranjene ejakulacije

Preuranjena ejakulacija može biti stalna ili stečena. Stalnom, odnosno cjeloživotnom preuranjenom ejakulacijom smatramo onu koja se događa od početaka seksualne aktivnosti. Pri takvim cjeloživotnim tegobama svi oblici seksualnih aktivnosti (masturbacija i odnosi) rezultiraju nekontroliranom preuranjenom ejakulacijom unutar jedne minute penetracije.

Stečena ima iste simptome kao i cjeloživotna, ali se ona počinje događati u jednom trenutku u životu nakon razdoblja bez sličnih poteškoća. Kod nje je vrlo bitno prepoznati u kojim se uvjetima počela događati i otkriti okolnosti koje su do nje dovele. Ukoliko se ejakulacija počinje događati unutar 3 minute penetracije, može biti riječ o stečenoj preuranjenoj ejakulaciji i trebalo bi razgovarati s urologom jer uzrok mogu biti i zdravstvene poteškoće.

Uzroci i rizici

Razlozi preuranjene ejakulacije su psihičke, biološke ili fizičke prirode i ne zna joj se točan uzrok. Rizici koji mogu doprinjeti razvijanju preuranjene ejakulacije mogu biti zdravstvene poteškoće – u prvom redu stres. Stres, bez obzira uz koje je područje života vezan (poslovni, obiteljski, financijski…) sprečava potpuno opuštanje i prepuštanje seksu te uzrokuje gubitak fokusa. Problemi sa srcem također mogu doprinjeti jer se tijekom odnosa može pojaviti anksioznost koja rezultira željom za čim bržom ejakulacijom.

Psihički uzroci
Psihički uzroci preuranjene ejakulacije često mogu proizlaziti iz prvih seksualnih iskustava doživljenih u pubertetu. Nedostatak privatnosti u tinejdžerskim danima kod mnogih je muškaraca dovodio do navike ubrzane masturbacije i brze ejakulacije kako ih nitko ne bi vidio ni ulovio na djelu.

Drugi je osjećaj krivnje vezan uz samo buđenje vlastite seksualnosti. Krivnja je u tim situacijama prisutna u svim aspektima seksualnosti i sve seksualne radnje su smatrane lošim ili prljavim te se nastoje čim prije okončati, što posljedično dovodi do refleksa preuranjene ejakulacije.

Kasnije u životu do preuranjene ejakulacije može doći zbog stresa ili nervoze vezane uz seksualne vještine i umijeće. Problemi u vezi također mogu biti uzrokom, međutim, ukoliko se taj problem nije pojavljivao u prijašnjim vezama ili s bivšim seksualnim partnerima, svađe i poteškoće sa sadašnjim partnerom mogu doprinjeti problemu ili biti njegovim uzrokom.

Erektilna disfunkcija također može biti uzrok preuranjenoj ejakulaciji. Muškarci opterećeni dobivanjem ili održavanjem erekcije mogu steći naviku podsvjesno požurivati ejakulaciju kako bi uspješno završili odnos od početka do kraja, što dovodi do refleksa koji je teško promijeniti.

Biološki uzroci
Dva su najčešća biološka uzroka preuranjenoj ejakulaciji – povećana osjetljivost penisa i/ili niska razina serotonina u mozgu. Ostali uzroci, na koje može ukazati liječnik, su:

– oštećenje živaca uslijed kirurških zahvata
– abnormalna razina hormona
– abnormalna razina transmitera (kemijske tvari) u mozgu
– abnormalan refleks aktivnosti ejakulatornog sustava
– problemi sa štitnjačom
– upala prostate ili uretre
– genetska predispozicija

Kako pobijediti preuranjenu ejakulaciju

Kako su uzroci preuranjenoj ejakulaciji često nejasni i mnogostruki, i liječenje će nužno biti sustav pokušaja i pogrešaka dok se ne pronađe rješenje za individualan slučaj.

Prvi korak koji se preporučuje svima koji imaju problema s preuranjenom ejakulacijom su jednostavne vježbe. Sat ili dva prije seksualnog odnosa preporuča se masturbacija kako bi odnos duže trajao i kako bi se omogućila veća kontrola nad ejakulacijom. Ukoliko se zna da je riječ o psihološkim blokadama ili osjećaju srama pred partnericom, nakon iskrenog razgovora predlaže se suzdržavanje od penetracije i prakticiranje ostalih vidova seksualnosti, kao i širenja repetoara seksualnih aktivnosti. Produžite predigru, isprobajte nešto novo, isprobajte uzajamnu i istovremenu masturbaciju, više se posvetite oralnom seksu i slično. Na taj način smanjujete tremu i uklanjate pritisak sa samog odnosa, dok istovremeno pružate užitak drugoj strani. Istodobno stječete seksualno samopouzdanje koje je temelj seksualno osviještene ličnosti.

Tehnika prekida
Tehnika kojom se pri masturbaciji uči prekidati stimulaciju na vrijeme kako bi se odgodio orgazam. Pomoću ove vježbe (popularno zvane Edging) uči se osjetiti “točka bez povratka”, trenutak u kojem će se ejakulacija dogoditi i ako sva seksualna stimulacija prestane. Masturbacijom muškarac vježba prepoznavati osjećaj koji prethodi “točki bez povratka”, odnosno orgazmu kako bi na vrijeme mogao prestati. Nakon što osjećaj skorog orgazma nestane treba nastaviti s masturbacijom i ponovo se dovesti tik do orgazma i ponovno prestati. Ovu vježbu možete ponavljati nekoliko puta do orgazma. Kako bi bila dugoročno djelotvorna, bitno ju je redovito izvoditi (primjerice, svaki drugi dan) i učiti prepoznavati reakcije tijela pred orgazam.

Tehnika stisak
Varijacija tehnike prekida je tehnika stiska. Mnogi liječnici preporučuju tehniku naizmjeničnih pauzi i pritiska na penis kao načina kontrole ejakulacije. Tehnika se provodi u 3 koraka:
– odnos se započinje kao i obično, zajedno sa stimulacijom penisa, i prekida neposredno prije orgazma
– potom se glavić penisa stisne i stisak se drži nekoliko sekundi, dok ne nestane poriv za ejakulacijom
– nakon popuštanja stiska pričeka se tridesetak seksundi i ponovo se započinje odnos. Stisak penisa oslabio je erekciju, stoga se ona treba vratiti. Ukoliko se poriv za ejakulacijom ponovno javi prerano, postupak se ponavlja.

Ponavljanjem ovih vježbi kroz duži vremenski period poboljšava se kontrola ejakulacije. Ostali načini odgode ejakulacije pojačavaju efekt vježbi i mogu u kraćem vremenskom periodu donjeti bolje rezultate, kao i psihičko zadovoljstvo i samopouzdanje.

Penis prsten i navlake za penis
Prsten od rastezljivog materijala koji se stavlja na penis u erekciji zadržava krv i odgađa orgazam, stoga je vrlo dobro rješenje za erektilnu disfunkciju i preuranjenu ejakulaciju, a na isti princip rade i navlake za penis.
Korištenjem takvih proizvoda značajno se umanjuje psihički pritisak, stoga ih je preporučljivo koristiti paralelno s vježbama za odgodu ejakulacije kako bi dugoročni rezultati bili što vidljiviji.
Kondomi također smanjuju osjetljivost penisa, stoga bi ih bilo dobro koristiti pri vježbanju odgode orgazma.

Kegelove vježbe
Kegelove vježbe ne pomažu samo ženama. Kao i ženske, i muške se izvode prvo lociranjem mišića koji zaustavlja mlaz pri mokrenju, a potom naizmjeničnim stiskanjem i otpuštanjem tog mišića. Više o Kegelovim vježbama možete pročitati ovdje. Redovito vježbanje tog mišića dugoročno pridonosi snažnijim orgazmima, ali i većom kontrolom nad ejakulacijom.

Delay gelovi, kreme, sprejevi
Isprobati možete i različite delay gelove na biljnoj bazi koji mogu smanjiti osjetljivost penisa. Mala količina se nanosi na penis 10-15 minuta prije odnosa kako bi se upila u kožu i počela djelovati. Uz sredstva za smanjenje osjetljivosti nužna je upotreba kondoma kako sredstvo ne bi neželjeno djelovalo i na partnericu.

Alternativna medicina
Alternativna medicina, točnije joga, mogu u kombinaciji s pravilnom prehranom revitalizirati libido i pomoći pri odgodi ejakulacije. Kontrolom disanja koja je integralni dio joge moguće je postići mnogo bolju kontrolu nad svojim tijelom, a tako i naučiti kotrolirati orgazam. Vježbe disanja mogu raditi i potpuni početnici – primjerice, u masturbaciji ili seksu dišite duboko, sa zadržavanjem daha na nekoliko sekundi i dugim (oko 5 sekundi) izdisajima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.