4 najčešća uzroka slabog libida

manjak seksualne želje

Slab libido danas je vrlo česta pojava – svi slojevi društva i sve starosne skupine podložne su stresu, financijskim nedaćama, kreditima, neizvjesnosti na poslu, ali i sveprisutnim strahovima, letargiji, nuspojavama lijekova i ostalim uzrocima slabog libida.

Smanjenje seksualne želje ili čak i potpuni izostanak svakog oblika seksualnog interesa itekako je važan problem koji narušava odnose između partnera i problem koji ni u kom slučaju ne smijemo iz nelagode ili vlastite nezainteresiranosti gurati pod tepih ili se pretvarati da ne postoji, osobito ukoliko imamo životnog i seksualnog partnera.

1. Fiziološki čimbenici

Razlozi slabom libidu mogu biti fiziološke prirode, poput bolesti, hormonalnih poremećaja, menopauze, utjecaja određenih lijekova i sredstava za kontracepciju i slično.

Rješenje – taj tip poteškoća moguće je otkloniti samo uz pomoć stručnjaka koji će odrediti zamjenske lijekove slabijih nuspojava ili propisati terapiju za liječenje postojećih tegoba.

2. Problemi u vezi

Izostanak seksualne želje između partnera neminovan je zaključak turbulentnih perioda u braku ili vezi gdje prevladavaju nesuglasice, svađe, zamjeranja i slično. U počecima veza turbulentne periode prati i strastven seks, no kada smo duže u vezi, dogodit će se posve suprotno. Seks u ozbiljnoj vezi mora biti prirodan nastavak dobrog odnosa, ne jedini stup koji treba nositi taj odnos.

Rješenje – prvo poradite na odnosu. Stabilan odnos u kojem prevladava ljubav, uvažavanje i međusobna želja da se usrećite je dobar početak za ponovno buđenje strasti.

3. Drugi prioriteti

Često se nađemo u razdoblju kada nam je u fokusu nešto drugo osim partnera – poput karijere ili obrazovanja, djece ili interesa kojem smo intenzivno posvećeni. U takvim je razdobljima seks često zanemaren, a partner stavljen u drugi plan, što dugoročno može trajno oštetiti odnos.

Rješenje – vaš odnos mora biti na prvom mjestu. Sve ostalo mora biti manje važno jer je on osnovica koja mora opstati i ako sve drugo propadne, odnosno na njemu treba graditi sve ostale odnose, ambicije i snove.

4. Psihološki uzroci

Najveći uzročnici slabog libida su psihološke prirode – strahovi, nesigurnost, nezadovoljstvo, manjak samopouzdanja, kritičnost i tako dalje. Do smanjenje seksualne želje može dovesti i strogi odgoj ili odgoj u religijski određenoj okolini koja nam nameće sram prema vlastitom tijelu i seksualnosti, proživljena trauma poput zlostavljanja i silovanja, sram zbog neiskustva, strah od povređivanja i odbijanja, od zaraze spolno prenosivim bolestima ili neželjene trudnoće.

Rješenje – ovisno o intenzitetu uzroka, uzrok se može riješiti suočavanjem sa samim sobom, iskrenim razgovorom s partnerom ili uz pomoć stručnjaka.

Ne zaboravite

Koji je god uzrok smanjenja libida, neophodna je pomoć i suradnja partnera, iskrena i otvorena komunikacija i međusobna potpora.

Velike su šanse da se problem seksualne nezainteresiranosti prevlada ukoliko i partner uloži trud u rješavanje postojećeg problema i pokaže apsolutno razumijevanje za postojeću situaciju. Od izuzetne je važnosti partnerov stav, njegov odnos prema situaciji i način na koji će pristupiti problemu seksualne nezainteresiranosti. Svaka vrsta pritiska, negodovanja, osude i negativno naglašavanje seksualnog problema su apsolutno nepoželjni. Ovim načinom partner će se još više udaljiti, uplašiti, povući u sebe. Nasuprot tome, podrška, nježan i blag pristup, pokazivanje razumijevanja, strpljivost, diskretno poticanje intimnosti i iniciranje seksualnog uzbuđenja, nježna predigra, su neke od vrlo dobrih smjernica kojima partner može utjecati na strahove, stavove pa na kraju i na buđenje i jačanje seksualne želje.

Ljubav, razumijevanje i bezuvjetna podrška partnera ali i jaka vlastita želja i zalaganje su od ključne važnosti za rješavanje problema smanjenja libida ili izostanka seksualne želje.

Image:altafulla/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.