Odgođena ejakulacija i kako ju pobijediti

Odgođena ejakulacija

Odgođena ejakulacija je treća po redu po učestalosti seksualnih poteškoća kod muškaraca (nakon erektilne disfunkcije i preuranjene ejakulacije), iako se događa mnogo rjeđe od prve dvije.

Što je odgođena ejakulacija?

Odgođena ejakulacija je pojava kod koje muškarcu treba izrazito dugo vremena da doživi orgazam i ejakulira ili uopće ne može doživjeti orgazam (anejakulacija), unatoč seksualnoj stimulaciji. Uobičajeno muškarac može doživjeti orgazam za nekoliko minuta penetracije, dok muškarcu s odgođenom ejakulacijom za orgazam treba od pola sata do 45 minuta, pa i više. Također, treba primjetiti da muškarci koji pate od odgođene ejakulacije u pravilu nemaju poteškoća s postizanjem erekcije.

Vrste odgođene ejakulacije

Kao seksualni problem, odgođena ejakulacija može biti prisutna u jednom od četiri intenziteta:

1. muškarac može doživjeti orgazam tijekom odnosa, no samo u određenim uvjetima (poput poze)
2. ne može ejakulirati prilikom penetracije, ali može pri zadovoljavanju rukom ili oralnom seksu
3. može ejakulirati samo masturbirajući, kada je sam
4. uopće ne može ejakulirati, neovisno o okolnostima

Ukoliko je odgođena ejakulacija prisutna u svim seksualnim radnjama, samostalnim ili u paru, govorimo o općenitoj odgođenoj ejakulaciji.

Ako do odgođene ejakulacije dolazi samo u određenim seksualnim stimulacijama, odnosno, ako ista izostaje u drugima, govorimo o situacijskoj odgođenoj ejakulaciji.

Pri situacijskoj do ejakulacije najčešće ne dolazi ili dolazi kasnije pri penetraciji u vaginu, dok je pri ostalim seksualnim aktima s partnericom u pravilu manje poteškoća. Pri samostalnoj masturbaciji ti problemi izostaju i orgazam se doživljava redovito i vremenski mnogo brže.

Situacijska odgođena ejakulacija može biti povezana s navikama stečenima pri masturbaciji, gdje problem proizlazi iz muškarčevog specifičnog (žestokog, brzog) stila masturbacije koji se ne može replicirati s partnericom ili partnerom. Mnogo muškaraca koji pate od odgođene ejakulacije pri masturbaciji primjenjuju izvanrednu brzinu i pritisak i do orgazma dolaze brzo.

Naposlijetku, za liječenje je izrazito bitno prepoznati vrijeme nastanka te okolnosti u kojima je došlo do odgođene ejakulacije. Obzirom na vrijeme nastanka, odgođena ejakulacija može biti cjeloživotna (primarni tip) ili stečena (sekundarni tip).

Cjeloživotna odgođena ejakulacija postoji od početaka seksualne aktivnosti i muškarca prati u njegovoj kompletnoj seksualnoj povijesti. Stečena, s druge strane, nastaje u određenom periodu života dok prije nije bilo tih poteškoća.

Uzroci

Cjeloživotnu stručnjaci najčešće povezuju s psihičkim uzrocima – kao i kod drugih seksualnih poteškoća muškaraca, i odgođena ejakulacija može biti posljedica strogog religijskog odgoja i suočavanja sa svojom seksualnošću kao nečim prljavim i lošim, čime sama ejakulacija i orgazam postaju vrhunac nepoželjne radnje uz anksioznost vezanu uz “prosipanje sjemena”.

William Masters i Virginia Johnson, jedni od najranijih istraživača ljudskog seksualnog ponašanja, uzroke odgođene ejakulacije su nalazili u religijskom odgoju i objašnjavali kako religijski fundamentalizam uvelike ograničava spoznaju o seksualnosti, zbog čega se kod pojedinaca može dogoditi da naprosto nikad ne “nauče” ejakulirati ili imaju poteškoće u seksualnim aktivnostima općenito.

Psihički uzrok odgođenoj ejakulaciji (cjeloživotnoj ili stečenoj) može biti i snažna tendencija pojedinca za kontrolom. Kontrola nad vlastim užitkom i nastojanje da se odgodi ejakulacija, kao i strah od trudnoće pri prekinutom snošaju mogu dugoročno dovesti do odgođene ejakulacije kao refleksa gdje se u seksu muškarac više zapravo ne može opustiti i prepustiti.

Ostali psihološki uzroci mogu biti depresija, anksioznost i slični psihički problemi, nisko samopouzdanje i loše mišljenje o vlastitom tijelu, kao i spomenuti religijski, ali i kulturalni tabui. Nadalje, podsvjesna agresija i stres moge biti snažan uzročnik, kao i loša komunikacija u vezi te nesrazmjer pojedinčevih seksualnih fantazija i stvarnog seksa.

Fizički uzorci mogu biti određene urođene mane reproduktivnog sustava (koje mogu dovesti do retrogradne ejakulacije – muškarac ejakulira, ali ejakulat ne izlazi iz penisa, već se vraća prema mokraćnom mjehuru i ulazu u nj). Zatim, do odgođene ejakulacije može dovesti i ozljeda živaca koji kontroliraju orgazam, operacija prostate i njeno uklanjanje, neurološke bolesti poput kapi ili oštećenja živaca leđne moždine te hormonalna neravnoteža (niska razina hormona štitnjače i niski testosteron).

Liječenje

Recentna istraživanja pri liječenju odgođene ejakulacije velik naglasak stavljaju na masturbaciju, samostalnu i u paru, kao i na izniman značaj podrške partnera, tako da je neophodno iskreno komunicirati o problemu i zajednički ga rješavati.

Kako je u najvećem postotku odgođena ejakulacija izravna posljedica muškarčevih naučenih praksi masturbacije, potrebno je, jednostavno rečeno, ponovo naučiti masturbirati. Muškarac treba u prisutstvu partnerice ili partnera aktivno prakticirati drugačije obrasce masturbacije, poput promjene ruke, korištenja masturbatora, ustrajanju na sporijem i manje intenzivnom tempu te isprobavanja različitih poza.

Ukoliko može doživjeti orgazam samo sâm, potrebno je postepeno i uz mnogo strpljenja uključivati partnericu ili partnera. To je moguće tako da u prvoj fazi muškarac masturbira samostalno, ali ujedno preko telefona, chata ili sličnog sredstva komunicira s drugom stranom, tako da ona zna da on masturbira. Nakon što na taj način može opušteno masturbirati i doživjeti orgazam, vrijeme je za drugu fazu – istovremena zajednička masturbacija i promatranje dok on masturbira i doživljava orgazam. U ovoj je fazi vrlo korisno također mijenjati poze i način stimulacije.

Na kraju, partneri se trebaju postepeno uključivati u samu masturbaciju. Mogu je inicirati ili prepustiti muškarcu da on započne te nastaviti kasnije, kao i prakticirati istovremenu uzajamnu masturbaciju koja će otkloniti psihički pritisak.

Nakon što se muškarac osjeća ugodno u svim ovim vježbama, nužno je polako inicirati seksualne odnose s posebnom pažnjom na specifične okolnosti koje su do tada otežavale ejakulaciju. Ako se radilo o strahu od trudnoće, svakako koristite kontracepciju, ako je muškarcu nedostajala stimulacija pri penetraciji, dogovorite scenarij koji bi ga potakao, ako je prevladavala nesigurnost prema vlastitim sposobnostima, upustite se u seks tek kada mu je samopouzdanje stabilnije i sl.

Pri ovim vježbama od ključne je važnosti pozitivan stav i ohrabrivanje i odnos prema samim vježbama kao nužnima jer jednostavno treba “vježbati ulogu”, što također umanjuje psihološki pritisak.

Ukoliko se pravilno postavite spram odgođene ejakulacije, postotak uspjeha je vrlo visok.

8 thoughts on “Odgođena ejakulacija i kako ju pobijediti

  1. Marijanm says:

    Svisu problemi tj mal penis, nema erekcije ama bas mema nista. Hladan mrtav. Molim kako mu pomoci.jeli mozda uzrok inzulin, jer sam srcetas. A omam,53 g,.mozeli netko pomoci jvala.

    • Libido.hr says:

      Uzroci erektilne disfunkcije mogu biti fizički i psihološki. Kronične bolesti poput dijabetesa pri kojima može doći do oštećenja krvih žila, živaca i hormonalnih poremećaja mogu biti uzrokom erektilne disfunkcije – više možete pročitati u našem članku Erektilna disfunkcija i kako ju pobijediti. Takve bolesti u pravilu uzimaju svoj danak i na psihološkom stanju bolesnika (depresija, anksioznost) što također može uzrokovati probleme pri postizanju erekcije. U svakom slučaju, preporučamo da se prije svega obratite liječniku kako bi Vas uputio na riješenje koje bi bilo najbolje s obzirom na Vaše zdravstveno stanje.

  2. Sandra says:

    U vezi sam sa deckom skoro pola godine. vec 2 mjeseca ne moze da ejakulira. u pocetku je sve bilo u najboljem redu i problem se javio odjednom. prilikom masturbacije, kada je sam moze da ejakulira, da napomenem imao je stresan period usljed problema na poslu, sto se i poklopilo sa izostankom ejakulacije, to se do sada prilicno rijesilo, medjutim ne jos uvijek potpuno. kako mogu da mu pomognem da rijesimo ovaj problem?

    • Libido.hr says:

      Poštovana,

      možemo pretpostaviti da je problem u prvom redu psihološki te je stoga od iznimne važnosti da problemu pristupite zajedno, uz otvorenu komunikaciju i mnogo razumijevanja. Odlično je da ste prepoznali kako problemi na poslu utječu na njega te da može ejakulirati kada je sam, i sada bi bilo dobro da se Vi postepeno uključujete. Kako i navodimo u članku, pokušajte sudjelovati kada on masturbira, primjerice preko telefona. Kada bude dovoljno opušten, pokušajte zajednički masturbirati ili mu pružati oralni seks. Ako do ejakulacije ne dolazi samo pri penetraciji, prakticirajte ostale oblike stimulacije kako bi stekao samopouzdanje nužno za rješavanje problema.

    • Zoran says:

      Već nekoliko godina imam problema sa ejakulacijom tokom odnosa sa partnerkom. Odnos traje duže od sat vremena. Tokom odnosa menjamo poze, upražnjavamo oralni sex, ništa ne pomaže. Inače erekcija mi je dobra i traje konstantno tokom odnosa. Prilikom masturbacija imam ejakulacije, ali moram mnogo brže i jače da masturbiram, nego prilikom odnosa. Išao sam više puta, kod različitih urologa i ni jedan mi nije pomogao. Radio sam razne analize i svi rezultati su mi bili dobri, čak mi je testoteron bio povišen! Svi su imali mišljenje da je problem psihološki, nedostatak privlačnost sa partnerkom. Probao sam sa promenama partnerke, bio sam sa nekoliko devojaka i takođe nisam imao ejakulacije, ni prilikom vaginalnog i oralnog odnosa. Da li postoji neki lek koji bi ubrzao ejakulaciju? Srdačan pozdrav! Unapred se zahvaljujem na odgovoru!

      • Libido.hr says:

        Poštovani,

        postoje stimulansi koji pružaju dodatan podražaj penisu te na taj način mogu ubrzati ejakulaciju i pojačati orgazam prilikom seksa. To su prije svega različiti lubrikanti s efektom hlađenja ili zagrijavanja (primjerice: https://www.libido.hr/proizvod/system-jo-h2o-warming-lubricant-120-ml/ ili https://www.libido.hr/proizvod/system-jo-h2o-cooling-lubricant-120-ml/). Moramo naglasiti kako također pretpostavljamo da je problem prvenstveno psihološke prirode te se na takav način njemu treba i pristupiti. Odnosno, odgođena ejakulacija ili njen izostanak su tek simptom nekog drugog problema (stres, mentalna blokada i sl.) na kojem trebate poraditi sami sa sobom, ali i otvoreno komunicirati s partnericom kako biste znali da imate potrebnu podršku za riješavanje tog pitanja.

  3. Nikola says:

    Postovani,

    Imam veliki problem,verujem da je u glavi ali bas me muci.
    Naime,ne mogu da dozivim orgazam,navikao sam na to posto imam problem od svog prvog seksualnog odnosa.
    Sada zelim sa devojkom da napravim dete i moje pitanje je kako to da izvedem,pokusali smo da prekinemo seks,ja sam sebe rucno samozadovoljim i u trenutku orgazma ubacim penis u njenu vaginu.
    Da li je tako moguce da zatrurdni ako jeste da li je teze nego normalnim putem?
    Znacio bi mi odgovor koji me bas muci.

    Hvala unapred,

    Veliki pozdrav

    • Libido.hr says:

      Poštovani,

      ukoliko ejakulirate unutar vagine, trudnoća je moguća i zatrudniti na taj način nije teže nego da se to dogodi tijekom uobičajenog snošaja. Međutim, kako je problem psihičke prirode, u svakom slučaju bismo preporučili da ga pokušate riješiti (treningom koji navodimo u članku).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.