Nezadovoljstvo vlastitim tijelom i utjecaj na seks

Debljina i seks

Nezadovoljstvo vlastitim tijelom događa se ženama i muškarcima svih dobnih skupina. Često se nezadovoljstvo veže na neki konkretni atribut (veliki nos ili nekoliko kilograma viška), ali se može dogoditi i potpuno neovisno od realnog stanja stvari – naše mane često nisu tako velike i izražene kakvima ih sami vidimo.
Debljina, mršavost, prištići, strije, celulit, dlakavost, ožiljci, mali penis, male grudi i slično zapravo su vrlo individualne, subjektivne predodžbe koje u konačnici ne moraju biti toliko problematične koliko se nama čine. Na kraju, češće su problematičnije nama nego našem partneru/ici.

Kako sve to utječe na nas, na partnera/icu i na seks?

1. Libido nam je prigušen

Ne mora značiti da je uopće nema ili da je kronično niska, ali loša slika o našem tijelu utječe na našu seksualnu želju. Jednostavno, što god da nam smeta onemogućava nam da postignemo svoj maksimalni seksualni potencijal i razvijemo ga u potpunosti.

2. Nezadovoljni to rade u mraku

Najčešći zahtjev koji oni nezadovoljni svojim tijelom imaju jest da seks bude u mraku, bilo noću ili sa potpuno navučenim zavjesama. Iako se ne čini kao velika stvar, na taj način ograničavaju niz drugih scenarija i, na kraju, niti partneru ne dozvoljava da uživa u njihovom tijelu vizualno niti oni mogu vizualno uživati u partnerovom tijelu.

3. Manje eksperimentiramo

Uvjerenje da imamo “lošu stranu” prisiljava nas da se držimo poznatog i istraženog – recimo, misionarski u mraku sa spuštenim nogama – zbog čega se osjećamo nelagodno pri pomisli o bilo kakvoj promjeni. Nova poza možda baca novo svijetlo na nešto što ne volimo na sebi, eksperimentiranje vidimo kao nepoznati teritorij u kojem nismo sigurni kako ćemo izgledati. Ukratko, ukalupljujemo se i odbijamo bilo što novo, što dugoročno rezultira seksualnom monotonijom.

4. Postavljamo pravila

Nezadovoljstvo rađa potrebu za “pravilima” u seksu: ne diraj me tamo, ugasi svijetlo, ne skidaj me, ne može ta poza. Seks ne bi smio imati pravila niti je dobro da partnera/icu prisiljavamo da se prilagođava našim pravilima koji mu/joj zapravo izgledaju potpuno iracionalno i nepotrebno. Štoviše, branimo im da uživaju u potpunosti.

5. Partner/ica pati

Ako na njihove komplimente zarežimo, ne vjerujemo im ili općenito reagiramo negativno, činimo višestruku štetu; ne dopuštamo im da uživaju u našem tijelu bez zabrana, pokazujemo im da imamo ozbiljan problem i nisu sigurni koliko nas trebaju tješiti ili pokušavati s nama o tom razgovarati. Pokazujemo im da imamo nisko seksualno samopouzdanje, što nije seksi.

6. Lošiji smo u krevetu

Nezadovoljstvo vlastitim tijelom kratko i jednostavno utječe na naše seksualne performanse. Blokada koju smo si stvorili u glavi sprečava nas da se prepustimo i uživamo u seksu u potpunosti, onako kako bi trebalo – prepušteno, ponekad životinjski, bez kočnica, bez premišljanja, instinktivno.

Kako se riješiti nezadovoljstva

Prvo, počnite od malih stvari – ne čitajte časopise i blogove koji vas ne uče kako voljeti svoje tijelo nego kako ga učiniti savršenim, sakriti mane, nositi džempere s ovakvim prugama, onako nanositi korektor da nam se ne vide pjegice ili naglasiti nešto drugo kako bismo “nadomjestiti mane vrlinama”.

Promotrite svoje tijelo. Koliko god u vašim očima bilo nesavršeno i koliko se god uvjeravate da biste bili zadovoljni samo da imate 10 kilograma manje, centimetar duži penis, kovrčavu umjesto ravne kose, manje strija, znate i sami da jedna nesavršenost rađa drugu, jer u vama već postoji klica misli da ste nesavršeni. Jedini način da se svoje nesavršenosti riješite jest da prihvatite da ste, točno takvi kakvi jeste, savršeni.

Prokopajte malo dublje

Naravno, prihvaćanje onoga što smo (godinama) smatrali svojim nedostatkom i pomirenje da smo savršeni takvi kakvi jesmo nije jednostavno niti brzo. Naravno, sva su nezadovoljstva individualna i proizlaze iz specifičnih okolnosti, no vrlo često je njihov korijen negdje u formativnoj dobi – u djetinjstvu ili pubertetu.

Pokušajte se sjetiti kada ste prvi put postali svjesni važnosti fizičkog izgleda, velikog penisa, mršavosti ili plave kose. Sjetite se kada ste prvi put vidjeli vlastito tijelo kao nepoželjno jer ima neki od atributa za koje ste naučili da odudaraju od norme.

Razgovarajte s partnerom/icom

Koliko se god skrivali, naši nas partneri vide. Osim toga, oni primjećuju da smo na ovo ili ono osjetljivi i najvjerojatnije nas pokušavaju uvjeriti da nemamo razloga za brigu. Ili su odustali od uvjeravanja jer ono već godinama ne djeluje.

Najbolje rješenje je iskren i otvoren razgovor. Razmislite o izvoru svog nezadovoljstva i objasnite partneru/ici kako je do njega došlo. Ukoliko su u vašoj vezi postojale zabranjene teme, poze i okolnosti vezane uz seks koje su bile direktan rezultat nezadovoljstva, razgovarajte o seksu i dogovorite da ćete ubuduće seksu pristupati potpuno suprotno – otvoreno, usred bijela dana, u točno onim pozama koje ste izbjegavali.

Ključno je odigrati točno one scenarije od kojih smo strepili zbog naših nezadovoljstava kako bismo se aktivno suočili s našim strahovima i doista vidjeli da su razlozi našeg nezadovoljstva neutemeljeni – partner/ici smo privlačni točno takvi kakvi jesmo, a možemo im biti samo još privlačniji kada ćemo imati više samopouzdanja.

Volite sami sebe

Prvo morate voljeti sebe kako biste voljeli druge. Kako bi vas drugi voljeli, morate im dopustiti da vas vole zbog vas, ne unatoč nekoj vašoj mani. Samopouzdanje rađa seksipil, a kompleksi ga guše. Prestanite strepiti oko nevažnih detalja koje vjerojatno samo vi primjećujete i ne uveličavajte probleme koji postoje samo u filmovima. Fotošopirana tijela koja izgledaju super na stranicama magazina su samo nedostižni i nerealistični marketinški trikovi. Pravi ljudi imaju svoje mane koje moramo prihvatiti, a ne oko njih se zamarati – kada to uvidite shvatit ćete da su one dio vašeg šarma i čak pretvoriti u prednost na koju prije niste ni pomišljali.

Image:Elnur/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.