Seks u braku

Seks u braku

Seks u višegodišnjoj monogamnoj vezi, neovisno radilo li se o braku ili nekoj drugoj zajednici, zasigurno će se s vremenom mijenjati, postajati sve bolji jer poznajemo partnera i on poznaje nas, znamo što volimo a što ne i što bismo još probali, stalo nam je do odnosa i do vlastite i partnerove sreće.

Međutim, nekako je češća predodžba da seksa u braku s godinama ima sve manje, da traje sve kraće i sve je jednoličniji, a kako do takve radikalizacije odnosa ne dolazi odjednom, postavlja se pitanje kako to na vrijeme spriječiti.

Važnost kontinuiteta

Tajna sretne veze je u uravnoteženom odnosu životne svakodnevice i bliskosti partnera. U počecima veze, bliskost partnera, tada još pretežno svedena na seks, dominira nad životnom svakodnevicom – vrijeme koje provodimo skupa čini nam se neobavezno, lako i opuštajuće jer to i jest – jer u njega ne unosimo ostatak svoje svakodnevice, brige i stresove i posvećujemo se jedno drugom. U višegodišnjoj se vezi može dogoditi obratno, gdje u zajedničku svakodnevicu ispunjenu tradicionalnim problemima sve manje propuštamo vrijeme za nas i zanemarujemo svoje i partnerove emotivne i seksualne potrebe.

Sve je u glavi

Ako nam se komunikacija s partnerom svodi na optužbe da nije usisao dnevni boravak u dogovoreno vrijeme, referiranje problema na poslu ili nezadovoljstvo postojećom političkom garniturom te slične znakove pažnje primamo od njega, vrlo je vjerojatno da smo se s godinama otuđili i postali više cimeri i međusobne vreće za boksanje nego par koji se voli i čiji je smisao života da jedno drugo usrećuju. Kako biste spriječili da se to dogodi, prisjetite se početaka vaše veze, partnerovih osobina koje su vas osvojile i zbog kojih ste ga zavoljeli. Razmjenjujte nježnosti preko dana, ljubite se spontano, zagrljeni gledajte tv i, najvažnije, kakve god okolnosti bile, stvorite vrijeme samo za vas. Vrijeme u kojemu ne razmišljate o računima, šefu ili djetetovoj trojci iz tjelesnog – već vrijeme u kojem usrećujete svog partnera i on vas. To može biti šetnja parkom, kavica u omiljenom kafiću, opuštajuća kupka za dvoje, bijeg na more ili u prvi planinarski dom.

A sada, na seks

Gdje god otišli, povedite i svoj libido sa sobom – čak i ako niste posebice raspoloženi za seks, budite nježni i taktilni. Međutim, izmjena svakodnevice, pa i ona najmanja, opustit će vas i dopustite joj da unese promjenu i u vaš seksualni život.
Dopustite si spontanost i znatiželju i pružite si priliku da probate nešto novo. Iznenadite nekom seksualnom igračkom ili ostvarite fantaziju koja vas i partnera/icu pali. Udobno se smjestite, otvorite neku od nepristojnijih tražilica i pogledajte nekoliko filmića.

Sjetite se sitnica koje voli, načina na koji reagira kad mu grickate uho ili u kojim je sve prostorijama prije trajne selidbe u spavaću sobu znao pasti quickie.
I najvažnije, što češće prakticirate tu nježnost, spontanost i raznolikost u seksu, to će sam seks postati kvalitetniji, češći i više zadovoljavajuć – a na vama je samo da se prepustite i prihvatite to ponovno buđenje strasti – objeručke.

Image: PH.OK/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.