6 savjeta za seks u trudnoći

Seks u trudnoći

Većina budućih roditelja ima neutemeljene strahove ili bojazni vezane uz seks u trudnoći, misleći da on može štetiti djetetu, odnosno da će tako povrijediti dijete. Ne govorimo li o rizičnim trudnoćama, doista nema načina da povrijedite dijete i u seksu možete uživati tijekom cijele trudnoće, do pucanja vodenjaka.

1. Libido u trudnoći se mijenja

Prvo tromjesečje u pravilu prati niža razina seksualne želje zbog mučnina i umora. Drugo tromjesečje je potpuno drugačija priča – prokrvljenost se povećava za oko 40%, a time i osjetljivosti mnogih erogenih zona, prije svega grudi i genitalija. Iz tog razloga potpuno je normalno da neke žene tada osjećaju veću seksualnu želju i lakše postižu orgazme dok se kod nekih događa upravo suprotno te im zbog prevelike osjetljivosti seksualna aktivnost uzrokuje neugodu.

2. Ne opterećujte se neistinama

Partner može osjećati nelagodu zbog pomisli da fetus osjeća ili zna što se događa. Takva pretpostavka je pogrešna te ne postoji način da ga povrijedite tijekom penetracije. Ukoliko trudnica osjeća kako se beba pomiče, to je prije svega automatska reakcija na njeno povišeno bilo i pojačano lučenje hormona poput endorfina tijekom seksa na što plod normalno fizički i fiziološki reagira.

Još jedna neutemeljena bojazan je da će seks uzrokovati prijevremeni porod. Orgazam može uzrokovati kontrakcije maternice, no one su različite od onih pri porodu.Općenito, mala je vjerojatnost da će orgazam na bilo koji način ubrzati porod, čak i kada je termin blizu.

3. Prepustite se

Većini parova seks u trudnoći predstavlja prvo doista opušteno seksualno doba bez kontracepcije, što može biti ogroman seksualni stimulans i označiti pravi seksualni preporod. Nema više pilula, napredne matematike i mjerenja temperature, nespretnog otvaranja kondoma ni suzdržavanja! Navalite jedno na drugo u svakoj situaciji, kad god vam se prohtje i uživajte.

S druge strane, kontracepciju obavezno koristite ukoliko postoji opasnost od zaraze spolnom bolešću. Tada je nužno koristiti zaštitu poput kondoma kako ne bi došlo do zaraze što bi dovelo do komplikacija u trudnoći.

4. Odaberite udoban položaj

Kako će trbuh rasti, kralježnica će biti sve opterećenija i mnoge Vam poze (poput misionarske) više neće odgovarati. Isprobajte poze poput kaubojke u kojima je trudnica gore te najbolje može sama kontrolirati kut i dubinu penetracije bez opasnosti da će zasmetati trbuh. Doggy poza je također dobar izbor.

Ovo je ujedno i idealno vrijeme da iskušate neku vrstu namještaja za seks poput jastuka na napuhavanje i sličnih pomagala koji će vam pružiti bolji oslonac i tako povećati udobnost.

5. Pripazite na…

Prije svega nemojte raditi išta što vam stvara ikakvu neugodu (fizički ili psihički) jer mnoge stvari koje su vam inače ugodne u trudnoći mogu postati upravo suprotno.

Nemojte koristiti elektrostimulatore jer bi mogli izazvati neugodne i bolne grčeve na već ionako preosjetljivim i, u to doba, grčevima sklonim mišićima. Isto tako, nemojte se previše poigravati temperaturom (kockice leda, vibratori s grijačima) jer također može doći do neugodnih grčeva. U slučaju previsoke temperature je zbog jakog stezanja krvnih žila, i posljedično smanjenog protoka kisika, čak moguće i oštećenje ploda (iz istog razloga se ne preporučuju vruće kupke).

Vodite se zdravim razumom i slušajte svoje tijelo.

6. Ne uskraćujte si užitak

Orgazam, bez obzira je li uzrokovan penetracijom, masturbacijom, oralnim ili analnim seksom podiže razinu serotonina i čini vas sretnijom i opuštenijom.

Ukoliko vam to odgovara, tijekom cijele trudnoće možete imati oralni i analni seks, kao i koristiti sve vrste seksualnih igračaka s i bez vibracija dokle god ne postoje komplikacije ili vas liječnik upozori da trebate izbjegavati seks ili orgazme.

Kako je vaginalno područje tijekom trudnoće mnogo bolje prokrvljeno, biti ćete osjetljiviji na podražaje pa se može dogoditi da vam jačina vibracije ili načini stimulacije na koje ste inače navikli (i koji su vam do tada odgovarali) odjednom budu presnažni i neugodni. Shvatite to kao odličnu priliku da eksperimentirate i poigravate se svojim tijelom te otkrijete nove užitke.

Trudnoća ne treba značiti seksualnu apstinenciju već priliku za eksperimentiranje i vašu malu seksualnu revoluciju.

Image:PixAchi/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.