Seks nakon poroda – što je to, kako i kada?

Seks nakon poroda - što je to, kako i kada?

Prošle su trudničke muke, prošao je i porod, vaša mala štruca sretno i veselo plače, papa, kaka, piški i spava (ne nužno tim redom), vi jedete, spavate i živite stojećki. Prije ili kasnije uhvatit ćete neku rutinu u tom novom životnom stanju i kao tema razgovora pojavit će se seks – pripremite se.

Duboko udahnite

Prve mjesece s bebom karakterizira začarani krug podočnjaka, raščupane kose, hranjenja svakih 2 sata i plača i za očekivati je da u tim okolnostima oboje niste raspoloženi – no, budite sigurni i uhvatite nekoliko minuta dok bebač spava i porazgovarajte. Možda jedna strana ima nerealna očekivanja, možda se osjeća zapostavljeno jer je sad sav fokus na djetetu – jasno, glasno i nedvosmisleno izrazite što mislite i kako se osjećate i što vam je na temu seksa prihvatljivo.

Uzmite si vremena bez grižnje savjesti

Svi reagiramo drugačije i ogroman događaj poput poroda na sve će imati drugačiji utjecaj. Nekome će trebati kraće, nekome duže ali najvažnije je da si ne zadajete fiksne rokove kada bi se (primjerice seks) trebao ponovo prakticirati i onda se osjećate užasno jer vam je seks zadnja stvar na pameti. Razgovarajte s partnerom u više navrata o tome kako se osjećate i dopustite si koliko god vremena trebate.

Fizički aspekt

Imajte na umu da lohije (tijekom kojih se nikako ne preporuča seks ni penetracija općenito) nakon poroda traju oko mjesec dana, a liječnici preporučuju da minimalno pričekate prvi postnatalni pregled koji je oko 6 tjedana nakon pregleda. Nakon toga na scenu nastupaju ostale zabavne fizičke stvari od kojih nam se na spomen seksa dižu dlačice na vratu – već spomenuti umor i nespavanje, kao i otečene i bolne grudi, loša prehrana, konstipacija, višak kilograma i općeniti osjećaj nepoželjnosti kao i vjerojatno izuzetno nizak libido.

I tate prolaze teški period

Ovisno koliko se bave novorođenčetom, i tate prolaze emotivni i psihički lunapark – od nošenja s osjećajem da su postali roditelj, do učenja kako se baviti tim krhim sitnim bićencem i povezivanja s njim, mnogi novi očevi prolaze turbulentno stanje slično majčinom. Mnogi očevi u tim okolnostima također prijavljuju kronično nizak libido i za očekivati je da će i njima trebati određeni period da se vrate u normalu.

Seks je najbolji kada je spontan i neobuzdan

…a vi ste u apsolutno suprotnim okolnostima. Kako je riječ o istini koja će se ponavljati još određen niz godina, čim prije prihvatite da je seks postao planirana aktivnost u prihvatljivim okolnostima, to ćete prije biti sretniji. Vrijeme za seks je sada dok bebač spava (ili je kod voljnih čuvalica ili čuvatelja, no pretpostavit ćemo da su oni iznimka), znači da imate vrlo ograničeni vremenski okvir koji friški roditelji u pravilu vole iskoristiti i na obroke, tuširanja, odlazak na wc ili spavanje gdje god da su se našli između tih aktivnosti. Probajte ispočetka odrediti dan u tjednu kada ćete pokušati biti intimniji, i to kažemo jer to ne mora nužno biti penetrativni seks. Mazite se, dirajte, masturbirajte, pružajte si oralni seks – ukratko – ne zanemarujte aspekt intime.

Seks će biti bitno drugačiji nego prije

Čak i kada se poslože zvijezde i bićence spava a vi ste obavili sve gorenavedeno, znajte da je gotovo s neobuzdanim zvukovima u seksu i urlajućim orgazmima iz očitih razloga. Isto je i s dugotrajnim sesijama – duga predigra, oralni seks pa penetracija zvuči predivno, no nije izgledno da će to ostati dio vašeg repetoara. Većina roditelja se ionako teško opušta dok je beba mala i jednim uhom sluša i dok spava tako da će se i na najmanji šum osvrtati. Učinite si uslugu i za prvo vrijeme svakako nabavite lubrikant koji će penetraciju učiniti ugodnijom i skratiti potrebno vrijeme predigre.

Budite tu jedno za drugo

Roditeljstvo iscrpljuje fizički, psihički i emotivno, i ne možemo dovoljno preporučiti da maksimizirate međusobni kontakt, pozitivno razmišljate, budete nježni i puni potpore jedno za drugo. Povećana taktilnost također ima odličan efekt na vaš libido i međusobnu želju – one nevinije puse tu i tamo produžite, grlite se i dirajte i čim više budite zaigrani jedno s drugim. Osim češćih pusa, komplimentirajte se i šaljite si sexy ili lascivne poruke kroz dan.

Na kraju…

Otvorili ste jedno novo poglavlje u svojem životu i za očekivati je da će se naša rutina i svakodnevica stubokom promijeniti, a to, naravno, uključuje i seks. Kako postajete sve uigraniji i bolji u nošenju s djetetom, tako će i vaši dani biti smireniji i predvidljiviji, čime polako i neesencijalne stvari (što seks u tim trenucima jest) mogu polako kročiti natrag u naše živote. Imajte strpljenja i iskoristite ovo turbulentno razdoblje da se međusobno još više povežete i postanete jači. Sve ostalo će polako uslijediti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.