8 uzroka boli tijekom seksa kod žena

bol tijekom seksa

Bol za vrijeme seksa je relativno česta pojava kod žena (pojavljuje se kod otprilike 30% žena). Razlozi mogu biti fizičke (dispaurenija) ili psihičke (vaginizam) prirode.

Bolesti, infekcije, menopauza ili jednostavno nervoza i stres mogu uzrokovati fiziološke promjene zbog kojih seks može biti neugodan.

Bol se može javljati povremeno, ali kada je riječ o učestaloj pojavi, može dovesti do ozbiljnih problema u vezi, poput straha od seksa, smanjenog libida i potpunog prestanka seksualnih odnosa.

Donosimo nekoliko savjeta kako se spriječiti bol tijekom seksa.

1. Nedovoljna lubrikacija

Najčešći uzrok bolnom seksu kod žena je nedovoljna lubrikacija vagine, do koje najčešće dolazi preskakanjem predigre i penetracijom kada žena još nije dovoljno uzbuđena.

Također je potpuno normalno da starenje i menopauza uvelike utječu na vaše reproduktivne organe, pa tako i na smanjeno lučenje žlijezda zaduženih za ovlaživanje vaginalnog otvora. U takvim okolnostima dolazi do trenja te su česte i ranice koje potencijalno mogu dovesti i do infekcija.

– rješenje – ako imate poteškoća s uzbuđenjem, ne forsirajte seks na brzaka ili općenito seks dok niste dosegle poželjnu razinu uzbuđenosti. Nadalje, uvijek pri ruci imajte lubrikant – koliko god da ste vlažne, uz njega seks može biti samo još bolji.

2. Vaginizam

Vaginizam je snažno refleksno grčenje mišića vagine pri pomisli na penetraciju, pri pokušaju ili pri samoj penetraciji.

Često se javlja nakon nekog traumatskog događaja (poput silovanja) ili kao fizička manifestacija straha od ozljede i anksioznosti vezanih uz predmete, situacije ili osobe (npr. korištenje tampona, ginekološke preglede, pojedine dijelove tijela…). Tada penetracija postaje neudobna, bolna ili čak nemoguća.

– rješenje – kao problem primarno psihološkog karaktera nužno je prije svega otkriti uzrok anksioznosti i pristupiti rješavanju problema sa partnerom ili uz stručnu pomoć.

Redovito izvođenje Kegelovih vježbi i masturbacija koja uključuje penetraciju (prstom ili dildom) mogu pomoći. Ideja je da se postupno navikavate na penetraciju i da osjećaj bude ugodan, stoga je preporučljivo da vježbate same, kada se osjećate opušteno i uzmete si vremena koliko vam treba.

3. Problemi s ulazom u maternicu (cerviksom)

Do boli može doći kada penis ili igračka pri penetraciji dodiruje ulaz u maternicu (cerviks) pri dubinskoj penetraciji. Često do boli dolazi u doggy pozi, jer je pozicija zdjelice takva da se vaginalni kanal skraćuje, tako da je penetracija dublja i penis može udarati u zid ili cerviks maternice.

– rješenje – izbjegavajte poze koje omogućavaju duboku penetraciju ili pak prilagodite kut ulaska. Pomicanjem možete pronaći položaj koji je ugodan. Važno je da objasnite partneru u čemu je problem. Preuzmite kontrolu i same odredite koliko duboka penetracija vam odgovara.

4. Problemi s maternicom

Bol pri penetraciji se može javiti i kao nuspojava bolesti poput mioma maternice.

– rješenje – obratite se svom liječniku i ginekologu kako bi vas točnije uputili s obzirom na vaše zdravstveno stanje

5. Spolne bolesti

Bol pri seksu može biti i indikator infekcije ili spolne bolesti, poput klamidije, gonoreje, gljivične infekcije ili genitalnog herpesa.

– rješenje – ne ignorirajte simptome, obavezno se obratite liječniku te se držite propisanog liječenja

6. Iritacija ili alergija

Agresivni higijenski proizvodi mogu dovesti do iritacije osjetljivog vaginalnog tkiva, dok spermicidi, lubrikanti ili kondomi od lateksa mogu izazvati osip kod osoba koje su alergične na neke od sastojaka. Česta upotreba higijenskih proizvoda s neodgovarajućom pH vrijednosti isušuje vaginalnu sluznicu, što može dovesti do poteškoća s lubrikacijom.

– rješenje – pratite što se događa s vašim tijelom. Ako na neke proizvode (poput sapuna ili šampona) reagirate, prestanite ih koristiti. Kako biste testirali lubrikante i slične proizvode za intimnu upotrebu namažite tanki sloj s unutarnje strane podlaktice barem 1h prije korištenja.

Ukoliko na namazanom mjestu primjetite promjene na koži ili osjetite svrbež velika je vjerojatnost da ste alergični te ih nemojte koristiti. Obratite se liječniku kako biste utvrdili alergene na koje ste osjetljivi te ubuduće koristili proizvode koji ga ih ne sadrže. Lateks kondome zamijenite onima bez lateksa.

7. Menopauza i klimakterij

Hormonalne oluje do kojih dolazi u menopauzi i klimakteriju utječu na seksualnu želju i dovode do potpuno normalnih fizioloških promjena. Između ostalog, stjenke vagine se stanjuju i postaju osjetljivije, a često istodobno dolazi i do smanjene vlažnosti zbog čega seks postaje izrazito neugodan i bolan.

– rješenje – upitajte svog liječnika ili ginekologa kako se najbolje nositi sa simptomima. Obavezno koristite lubrikante kako biste nadomjestili gubitak vlažnosti.

8. Stres i umor

Seks i stres ne idu zajedno. Ugodan i uspješan seks podrazumijeva osjećaj opuštenosti i sigurnosti, a kada smo napeti i imamo sto drugih briga na umu, tada nismo ni jedno ni drugo. Seks preko volje nije seks već silovanje.

– rješenje – ne forsirajte seks ako niste raspoloženi. Seks nije (niti smije biti) dužnost koju trebate ispuniti preko volje. Pokažite partneru/ici da vam nedostaju, ali isto tako otvoreno dajte do znanja da niste pri volji i da ćete to sve zajedno nadoknaditi kada se stvari bolje poslože.

Pokažite kako vrednujete sebe i poštujete svog partnera otvorenim razgovorom, a ne pretvaranjem i “ajmo to već jednom završiti, baš si dosadan/na” stavom. Pobrinite se da pronađete neki ispušni ventil kojim ćete se opuštati i odmarati kako vam stres ne bi sve više nagrizao kvalitetu života.

Ukoliko vam seks stvara bilo kakvu neugodu prije svega morate otkriti zbog čega je to tako. Katkada je samo potrebna mala prilagodba poze, a katkada je to simptom nečeg ozbiljnijeg.

Budite iskreni sami prema sebi, upoznajte svoje tijelo i slušajte što vam govori kako biste pravodobno postupili ili se obratili liječniku ukoliko je to potrebno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.