10 zdravstvenih koristi orgazma

10 zdravstvenih koristi orgazma

Svi znamo kakav nam osjećaj zadovoljstva pruža orgazam. No ova kulminacija užitka je mnogo više od trenutnog zadovoljstva. Od vremena Hipokrata pa do početka prošlog stoljeća liječnici su za velik broj bolesti prepisivali „medicinske masaže specijalnog tipa“ – orgazam! Najnovije znanstvene studije dokazuju da su bili u pravu!

Navest ćemo najvažnije zdravstvene koristi orgazma:

1 . Orgazam kao analgetik

Boli li vas glava, nemojte izbjegavati seks, on vam može pomoći. Prije no posegnete za Aspirinom, pokušajte s orgazmom. Ovaj vrhunac seksualnog doživljaja blokira bol time što oslobađa hormone koji povećavaju prag boli. Seksualni odnos, pa i masturbacija, smanjuje menstrualne bolove, artritične bolove, pa čak i glavobolju.

2. Podiže imunitet

Orgazam kao multivitamin! Dokazano je da 1-2 orgazma tjedno povisuju razinu imunoglobulina A za čak 30%, čime se smanjuje rizik od akutnih infekcija te kroničnih upalnih stanja.

3. Smanjuje apetit

Najveća korist orgazma jest ta da djeluje na oslobađanje hormona oksitocina, hormona sreće, ljubavi i povezanosti. Ovaj ljubavni val podiže razinu CCK (cholecystokinin) hormona, odgovornog za razgradnju masti i proteina, koji se luči za vrijeme obroka i daje nam signal da smo siti. E, pa upravo taj hormon se pojačano luči tijekom orgazma!

4. Jutarnji orgazam podiže cjelodnevno raspoloženje

Jutarnji seks (ili masturbacija) oslobađa endorfine, prirodne opijate koje stvara tijelo. Od endorfina se osjećamo poletno i sretno. Ovaj osjećaj ponesenosti potrajat će tijekom čitavog dana.

5. Ubrzava cirkulaciju u zdjelici

Orgazam pojačava prokrvljenost cijelog organizma, posebno zdjelice, što je višestruko korisno. U prvom redu, pojačana prokrvljenost u zdjeličnom području regulira menstrualni ciklus te smanjuje menstrualne bolove. Pojačan dotok krvi dovodi veće količine kisika i ostalih hranjivih tvari, što rezultira regeneracijom tkiva.

6. Povećava plodnost

Kontrakcije maternice i vagine koje su rezultat orgazma povećavaju šansu za začećem. Ovim kontrakcijama sperma se „uvlači“ dublje i dulje zadržava, što automatski znači veću vjerojatnost da će jedan plivač stići do jajašca i oploditi ga.

7. Detoksikacija organizma

Pojačana prokrvljenost uslijed orgazma dovodi i do pojačanog limfnog krvotoka, čime se otpadne tvari iz cirkulacije mogu lakše eliminirati iz organizma. Ovo svojstvo je ujedno razlog iz kojeg nas seks pomlađuje djelujući povoljno na tonus mišića, vezivnog tkiva i kože.

8. Regulira razinu estrogena

Orgazam savršeno balansira međusobne odnose estrogena, testosterona, snižava razinu kortizola (hormona stresa) te tiroidnih hormona (hormona štitnjače). Upražnjavajući redovno orgazme možete izbjeći potrebu za štetnim hormonalnim terapijama.

9. Regulira ciklus

Istraživanja su pokazala kako redoviti orgazmi pomažu pri regulaciji menstrualnog ciklusa. Orgazmi tijekom menstruacije potiču kontrakcije maternice i oslobađaju kemikalije koje prirodno sami stvarate, poput endorfina i oksitocina, zahvaljujući kojima može doći do smanjenja menstrualnih bolova i grčeva.

10. Relaksirajuće djelovanje

Vraćamo se na oksitocin i dopamin, hormone sreće i zadovoljstva. Orgazmom inducirani, ispiru povećane količine hormona stresa iz cirkulacije. Tako nas orgazam vodi u stanje opuštenosti i blaženstva. Sad znate zašto tako lijepo utonete u san nakon dobrog orgazma.

Zaključujemo da orgazam, u svim svojim oblicima, djeluje ljekovito na različite zdravstvene poremećaje. Stoga, ako želite postati i ostati zdravi, jedan važan čimbenik vam je nadohvat ruke. I prsta, penisa, vibratora, dilda…

Image: B-D-S/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.