Nizak libido kod žena i kako ga pobijediti

smanjen libido

Niska razina libida najčešća je seksualna poteškoća kod žena i pojavit će se kod većine u jednom peridu života. Može se pojaviti kao povremena smetnja, dulje razdoblje niže seksualne želje, ali i kao potpuni gubitak seksualne želje.

Što je niska razina libida ili seksualne želje?

Razine libida ili seksualne želje kod žena osciliraju kroz život. Najviše i najniže razine često kolidiraju s nekim važnim trenucima i razdobljima u životu – jače su u počecima veza ili u trudnoći a slabije u menopauzi ili u slučaju bolesti.

Naglasimo još samo da ne postoji “normalna” razina libida – ono što se može smatrati visokim ili niskim ovisi od slučaja do slučaja i ono što jedna osoba vidi kao nisku razinu, druga može smatrati visokom. Visoka razina libida je kada se sami smatrate više seksualnom, a niža kada osjećate da ste manje seksualni nego inače.

Uzroci i rizici

Na razinu seksualne želje utječu brojni faktori, od kojih razlikujemo fizičke, psihičke i hormonalne uzroke te probleme u vezi.

Fizički uzroci

– problemi vezani uz seks – na smanjenje seksualne želje mogu utjecati dugoročan izostanak orgazma te bol i nelagoda tijekom seksa (do kojih dolazi nedovoljnom lubrikacijom vagine, odnosno prekratkom predigrom)
– premorenost – iscrpljenost poslom i/ili obiteljskim obavezama
– bolesti – brojne bolesti negativno utječu na seksualnu želju, od artritisa i dijabetesa do neuroloških bolesti i raka
– medicinski zahvati – invanzivni medicinski zahvati utječu na razinu seksualne želje, posebice ako je riječ o zahvatima vezanima uz grudi ili genitalni trakt
– lijekovi – brojni lijekovi na recept kao neizbježnu nuspojavu imaju gubitak seksualne želje, poput antidepresiva ili lijekova protiv anksioznosti i napadaja panike
– svakodnevne navike – loša prehrana, alkohol, pušenje i droge dugoročno smanjuju ili potpuno uništavaju libido
– problemi s jetrom
– problemi sa štitnjačom
– visoki tlak
– visoki kolesterol

Psihički uzroci

– depresija, anksioznost i slični mentalni problemi
– stres
– postojeće ili prošlo psihičko ili seksualno zlostavljanje
– nisko samopouzdanje i nezadovoljstvo vlastitim tijelom

Hormonalni uzroci

– trudnoća i dojenje – hormonalne promjene tijekom trudnoće ponekad rezultiraju i višom seksualnom željom, no libido u pravilu slabi nakon poroda. Fizička i psihička iscrpljenost i promjene na tijelu uz brigu oko novorođenčeta smanjuju libido.
– menopauza – tijekom menopauze razine estrogena drastično padaju, što rezultira smanjenom željom za seksom i smanjenom vaginalnom vlagom, zbog čega seks postaje bolan i neugodan. Dio žena u menopauzi i nakon nje ima vrlo zadovoljavajući seksualni život, no dio žena će uslijed hormonalnih promjena osjetiti značajan gubitak seksualne želje

Problemi u vezi

– kontinuirane svađe, zamjeranja i problemi koji se ponavljaju a nikad zapravo ne riješe
– loša komunikacija općenito, ali i nedostatak razgovora o seksu i željama i potrebama vezanima uz seks
– nevjera, gubitak povjerenja
– nedostatak interesa

Suočavanje s problemom

Ukoliko ste uočili problem, njegovom rješavanju trebate pristupiti zajedno sa svojim partnerom/icom. Ako je problem emocionalne ili psihičke naravi treba prije svega iskreno razgovarati sa svojim partnerom/icom o sebi, vašoj vezi, problemima iz poslovne ili privatne sfere koje možda imate a partner za njih ne zna ili ih ne primjećuje. Postoje li značajne oscilacije u kvantiteti ili kvaliteti seksa, gotovo je sigurno da će to i partner/ica biti svjestan i bolje je čim prije sasijeći problem u korijenu.

Vrlo je važna introspekcija – promišljanje o sebi i iskreno suočavanje s potencijalnim problemima. Kao i kod brojnih drugih seksualnih poteškoća, skloni smo zatvarati oči pred stvarnim uzrocima ili se zavaravati jer se tako s njima (naizgled) lakše nosimo. Takvo gledanje na stvari samo otežava dugoročno rješavanje problema jer okolišanjem i samozavaravanjem samo zaobilazimo stvarni problem i nikada ga zapravo ne riješimo – odnosno, izgleda kao da smo napravile sve što smo mogle, a problem je još uvijek tu.

Ukoliko je uzrok niskoj seksualnoj želji prolazni stres, nagomilanost obaveza i slične sastavnice svakodnevnog života, odnosno nema ozbiljnijih fizičkih ni psihičkih uzroka, problem možete rješavati aktivno radeći na tome da seks i seksualnost uključite u dnevni raspored. Razmišljajte o seksu, budite otvorenije seksualno, koristite Kegel kuglice i ljubavna jaja koja će vas stimulirati i u neseksualnim situacijama. Stvorite vrijeme u danu samo za sebe i priuštite si opuštajuću kupku. Redovito masturbirajte – pružajte si užitak redovito i kako to već obično biva, čim to više radite, to ćete to češće i željeti raditi. Tim više, ukoliko je kod pada interesa za seks jedan od uzročnika izostanak orgazma, investirajte u vibrator – uređaj koji će vas nepogrešivo i svaki put dovesti do orgazma, a s vremenom ga možete i uključiti u seks, što će otvoriti novu dimenziju užitka. Pojačavanje osjetljivosti klitorisa dugoročno će pojačati i seksualnu želju ukoliko za to ne postoji spomenuta fizička ili psihička prepreka.

Ukoliko se radi o fizičkim ili hormonalnim uzrocima potrebno je konzultirati liječnika opće prakse ili ginekologa koji će napraviti potrebne preglede i, ukoliko je potrebno, propisati terapiju. Ako uzimate lijekove poput antidepresiva ili hormona preporučljivo je ukazati na gubitak seksualne želje liječniku koji je propisao terapiju jer bi to mogla biti nuspojava liječenja.

Image: altafulla/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.