Seksualna nekompatibilnost – ima li nade?

seksualna nekompatibilnost

Svi parovi prolaze kroz periode smanjene seksualne želje, velike izloženosti stresu, zdravstvenim poteškoćama i općenito slabog libida. U tim periodima skloni smo razmišljati o seksualnoj nekompatibilnosti s partnerom, no ako do tih problema dolazi sporadično, razloga za brigu nema.

Međutim, što ako je seksualna nekompatibilnost prisutna od početaka veze, sa vrlo malo napretka? Super ste si, slažete se oko svega, nasmijavate jedno drugo i genijalno vam je zajedno… ali seks je nekako… nikakav. Treba li vam vremena da se upoznate i uskladite ili je riječ o nečem ozbiljnijem? O nečemu što s vama generalno ne funkcionira?

Važnost seksualne kompatibilnosti

Događa se da su parovi od samih početaka veze svjesni da seksualno ne funkcioniraju najbolje, no neće tome pripisivati važnost ili će to u potpunosti ignorirati. Iako se ispočetka možda ne čini kao velik problem i ne prevaguje nad svim ostalim prednostima i dobrobitima koje dobivate iz odnosa, seks je važan dio života te seksualno nezadovoljenje i neispunjenje može dovesti do frustracija koje će se početi preljevati na ostale aspekte veze. Trpanje jednog vrlo važnog aspekta života pod tepih, bivanje u vezi bez seksa i odbijanje komunikacije s partnerom povećava šansu da se veza nepovratno uništi. Seksualna nekompatibilnost se ponekad može riješiti, ali na tome treba raditi, a dugotrajno ignoriranje problema ga samo može pogoršati i dovesti do eskalacije.

Različite razine libida

Najčešći uzrok seksualne nekompatibilnosti su različite razine libida partnera. Ako je vaša seksualna želja u pravilu podjednaka, no prolazite kroz teška ili stresna razdoblja, ne trebate brinuti. No ako je vaš libido od početaka potpuno različit i nema mjesta kompromisu, u nezavidnoj ste situaciji.

Takve će razlike u libidu neminovno rezultirati frustracijama, osjećajem da forsiramo seks kada druga strana to ni najmanje ne želi, kao i time da se seks počinje koristiti kao “nagrada” ili preko volje zbog “mira u kući”. Jedini način da u ovim uvjetima funkcionirate zajedno jest otvorenim dogovorom o načinima na koje aktivnija strana može ostvariti svoje želje bez neugodnih kompromisa, no najčešće niti uz takve dogovore ovaj tip veze ne završava sretno.

Sindrom prve ljubavi

Prve su ljubavi, nažalost, vrlo problematične generalno govoreći. Ako smo zajedno od tinejdžerskih dana, jedno od najturbulentnijih formativnih razdoblja smo prošli zajedno i pritom se pretvorili u sasvim nove osobe koje nisu nužno i stvorene jedno za drugo. U ovom je slučaju, u pravilu, riječ o ostajanju u vezi iz navike i straha od promjene. Sa starim i poznatim ipak znate na čemu ste i što možete očekivati, koliko god disfunkcionalno bilo, te se odluka u glavama ljudi često svodi na sigurnost poznate nesretnosti i neizvjesnost buduće sreće. Odnosno, ni jedna ni druga strana nisu voljne prekinuti jer će po prvi puta u svom odraslom životu iskusiti samoću ili se trebati suočiti s upoznavanjem i privikavanjem na novog partnera/icu.

Što se seksa tiče, duže veze se u pravilu svode na nekoliko konstanti – poznato, predvidivo, bez iznenađenja i (vjerojatno) dosadno.

Rješenje – iskreno i detaljno preispitajte vlastite osjećaje, strahove, nadanja i želje za budućnost. Potom razgovarajte s partnerom/icom i jasno i nedvosmisleno izrazite oko čega ste voljni napraviti kompromis, a oko čega niste. Postoje li elementarna neslaganja za koja se rješenje ne naslućuje, čim prije prihvatite mogućnost prekida, to ćete se prije usuditi zakoračiti u sretniju budućnost.

Fantazije i fetiši

Čim je nešto izrazito individualno, logično je za zaključiti da će u kolektivu potencijalno biti problematično – a fantazije, ili još kompleksniji fetiši su potpuno individualne preference i osim ako partnera/icu ne tražimo upravo po tom ključu, vrlo je mala vjerojatnost da ćemo na tom polju biti kompatibilni.

Radi li se o blaže izraženim preferencama, upražnjavanje istih može biti stvar dogovora i kompromisa, no ukoliko je riječ o “pravom” fetišu (kod kojeg nije moguće postići orgazam bez prisutstva objekta ili postignute radnje), aktivno sudjelovanje i razumijevanje partnera/ice je imperativ.

“Blizanački efekt”

Do seksualne nekompatibilnosti vrlo često dolazi kada smo privučeni tzv. blizanačkim načelom – kada jedno u drugome vidimo sebe, svoje navike, hobije, ljubavi, smisao za humor, političko i vjersko opredjeljenje itd. Ukratko – kada nas privuče koliko smo slični i koliko toga imamo zajedničkog, no seksualna privlačnost u tim situacijama u pravilu nije posebice snažna ni u počecima, i postepeno će samo slabiti.

Anatomske datosti

Još je Kama sutra navodila po tri razreda za heteroseksualni odnos – i sugerirala kombinacije u kojima veza može biti seksualno uspješna, odnosno zadovoljavajuća ili uopće moguća.

Muškarci se tako po duljini penisa dijele na razred zeca (manji), razred bika (srednji) i razred konja (veliki) a žene po dubini vagine srnu (plitki vaginalni kanal), kobilu (prosječni) te slonicu (duboki).


Kako je ilustrirano u tablici, ravnopravne kombinacije su idealne. Dio neravnopravnih može funkcionirati, pa i biti seksualno zadovoljavajuć (muškarac višeg razreda i žena jednog razreda ispod), dok su najgore kombinacije krajnosti – zec i slonica te konj i srna. U prvom će slučaju doći do seksualnog nezadovoljstva za obje strane, a u drugom može doći do boli tijekom seksa koja može varirati od nelagode u određenim pozama pa sve do potpune nemogućnosti penetracije.

Strahovi, nesigurnosti i traume

Ljudska seksualnost je izrazito osjetljivo područje i velika je šansa da mi sami ili naš partner/ica ima neki strah, nesigurnost ili traumu s kojom živi veći dio života. To može biti neki refleks strogog odgoja, trauma iz seksualno formativnog razdoblja, eksces koji nas je obilježio ili nešto deseto – ali dokle god taj problem nije u potpunosti riješen i prevaziđen, zapravo predstavlja jednu vrstu seksualne bombe koja može eksplodirati u bilo kojem trenutku.

Protokom vremena takvi problemi imaju tendenciju metastaziranja i poprimanja sasvim novih formi, stoga budite spremni na suočavanje s dijelovima sebe koji će vas možda iznenaditi ili emotivno potresti. Budite iskreni prema sebi i partneru/ici i pripremite se na potencijalno burnu borbu s vlastitom prošlošću i uz razumijevanje i potporu rezultat neće izostati.

Zaključak

Seksualna nekompatibilnost će u svakom slučaju, ako već ne od samih početaka veze, onda neminovno s protokom vremena narušavati kvalitetu života obaju partnera, a izgledno je i da može biti glavni uzročnik prekida. Problem se uvijek može ignorirati, ali samo kratkoročno. Za vlastitu sreću, kao i onu druge strane, suočite se s problemom i otvoreno o njemu komunicirajte. Već ste time napravili lavovski dio posla ka rješenju tog problema.

Iako tragično, katkad je ipak potrebno (i pošteno) priznati da si ne odgovarate i da je možda najbolje za oboje da svoju sreću potražite s drugima, ali prije svega skupite hrabrost i pokušajte bar pronaći rješenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.