Može li preživjeti veza bez seksa?

Veza bez seksa

Mnogi parovi na svakodnevnoj su bazi suočeni s brojnim seksualnim poteškoćama i problemima, a način na koji se s njima nosimo može potencijalno dovesti do potpunog izostanka seksualnih aktivnosti. Kako prepoznati, spriječiti i liječiti vezu bez seksa?

Kako dolazi do smanjenja seksa u vezi?

Realnost je da u svim vezama postoje bolja i lošija razdoblja koja utječu na svaki aspekt odnosa, pa tako i na seks. Mnogo parova u današnje vrijeme suočeno je s cijelim nizom seksualnih problema; neslaganje oko kvalitete odnosa, međusobna zamjeranja oko učestalosti seksualnih aktivnosti, nerazumijevanje oko potreba i želja, užurban i stresan način života, nervoza, nepravilna prehrana, napetost, opterećenost obavezama, poslom… sve su to problemi koji ozbiljno mogu (i hoće, ako ih ne sanirate na vrijeme) narušiti seksualni život i dovesti čak i do potpunog izostanka seksualnih aktivnosti.

Ukoliko jedan od partnera iz kojeg god razloga izgubi volju, želju i potrebu za bilo kakvim oblikom seksualnog djelovanja, a drugi partner i dalje ima seksualne apetite, neminovno je da će doći do problema.

Zašto je seks važan?

Iako postoje iznimke u vidu aseksualnih veza (koje nisu tema ovog članka), seks u vezi zauzima iznimno važno mjesto, često opisano jednostavnom krilaticom – “sve je u redu kad ga ima, ali ništa ne valja kad ga nema”. Seks nije samo puko pražnjenje energije i seksualnog naboja niti tek sredstvo za individualno zadovoljenje. Za vezu je osim emocionalne povezanosti važna i fizička, odnosno seksualna bliskost.

Za zdravu dinamiku u odnosu od čestog i redovitog seksa možda je i važniji osjećaj međusobne privlačnosti i pokazivanje ljubavi kroz fizički kontakt (poput usputnih dodira, ljubljenja, zagrljaja, maženja) čiji je seks logični slijed. Ukoliko taj oblik privrženosti slabi ili nestaje, nužan je razgovor jer to može biti indikacija budućih seksualnih problema.

Kada je seks manje važan?

U dužim vezama, gdje početna strast slabi, ali je zamijenjuje poštovanje, ljubav i želja da se međusobno usrećimo i zajedno funkcioniramo dobro, ako su razine libida podjednako niže, ne treba forsirati seks. Ukoliko oba partnera osjećaju da dobivaju dovoljno pažnje i ne žele više seksa, odnosno ne osjećaju se zakinuto ili zanemareno, seks ne treba predstavljati obavezu.

Naravno, i tada je razgovor o seksu s partnerom neophodan, jer ako smo sami zadovoljni kvalitetom i kvantitetom seksa, to ne znači da se tako osjeća i naš partner. Ukoliko nam odjednom oslabi seksualni nagon i izgubimo želju za seksom, bez razgovora partner će se osjećati neželjeno, zanemareno, neprivlačno ili će svaljivati krivnju na sebe iako razlog seksualne neaktivnosti uopće ne mora biti ništa od navedenog.

Kako se suočiti s problemom?

Prvo i najvažnije jest razgovarati s partnerom. Ako seksualni život pati zbog vanjskih utjecaja (posla, dodatnih aktivnosti, izlazaka, djece…), potrebno je zajedno utvrditi na koji način možemo “stvoriti” vrijeme samo za nas. To vrijeme ne trebamo forsirati seks pod svaku cijenu, već ga možemo iskoristiti za međusobno povezivanje, nježnost i buđenje seksualne želje što može, ali i ne mora voditi seksu.

Ako je razlog seksualnim poteškoćama interni, odnosno proizlazi iz vas samih, potrebno je utvrditi kako je do njega došlo te kako ga sanirati. Razlozi mogu biti u vašem odnosu općenito – u svađama, nezadovoljstvu, nečem ozbiljnijem. Partner koji je iz nekog razloga izgubio volju i želju za seksom trebao bi iskreno iznijeti svoje razloge, koliko god oni neugodni ili teški bili, jer to je jedino ispravno i korektno prema drugoj osobi u vezi.

Razlozi smanjenju seksa mogu biti i fiziološke prirode – hormonalni disbalans koji uzrokuje smanjenje libida, erektilna disfunkcija, bolest. U tim se slučajevima preporučljivo savjetovati s liječnikom kako bi se ustanovila adekvatna terapija.

Postoje i razdoblja u kojima do zasićenja seksom dolazi naizgled bez “krivca”, odnosno gdje oba partnera osjećaju određeni zamor, nizak im je libido i seksu ne pristupaju s uobičajenom željom i strašću. Najčešći razlog je seksualna monotonija, zasićenje uvijek istim seksualnim praksama u kojima je sve predvidljivo i gdje nedostaje uzbuđenje. U tom slučaju razgovarajte o mogućnostima da seks osvježite i učinite ga ponovo uzbudljivim, bilo da uvedete igračke u vezu, isprobate nove poze ili seksi aktivnosti ili jednostavno izađete iz rutine.

Neovisno je li razlog monotonija, stres, obaveze ili bolest, promjena seksualne rutine može vam donijeti samo dobro – nešto novo i uzbudljivo će vas ponovo povezati, otkriti novu ljepotu odnosa i probuditi želju, posebice proširite li spektar i umjesto seksa u smislu penetracije naglasak stavite na predigru, oralni seks, masturbaciju i ostale aspekte seksualnog odnosa.

Koliko dugo je “normalno” biti bez seksa u vezi?

Same brojke ovdje nisu toliko bitne – bitna je vaša interakcija. Svađate li se često? Je li partner/ica generalno manje zainteresiran za svaki oblik seksualne aktivnosti, pa i taktilnosti, je li pod stresom, kako funkcionirate u neseksualnim situacijama?

Nekim su parovima neobična i posve neprihvatljiva razdoblja od nekoliko tjedana bez seksa, drugima i više mjeseci – stoga, “normalno” je samo ono što je vama normalno i prihvatljivo.

Seksualna aktivnost, što god zapravo pod tim terminom podrazumijevali, nužan je dio svakog odnosa i veza u kojoj je učestalost seksa problematična za jednu stranu zasigurno će dovoditi do svađa i nezadovoljstva. Jedna će se strana osjećati zakinuto i neželjeno, a druga će imati osjećaj da je se tjera na nešto ili da je seks postao obaveza a ne užitak. Iz tog je razloga razgovorom i aktivnim trudom nužno postići određen seksualni sklad na zadovoljstvo oba partnera.

Image:Gosphotodesign/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.