Monogamija ne znači monotonija

Monogamija

Monogamija se nikako ne može poistovjetiti s konzervativnim ili religijskim svjetonazorom. Ne mora niti biti promatrana u opreci s poligamijom. U ovom članku osvrnut ćemo se tek na jednu, često viđenu predrasudu vezanu uz monogamiju – tu da ona nužno vodi u monotoniju.

Sve vodi u monotoniju

Svako ljudsko ponašanje koje se prakticira stalno, bez promišljanja i koje postaje automatizam postaje monotono. Na isti način i poligamija kojoj je cilj samo seksualno ispunjenje s vremenom postaje monotona – ako se ona svodi samo na fizički aspekt, odnosno nema ispunjenja nijedne druge potrebe, postat će monotona.

Serijska monogamija

Pod serijskom monogamijom shvaćamo seksualno ponašanje temeljeno na principu vjernosti jednom partneru dokle god to objema stranama odgovara. Partneri odlučuju biti monogamni dok ne dođe do zasićenja i potom ulaze u drugu monogamnu vezu.

Pravo značenje monogamije

Ideja monogamije kakva se generira od jačanja industrijalizacije i urbanizacije, a posebice od seksualne revolucije i feminizma, jest da su supružnici ujedno i prijatelji, partneri, kao i ravnopravni suradnici u kućanskim poslovima i odgoju djece, ali i da imaju vlastite karijere. Pravo značenje monogamije jest u istinski ravnopravnom, zdravom i ispunjenom odnosu dvoje ljudi.

Odnos između partnera

Ukoliko se partneri međusobno cijene i poštuju, te između njih postoji ljubav, povjerenje i predanost, oboje (ili oba ili obje) se osjeća voljeno i sigurno. Oni mogu dijeliti svoje strahove, želje i nade bez straha od osude i mogu jedno pred drugim biti tko jesu.

Isti, dosadni seks?

Međusobno poštivanje, ljubav i dubinska povezanost između partnera ne mogu rezultirati lošim seksom – uzimanje zdravo za gotovo, zanemarivanje i dopuštanje stresu i brigama da vam se uvuku pod pokrivač, s druge strane, mogu.

Teška, teška istina

Mislite da je u poligamnim vezama raznolikost tuđih genitalija preduvjet raznolikog seksualnog života? Nije. Raznolikost seksualnog života, istraživanja dokazuju, značajno je veća među višegodišnjim partnerima koji se znaju svoje najskrivenije želje i fantazije, istražuju i eksperimentiraju na obostrano zadovoljstvo i stalno pomiču granice svog užitka.

No ipak…

Ne možemo generalizirati – postoje monogamni parovi u izuzetno monotonim vezama isto kao i poligamni ljudi s posve raznolikim ljubavnim životom. Postoji i uzbudljiva monotonija kao i dosadna poligamija. Bitno je samo da ne osuđujemo nikoga zbog njenog/njegovog seksualnog ponašanja, kao da se i suzdržimo predrasuda samo na temelju seksualne aktivnosti.

Image:PH.OK/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.