Španjolske mušice – afrodizijak ili otrov?

Španjolske mušice

Korištenje afrodizijaka, kao supstanci koje se vijekovima koriste za poticanje želje i libida kod oba spola, nadilazi sve dobne, rasne, vjerske i kulturalne granice: Svi želimo odličan, sjajan i još bolji seksualni život!

Riječ „afrodizijak“ dolazi od grčke riječi aphrodisios, prevedenog značenja – „koji se odnosi na Afroditu“, a riječ je, naime, o grčkoj božici ljubavi. Tisućljećima su ljudi koristili razna jela, pića te stanovite biljne pripravke za koje su tvrdili da povećavaju seksualnu želju.
Ovom prilikom dotaknut ćemo se jednog određenog pripravka oko kojeg postoje mnoge polemike – „španjolska mušica“ (Spanish Fly).

Što su to „španjolske mušice“?

Od svih afrodizijaka koji su nastali, postojali i nestali kroz stoljeća, španjolske mušice su najpoznatiji, no ono što je iznimno bitno – najopasniji pripravak koji navodno pojačava seksualnu želju i seksualno uzbuđenje kod pripadnica ljepšeg spola.

Preparat „španjolske mušice“ se pripravlja od insekta zelene boje Lytta vesicatoria koji u svom tijelu stvara i izlučuje supstancu naziva cantharidin (kantaridin). Pripravak se doslovno izrađuje od sušenih insekata smljevenih u fini prah kojem se potom dodaju razni aditivi te se sve zajedno ukomponira u vodenu ili alkoholnu bazu. Pripravak se konzumira oralno u kapima ili kapsulama. Kantaridin kao aktivni sastojak moćan je iritans (ima iritirajuće djelovanje na kožu i sluznice) te u kontaktu s kožom gotovo istog trena stvara upalne mjehure. Dakle, počnimo od pitanja: Želite li tako nešto popiti ili konzumirati oralno?

Razlog iz kojeg postoji vjerovanje da španjolske mušice pojačavaju seksualnu želju je taj što ovaj preparat nakon konzumacije dovodi do iritacije čitavog sustava kroz koji prolazi: usta, jednjaka, želuca, crijeva, bubrega te na kraju – završnog dijela urinarnog trakta. Ova upalna reakcija dovodi krv u urogenitalnu regiju, što se može osjetiti kao seksualno uzbuđenje. U stvari, to nije uzbuđenje već upalna iritacija. Dakle, ova tvar doslovno truje čitav organizam.

Zašto je toliko dugo u upotrebi? Vjerojatno zato što je opasna, pa je samim time zanimljiva. Ovakav pristup je stvorio svojevrsnu viralnu kampanju na koju mnogi još uvijek nasjedaju.

Utjecaj na zdravlje

Španjolske mušice opasne su za čitav organizam, no ovom prilikom navest ćemo najštetnije efekte:

Probavni sustav
Nakon konzumacije pripravka počinje se javljati osjećaj žarenja i pečenja u grlu i jednjaku, te nakon toga i želucu. Može se javiti i gotovo neutaživa žeđ. Ovi problemi mogu biti toliko intenzivni da je osobi potrebna hitna medicinska pomoć.

Vid
Kao česta nuspojava ovog „stimulansa“ navodi se zamućenje vida. Privremeno, kod nekih traje duže, kod nekih osoba kraće.

Neurološke nuspojave
Španjolske mušice vrlo često izazivaju raznolike neurološke nuspojave koje variraju od osobe do osobe. Od zbunjenosti, pretjerane uzbuđenosti (ne seksualne prirode), pa sve do psihoze, ovaj pripravak često uzrokuje trajne neurološke posljedice.

Oštećenje bubrega
Kako otrov prolazi kroz organizam, na svom putu dolazi i do bubrega te na njih djeluje jednako iritirajuće kao i na druge organe te uzrokuje upalu.

Urogenitalni sustav
Kao što smo na početku spomenuli, španjolske mušice uzrokuju upalu urogenitalnog trakta. Jedna od najblažih nuspojava vezanih uz ovaj preparat je učestalo mokrenje. Pri tome mislimo na mokrenje svakih par minuta! Zamislite kako zabavna može biti isplanirana sexy večer provedena na toaletu…
O ozbiljnim komplikacijama i upalama ovog sustava da i ne govorimo, vrlo velika je vjerojatnost posjeta liječniku zbog jake upale.

Moguće smrtne posljedice
Ne, ne šalimo se s ozbiljnim stvarima. Koliko god zvučalo nevjerojatno, konzumacija španjolskih mušica u prevelikoj dozi može imati smrtne posljedice. Naime, pripravak sadrži otrovne supstance koje u malim dozama uzrokuju samo slabost, no u većim dozama mogu imati smrtni ishod.

Ukratko, od španjolskih mušica osim upale nećete dobiti ništa. Ugrozit ćete zdravlje, i to vrlo ozbiljno. Ovaj članak ste vjerojatno počeli čitati zato jer želite povećati svoju ili partneričinu seksualnu želju. Na tržištu postoje mnogi preparati provjerenih europskih proizvođača (Pjur, Viamax, Durex) koji se nanose lokalno, u obliku gela, spreja ili lubrikanta i koji su na potpuno prirodnoj bazi, načinjeni od provjerenih stimulirajućih biljaka koje su čak i ljekovite za vašu kožu i sluznicu.

Zaključak je potpuno jasan: španjolske mušice nisu afrodizijak, već supstanca ozbiljno štetna za ljudski organizam! Klonite ih se u širokom luku.

Image: PixelsAway/Bigstock.com

3 thoughts on “Španjolske mušice – afrodizijak ili otrov?

  1. Marijana says:

    Jedna Španjolska mušica ili jedna crna. Nikada je ne bih uzela ili nekome nudila. Ne mogu se prestati zgrazavati nad seksualnim apetitom pojedinaca koji se osjećaju toliko slobodno prema meni izraziti svoje seksualne frustracije i želje. Jedno vrijeme mogu biti, odnosno mogla sam biti ispušni ventil za to. Ali sada je tome došao kraj. Imam vječnost za mnogo zanimljivije i korisnije teme i avanture. Za beskonačne mogućnosti. Za sve što želim. Odnosno za sve što želimo.

    • Libido.hr says:

      Poštovana,

      ne možemo ništa sa sigurnošću tvrditi jer u proizvodima koji se reklamiraju kao ekstrakti španjolske mušice zna biti i različitih dodatnih kemikalija i konzervansa te možda sastav nekog od tih pripravaka utječe na menstrualni ciklus. U svakom slučaju preporučamo da se obratite svom liječniku ili ginekologu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.