Tantrički seks – sve što trebate znati

Tantrički seks 101

Tantra promatra ženu i muškarca kao jedno biće među kojima ne postoje razlike. Seksom tada stvarate emocionalnu, fizičku, duhovnu, mentalnu sponu kroz koju se objedinjujete, spoznajete i nadrastate svoje sebstvo. Ovaj članak će poslužiti kao općenit uvod u kojem ćemo vas upoznati sa osnovnim konceptima ove kompleksne i opširne teme.

Iako su na zapadu Tantra i seks poistovjećeni, seksualnost je zapravo samo jedan djelić razgranatog i širokog polja niza filozofskih i religijskih škola i praksi koja nazivamo Tantra.

Prakticiranje Tantre uči nas kako vratiti seksualnu intimnost i pomaže nam u otkrivanju novih erotskih zadovoljstava. U današnje doba, dok stresovi, strahovi i nesigurnosti prijete tolikim vezama, mudrost Tantre nas uči kako da otvorimo naše srce, emocije i vlastitu seksualnost.

Često se tantrički seks poistovjećuje s multiorgazmičkim seksom koji unatoč uvriježenom mišljenju može biti dio Tantre, ali i ne mora. S druge strane, odgađanje orgazma je jedna od najvažnijih praksi vezanih uz tantrički seks.

Tantra je nastala u Indiji prije otprilike 2000 godina, a jedan od njenih postulata jest promatranje seksualnosti kao vrata prema božanskom.

Specifičnost tantričkog seksa

U zapadnjačkoj kulturi često na seks gledamo isključivo kao na postizanje nekog cilja, konkretno orgazma, dok je Tantra fokusirana na pružanje zadovoljstva i maksimalno povezivanje s partnerom – fizičko, emocionalno i duhovno. Pritom se na seks ne treba gledati samo kao na penetraciju već užitak u pogledu, dodiru, okusu, mirisu tijela bilo to poljupcem, masažom ili jednostavno gledanjem.

Pri tantričkom seksu nema određenog početka i kraja, možemo ga promatrati kao ples koji traje bez obaveze ili određenog cilja. Jedini cilj jest prepustiti se sadašnjem trenutku i pružati zadovoljstvo svom partneru. Shvatite seks kao oblik meditacije i svojevrsnog mentalnog pročišćenja. Svakodnevnim brigama i stresu nije mjesto u krevetu. Seks trebate shvatiti kao opuštajuće iskustvo, gotovo kao katarzičan čin kroz koji se pročišćavate od nakupljene loše energije te ispunjavate dobrom i pozitivnom.

Tantra uči kako produljiti vrhunac seksualne uzbuđenosti kako bi oboje, i muškarac i žena mogli maksimalno uživati i iskusiti višu razinu seksualnog iskustva. Trenutak orgazma se smatra jednim od najlakše dohvatljivih načina da iskusimo jedinstvo sveg postojanja. Unatoč tome orgazam nije njen cilj – on je samo jedna etapa cjelokupnog procesa duhovnog i emotivnog uzdizanja na višu razinu svijesti.

Stvorite vrijeme za sebe

Znamo da pri današnjem ritmu življenja to nije tako lako no pobrinite se da odvojite barem par sati tjedno za sebe – organizirajte prioritete, planirajte seks, naučite se prepustiti i opustiti.

Atmosfera

Atmosfera je od neupitne važnosti. Stvorite svoj intimni kutak, začinite ga prigušenom rasvjetom, svijećama, erotičnom muzikom, sexy odjećom, odjenite nešto u čemu se osjećate dobro i poželjno. Ili nemojte odjenuti baš ništa!

Tantričke vježbe intimnosti

Da bi razvili ili probudili intimnost služite se ritualima. Pronađite neko zajedničko senzualno polje interesa. Zajednička kupka, ples, masaža…sve su to načini da pokažete partneru da ga volite i cijenite.

Isprobajte sljedeću vježbu

Sjednite prekriženih nogu, dlanova okrenutih prema gore, ruku opuštenih na koljenima, okrenuti licem u lice. Fiksirajte pogled u partnerove oči, gledajte u partnerovu dušu. Duboko dišite, udišući na nos i izdišući na usta, pri čemu pokušajte uskladiti ritam disanja s vašim partnerom. Nastojte održati ovakav ritam oko 10 minuta.

Senzualni dodiri

Kada ste postigli potpuni međusobni fokus, krenite sa senzualnim, erotskim dodirima. Recite partneru što biste željeli; kakvu vrstu dodira, na koji način, koji dio tijela biste željeli da dodiruje. Pokušajte bez srama i nelagode objasniti partneru kakav dodir vam paše, kojim intenzitetom, bilo da je riječ o klitorisu, penisu ili bilo kojem drugom dijelu tijela. Istražite sve erogene zone – od vršaka nožnih prstiju do tjemena.

U ovu vježbu možete uključiti i igračke koje pobuđuju osjetila: peruškevibrator, masažna ulja, povez za oči… bilo što čime jedno drugome možete pružiti senzualnu ugodu i zadovoljstvo. Ne sramite se svojih želja, recite ih otvoreno. Ovo je iznimno važan korak kojim učite preuzeti odgovornost za svoje najintimnije želje, bez srama ili kritike.
Nemojte se bojati da nešto krivo radite. U tantričkom seksu ne postoji ispravno i pogrešno, pravo i krivo. Ispravno je sve što vas zbližava i pruža vam zadovoljstvo.

Pazite na ritam

Lagani ritam pomaže muškarcu pri kontroli orgazma, a ženi pojačava seksualno uzbuđenje. Izmjenjujte penetraciju s drugim oblicima seksa. Za vrhunsko iskustvo je često dovoljno da nakon što ste penetrirali nema daljnjih pokreta zdjelicom već da samo da uživate u osjećaju spojenosti. Istražujte si tijela očima, rukama i usnama, ljubite se, milujte, jednostavno uživajte u samom dodiru i osjećaju ispunjenosti.

Obratite pažnju na disanje

Dišite polako i smireno. Koncentrirajte se na udisaj i izdisaj. Pokušajte se oduprijeti porivu da ubrzano dišete. Probajte disati „naizmjence“. Dok vi udišete, vaš partner izdiše. Ova vježba pojačava međusobno kolanje energije i fizički vas približava partneru.

Ne opterećujte se ulogama

Otpustite kočnice i oslobodite se obaveze da se ponašate tipično muški ili tipično ženski. Sve je dopušteno, eksperimentirajte. Mijenjajte uloge dominacije u odnosu. Budite istovremeno snažni i slabi, čvrsti i nježni.

Održavajte kontakt očima

Oči su ogledalo duše. Gledanje u oči tijekom seksa je iznimno intiman čin, katkad i vrlo težak i to ne samo zbog ekstaze koju fizički osjećate već i zbog duboke povezanosti i osjećaja ogoljenosti pred partnerom/icom.

Opustite se

Krenite polagano i dopustite da uzbuđenje postupno raste. Od iznimne je važnosti da ostanete opušteni čak i tijekom maksimalnog uzbuđenja. Pokušajte preusmjeriti nakupljeni seksualni naboj i energiju u čitavo tijelo.

Eksperimentirajte

Isprobavajte različite stvari i razbijte tabue koji vas koče. Nema mjesta strahu. Isprobavajte nove poze i načine stimulacije te možda otkrijete i osjetite nešto što niste nikada niti mogli zamisliti.
Pokušajte nekoliko tjedana provoditi tantričke vježbe bez samog čina spolnog odnosa. Za mnoge ovakvo erotsko iskustvo, bez pritiska da se ide „do kraja“, pobuđuje seksualnu želju, gradi međusobno povjerenje i oslobađa seksualnog srama ili nelagode.

Odgađanje orgazma

Odgađanjem orgazma podignut ćete svoju seksualnu energiju i užitak na vrhunac. Kako biste uspješno odgodili orgazme trebate naučiti slušati svoje tijelo. Uvijek će vam dati dobre znakove da slijedi klimaks. Pokazatelji su vrlo individulani no u pravilu će vam se osjetljivost genitalija naglo povećati, disanje će biti ubrzano, mišići će vam biti više u zgrčeni – općenito ćete osjećati vrlo intenzivan užitak i prije samog orgazma. Naučite prepoznavati znakove i kontrolirati se – smirite se i nećete požaliti jer će vam svako sljedeće približavanje vrhuncu biti sve intenzivnije i ugodnije, a u konačnici sam orgazam nevjerojatno iskustvo.

Tantrički seks otključava vrata seksualnog zadovoljstva i psihičke snage koja donosi užitak, moć, snagu i izdržljivost. On ne služi isključivo seksualnom zadovoljenju, već seksualnu energiju koristi kao katalizator kojim se objedinjuju kozmičke, seksualne i fizičke energije kako biste ostvarili bliskiji odnos sa partnerom i svijetom u cjelini. Tantra nas uči da taj specifičan, intenzivan fokus iz seksualnog polja prebacimo u svakodnevni život i sve njegove segmente.

Tantra je izuzetno složena vještina i teško ju je objasniti u nekoliko redaka. Iskušajte metode koje smo vam naveli kao uvodne, pa ako vam se svidi možete dalje produbljivati svoje znanje, iskustvo i vještine. Upražnjavanjem Tantre postići ćete osjetno dublju međusobnu povezanost i intimnost.

Image: Sanjay Deva/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.