Miris vagine i intimna higijena žene – nekoliko savjeta

Miris vagine

Vagine imaju karakterističan miris baš kao i vaša koža. Znojenje, vlaženje, uriniranje, djelovanje različitih žlijezda, prehrana i mnogih drugih vanjskih utjecaja daju joj prirodan miris. Nikako ga se ne treba sramiti, ali na njega kao i na okus jednostavno možemo utjecati kako bi se ugodnije osjećale u vlastitoj koži.

Kakav zapravo okus i miris ima vagina?

Niti jedna vagina nije ista, tako ni njihovi mirisi i okusi. Okus uglavnom dolazi iz sekreta rodnice, a često se opisuje kao pomalo opor i gotovo metalni okus zbog svoje visoke razine kiselosti. Kako je izvor okusa u unutrašnjosti vagine tako je on i intenzivniji tamo nego na vanjskim dijelovima (usmine, klitoris). U svakom slučaju miris postoji, ali ako je sve u redu on je blag i ugodan.

Svaka vagina ima svoj karakterističan miris, koji je kombinacija više faktora te se konstantno mijenja tijekom menstrualnog ciklusa. Na vaginalni miris također utječu i higijenske navike, prehrana, razina hormona, bakterije koje žive u rodnici, materijal donjeg rublja, zdravstveno stanje i trudnoća.

U svakom slučaju, miris postoji i, ako je sve u redu, on je blag i ugodan. Također, ukoliko se s vremena na vrijeme osjeti pojačan vaginalni miris, to je sasvim normalno i nije razlog za uzbunu. Međutim, jak i neugodan miris koji se može osjetiti kroz nekoliko dana svakako je razlog zbog kojeg se treba javiti ginekologu. Pogotovo ako je neugodan miris popraćen svrbežom, peckanjem i osjećajem žarenja jer je to jedan od mogućih simptoma gljivičnih infekcija.

Miris se redovito mijenja i tijekom menstruacije. Metalan ili kiselkast miris u tom razdoblju je potpuno normalan i potiče prvenstveno od krvavog iscjetka, odnosno željeza u krvi. Redovito mijenjajte tampona, uloške ili menstrualne čašice kako bi minimalizirali miris, kao i zbog vlastite sigurnosti.

Kako pravilno održavati intimno područje čistim?

Za početak bitno je znati da je zdrava vagina pažljivo balansiran sustav s učinkovitim mehanizmom samoobrane, te se samostalno održava čistom uz pomoć prirodnih izlučevina tj. iscjetka. Bakterije u njoj imaju ključnu ulogu u ginekološkom zdravlju. Stanice vagine sadrže visoku razinu šećera (glikogen), a uloga dobrih bakterija je ta da ih “razbiju” kako bi proizvele mliječnu kiselinu koja je odgovorna za održavanje pravilne pH vrijednosti. Kako bi vagina bila zdrava i održavala sebe čistom, izbjegavajte proizvode koji bi mogli utjecati na njezin pH.

Briga o intimnom području je vrlo bitna i nikada ne bi trebala biti zanemarena, no nikako se ne smije pretjerivati.

Ispiranje vagine irigatorima nije preporučljivo ukoliko nije propisano od strane vašeg liječnika ili ginekologa. Također izbjegavajte kućne lijekove i inkvizitorske tradicionalne pripravke poput umetanja češnjaka, jogurta, tampona koji su natopljeni svakojakim biljnim pripravcima ili smrznuti – u najboljem slučaju ćete samo na dugi rok pogoršati stanje, a vrlo je vjerojatno da ćete izazvati infekcije.

Iako zvuči primamljivo, treba izbjegavati korištenje parfumiranih sapuna, gelova za tuširanje, vlažnih maramica, te mirisne uloške i tampone. Vagina ne miriši poput vanilije, cvijeća ili nekog skupog parfema pa ne treba niti pokušavati postići takav miris jer također možete poremetiti prirodnu ravnotežu organizma.

Vulvu je dovoljno svakodnevno nježno oprati vodom, a po potrebi i blagim sapunom koji je namijenjen za intimnu njegu, te ima pH vrijednosti između 3,8 i 4,5. Iscjedak, znoj i mrtve stanice kože mogu se nakupiti između kožnih nabora, te je potrebno razmaknuti velike usne kako bi mogli temeljito očistiti vanjski dio intimnog područja.

To već znaju i ptice na grani, ali ponovit ćemo – brisanje nakon nužde uvijek se treba izvoditi sprijeda prema natrag kako biste izbjegli širenje bakterija iz anusa u vaginu i mokraćovod. Isto tako, analni seks nakon kojeg slijedi vaginalna penetracija ne dolazi u obzir.

Kako poboljšati miris i okus vagine?

Držanje intimnog područja suhim iznimno je bitno ako želimo izbjeći pojavu neugodnih mirisa. Treba se dobro posušiti nakon tuširanja, jer povećana prisutnost vlage može potencijalno stvoriti plodno tlo koje je povoljno za gljivične upale. Također, kada vježbamo pojačano se znojimo, pa bi bilo poželjno odmah nakon vježbanja skinuti mokru odjeću i otuširati se. A nakon kupanja u bazenu ili moru poželjno je da se dobro obrišete i presvučete.

Prirodni materijali, za razliku od sintetike i ostalih umjetnih materijala, omogućuju prozračnost i sprečavaju zadržavanje znoja i vlage koji pospješuju rast bakterija i gljivica. Satensko, čipkasto i ostalo donje rublje najbolje je ostaviti za posebne prilike, a i tada je preporučljivo nositi ga čim kraće vrijeme.

Izbjegavanje nošenja uske odjeće i tanga gaćica pomoći će vam da se osjećate ugodnije, ali i omogućiti bolju prozračnost genitalija. Spavanje bez gaćica je isto tako odličan način da “prozračite” intimno područje.

Za smanjivanje neugodnih mirisa i znojenja može pomoći i skraćivanje pubičnih dlačica. Nije potrebno dlačice u potpunosti ukloniti, dovoljno je kratiti ih kako bi se (između ostaloga) i olakšala svakodnevna higijena.

Vaginalni miris može postati intenzivniji tijekom seksa zbog uzbuđenosti, a promjena mirisa može se osjetiti i nakon seksa.

Ukoliko koristite kondome manje kvalitete (koji mogu imati neugodan miris po gumi i kemikalijama), njihov miris može ostaviti traga na genitalijama, kako vašim, tako i partnerovim.

Postoji li sklonost gljivičnim infekcijama, preporučljivo je i koristiti lubrikante na bazi silikona ili vodene lubrikante posebice dizajnirane za osjetljivu kožu. Određeni sastojci kod uobičajenih vodenih lubrikanata mogu izazvati iritaciju, crvenilo ili svrbež.

Važnost prehrane

Povećan unos probiotika pomaže u regulaciji pH ravnoteže. Nije potrebno uzimati dodatke prehrani već je dovoljno obratiti pozornost na hranu koju konzumiramo – jogurt, kefir, sir, kiseli kupus i kiseli krastavci, suhi pivski kvasac, jabučni ocat, samo su neke od namirnica koje su bogate probioticima. Takva hrana sadrži žive kulture, pa ne smijemo zaboraviti i na prebiotike koji hrane te dobre bakterije. Zobena kaša, banane, med, jabuke, sjemenke lana i kakao odličan su izvor prebiotika.

Jako začinjena hrana, luk, češnjak, šparoge, brokula, artičoke, mliječni proizvodi, šećer i prerađena hrana nepovoljno utječu na okus vagine i treba ih izbjegavati konzumirati na dnevnoj bazi. Dok bi svakodnevno trebalo konzumirati namirnice poput ananasa, bobičastog voća, manga, jagoda, krastavaca, peršin te dosta vode, zelenog čaja i soka od brusnice.

Za kraj

Naravno da je bitno da smo mirisni i čisti, ali u današnje vrijeme, kada se silom pokušava prikriti većina prirodnih aroma ljudskog tijela, ne treba se time pretjerano zamarati i ići u drugu krajnost. Neugodni mirisi su normalan način na koji vam tijelo poručuje da nešto nije u redu te da trebate razriješiti temeljni problem i tada će i simptom nestati. Konstantnim trudom da prikrijete miris postoji veća šansa da ćete ignorirati moguću infekciju nego ju početi liječiti na vrijeme i tako spriječiti veću štetu i neugodnosti.

Miris genitalija ima uzbuđujuć učinak na partnera/icu i neće ga ni najmanje smetati te promislite je li taj miris problem koji ste sami sebi stvorili u svojoj glavi ili je uistinu nešto drugo na stvari.

Redovito održavanje higijene vodom i blagim sapunom, redovito mijenjanje rublja i higijenskih potrepština tijekom menstruacije je zdrav temelj kojeg se morate držati.

Svaka žena trebala bi biti ponosna na svoju jedinstvenu vaginu kakvog god ona izgleda, okusa ili mirisa bila, te bez opterećenja i srama uživati u svim čarima seksa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.