Kako spriječiti slab libido iza 35-e

Slab libido

U našem tijelu, neovisno o spolu, nakon 35. godine života postupno dolazi do niza hormonalnih i fizioloških promjena. Iako ponekad zbunjujuće i frustrirajuće, one potpuno su normalne, a na vama je da ih okrenete u svoju korist.

Međutim, nisu samo prirodne hormonalne promjene krivac u opadanju potencije i libida. Neuredan životni tempo, loša prehrana, uzimanje određenih lijekova, pretjerana konzumacija alkohola, kofeina, nikotina, nedovoljna fizička aktivnost, nagle promjene težine – sve su to loše navike a ujedno i krivci za smanjenu potenciju i gubitak seksualne želje.

Fiziološke promjene

I kod muškaraca i kod žena se s godinama ravnoteža hormona u organizmu počinje mijenjati. Te promjene ne utječu na sve jednako i istim intenzitetom. I muškaraci i žene već od 35-te godine mogu očekivati smanjeno lučenje testosterona koji ima velik utjecaj na našu seksualnu želju. Iz tog razloga treba dodatno poraditi na komunikaciji i uložiti dodatno vrijeme u predigru i razbuđivanje uspavanog libida.

Ulaskom u menopauzu kod žena često dolazi do smanjenja vlažnosti vaginalnog područja što ne utječe samo na seks već i kvalitetu života općenito. Ta promjena je potpuno normalna te se nemojte ustručavati pitati svog liječnika ili ginekologa za savjet. Smanjena vlažnost znači i smanjenu lubrikaciju zbog čega dolazi do neugode ili čak boli pri penetraciji. Vrlo jednostavno riješenje je korištenje lubrikanta kako biste nadomjestili vlažnost koju vam vaše tijelo više prirodno ne pruža.

Izbjegavajte stres

Stres, uzrokovan privatnim ili poslovnim problemima i izazovima, je općenito jedan od najvećih neprijatelja seksa. Za seks je važan osjećaj sigurnosti i opuštenosti. Pronađite vremena u tjednu da se posvetite sebi. To može biti i sat vremena rješavanja križaljki, čitanja, lijepljenja tapeta – nije važno dokle god vam dopušta da pustite mozak na pašu i opustite se.

Poradite na komunikaciji

Nemojte izbjegavati teške razgovore i velika pitanja i probleme poput seksa pometati pod tepih. Ako ste nezadovoljni ili zabrinuti načinom na koji vi osobno ili vaš partner/ica seksualno funkcionirate trebate se iskreno i otvoreno dotaknuti te teme. Možda vaš partner/ica niti ne primjećuje da se nešto čudno događa ili njih muče ista pitanja, ali ih ne žele pokrenuti zbog srama ili straha. Važno je da si pokažete da ste zajedno u tome i kako oboje želite poraditi na tome da se bolje osjećate i uživate.

Promijenite prehranu

Hrana koju unosimo u naše tijelo izravno utječe kako na naše zdravlje tako i na to kako se osjećamo tijekom dana. Smanjite unos šećera i masti i radije rasporedite svoj unos hrane tijekom dana na više manjih obroka nego par velikih nakon kojih ćete se osjećati tromo i pospano. Jedite više voća i povrća i pazite na svoje razine kolesterola i šećera u krvi.

Alkohol je poznati neprijatelj seksualnosti. Istina je da u malim količinama pozitivno djeluje na trenutnu želju i seksualnu uzbuđenost, ali u prekomjernim količinama i na duge staze konzumiranje alkohola prouzročit će veću štetu nego što možete zamisliti.

Ukoliko redovito uzimate lijekove, provjerite sa svojim liječnikom mogu li oni imati negativni utjecaj na vaš libido te da li je moguće pronaći neku alternativu koja vam neće toliko štetiti na tom planu.

Poradite na svojoj kondiciji

U zdravom tijelu – zdrav libido! Vježbanje, kondicija i fizička aktivnost su vam strani pojmovi? Eto, otkrili smo još jednog neprijatelja. Istraživanja su potvrdila da su seksualna aktivnost i fizička aktivnost usko povezani. Fizička aktivnost pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje, na izdržljivost, vitalnost, mišićnu snagu, ali i na cirkulaciju – povezanost cirkulacije i erekcije je svima vrlo dobro poznata. Aktivirajte se, posvetite se nekoj fizičkoj aktivnosti nekoliko puta tjedno i možete očekivati promjenu na bolje.

Igrice i mašta

Igrice i mašta neophodni su i u najzdravijoj seksualnoj atmosferi. Dodavanjem ukusnih začina vašem seksualnom životu oživjet ćete i vi i vaš seksualni nagon. Seksualni život možete začiniti otkrivanjem novih poza ili igranjem uloga. Okušajte se u igranju uloga (roleplay) ili bondage igricama za početnike. Odvažite se, istražujte i povremeno u vašem krevetu napravite mjesta za seksualnu igračku koja će vam biti dobro i zabavno društvo a užitak igranja motivator za daljnja istraživanja.

Surađujte sa svojim tijelom, oslobodite se kočnica – neka se sat zaustavi a igre započnu!

Image: Sergey Nivens/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.