Top 16 namirnica za povećanje libida

Hrana afrodizijak

Za određenu hranu su različite kulture smatrale da ima afrodizijačka svojstva – često zbog sugestivnog izgleda, odnosno mišljenja da hrana koja izgleda kao pojedini organ pomaže radu tog organa. Druge namirnice koje su se smatrale afrodizijacima djelovale su na nas na različite načine – dajući nam energiju, potičući naša osjetila i čineći nas sretnijima, odnosno puneći nas endorfinom.

Za mnoge se tradicionalne afrodizijake danas smatra da je njihov efekt bio čisti placebo – međutim, današnja nam je medicina omogućila i da zavirimo u dobro nam poznate namirnice i u njima otkrijemo nove, do tada nepoznate sastavnice koje povoljno djeluju na naš organizam. Tako se sada mnogim namirnicama pripisuju afrodizijačka svojstva zbog nutrijenata, vitamina i minerala koje sadrže, no ne očekujte momentalni efekt kakav se voli pripisivati afrodizijacima. Balansirana prehrana (u kojoj naglasak stavite na popravljanje krvne slike, primjerice) svakako će utjecati na vaš libido i smatrajte to dugoročnim ulaganjem u zdraviji (seksualni) život.

1. Češnjak

Počnimo od začina koji je nekako najmanje seksi – češnjaka. Njegov miris ne prikrivaju ni najjače gume za žvakanje, ali je prepun alicina, sastojka koji potiče protok krvi. Stoga, udružite snage, prožvačite ga oboje kako nitko ne bi bio žrtva, ali ni agresor i uživajte u pogodnostima.

2. Bademi

Bademi obiluju vitaminima B2 i E, proteinima, magnezijem i kalcijem, što ih čini odličnom „hranom za mozak“ koja ujedno potiče seksualnu želju. Muškarcima se preporučuje konzumacija badema nekoliko sati prije seksa za buđenje libida i dizanje razine spermija.

3. Šipak (nar)

Izrazito blagotvoran za kardiovaskularni, živčani i koštani sustav te djelotvoran za snižavanje krvnog tlaka i razine kolesterola. Sadrži mnoštvo antioksidansa te povoljno djeluje na prostatu, krvni tlak i plodnost.

4. Datulje

Zbog količine šećera koji sadrže, datulje su poznate kao najslađe voće na svijetu – što znači puno, puno energije za dug i strastven seks. Po ayurvedi one pročišćavaju krv i podižu razinu spermija.

5. Kamenice

Bogate cinkom koji povećava testosteron i podiže kvalitetu sperme. Ne zaboravimo i da je kod njih posebice privlačan faktor prestiža, te da je sama konzumacija zapravo senzualan čin.

6. Čokolada

Čokolada, posebice ona s visokim udjelom kakaa, povoljno utječe na rad srca, ali i utječe na lučenje endorfina, hormona sreće. Nazvana kraljicom prirodnih afrodizijaka, čokolada sadrži anandamid, psihoaktivni sastojak koji potiče dobro raspoloženje i triptofan koji izgrađuje serotonin čija nam ravnoteža daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti (manjak ili višak dovodi do abnormalnih stanja poput depresije).

7. Banane

Još jedna namirnica koja je dobar dio svoje seksualne reputacije zaradila na temelju falusnog oblika. Međutim, brani tu titulu visokim udjelom kalija i prirodnih šećera te vitamina B i magnezija, a dodajte joj orahe i spremni ste! Ili, za dobar dan, smažite jednu i napunite se energijom.

8. Med

Med se smatra jednim od najboljih regeneratora seksualne energije, a u kombinaciji s orašastim plodovima, voćem, jajima ili mesom čine neke od najboljih pripravaka za jačanje seksualne želje.

9. Kava

Kava pomaže protoku krvi prema seksualnim organima i daje energiju za seksualne eskapade.

10. Feferoni, čili papričice

Crvenite se, dišete sve teže, srce vam sve brže lupa, dlanovi se znoje… poznat vam je taj scenarij i što dovodi do njega? Pa naravno, ljuta hrana. Uza sve ove efekte, konzumirana u razumnoj mjeri, ljuta hrana će utjecati na lučenje endorfina, hormona sreće, koji će vas ubaciti u pravo raspoloženje.

11. Mango

Izgledom podsjećajući na testise, mango već vizualno stimulira maštu i želju. Ayurveda ga opisuje kao lako probavljivo voće koje daje snagu i stimulira.

12. Avokado

Avokado već na prvi pogled odaje zašto se vezuje uz seksualnost i zašto su ga Asteci zvali „drvo s testisima“. No ima on i druge adute osim fizičkog izgleda – bogat je folnom kiselinom, vitaminom B6 i kalijem i poboljšava imunitet.

13. Šparoge

Šparoga, koja i oblikom podsjeća na falus, od davnina se koristi protiv teškoća s prostatom a asparagin kojim obiluje poznat je kao diuretik. Odličnim za buđenje seksualne želje ga čine vitamin A, fosfor, kalij i kalcij. Konzumirajte ih u proljeće, kad su mlade.

14. Bosiljak

Za fantastičnu se aromu bosiljka smatra da ima afrodizijački efekt. On je vrlo stimulirajuć, a u povijesti se koristio za poticanje plodnosti i jaču osjetljivost spolnih organa.

15. Smokva

Jedino sexy rublje koje spominje Biblija list je ove iznimno cijenjene biljke, dok njezin plod izgledom podsjeća na ženski spolni organ senzualne teksture. Na Mediteranu cijenjena kao sveta i povezana s ljubavlju i plodnošću.

16. Celer

Celer je muškarčev najbolji prijatelj – iznimno bogat vitaminom E, magnezijem, kalijem i cinkom, dokazano podiže razinu spermija i utječe na potenciju. Sadržava arginin, koji poboljšava protok krvi u genitalije i omogućava vam jače i duže erekcije.

Na kraju, u ovom smo članku željeli ukazati na različite efekte poznate nam hrane, pića i začina koji čine dobro našem tijelu – možemo li ih smatrati afrodizijacima u smislu da će nam poboljšati i ubaciti nas u raspoloženje za seks. Međutim, ne očekujte da je švedski stol češnjaka u medu posipanog orasima i ukrašenog celerom u feferonu siguran put do višestrukih orgazama za pamćenje koji probijaju zvučni zid. Radije očekujte da će vam tijelo biti zahvalno ako zamijenite kalorijsku grickalicu šakom badema ili ujutro pojedete voćku umjesto kave na prazan želudac. Budite dobri prema svojem tijelu i ono će biti dobro prema vama.

Image: Hemeroskopion/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.