Seksualne konstante

Seksualne konstante

U seksu možete mnogo toga promjeniti i poboljšati, ali ipak postoje neki aspekti koje moramo prihvatiti takve kakvi jesu. Bile one fizičke ili psihičke, s nekim karakteristikama se moramo naučiti nositi i pomoću njih, a ne njima usprkos, izgraditi najbolji mogući seksualni život koji možemo imati. To dugujemo sebi i partneru/ici, kako potencijalne seksualne nekompatibilnosti i frustracije ne bi srozale kvalitetu ostalih aspekata odnosa i svakodnevnih interakcija.

1. Datosti anatomije

Veličina penisa se može (u manjoj mjeri) povećati redovitim korištenjem penis pumpi ili jelquing masažama i vježbama, ali nije realno očekivati da ćete s respektabilnih 12 cm odjednom doći na ogromnih 20 cm.

Kod žena je još kompliciranija situacija. Pozicija i veličina klitorisa, te općenita struktura unutarnjih i vanjskih genitalija utječu na način na koji ćete iskusiti užitak, hoće li vam više odgovarati vanjska ili unutarnja stimulacija te na koji način ćete moći postići orgazam. Famozna G-točka je više izražena kod nekih žena, dok neke ne mogu doživjeti orgazam bez izravne stimulacije vanjskog dijela klitorisa, a druge pak vole osjećaj ispunjenosti koji pruža penetracija.

Osjetljivost genitalija, ali i drugih erogenih zona (poput bradavica, analnog otvora itd.) je različita od osobe do osobe.

Sve to znači da tajna seksualnog zadovoljstva prvenstveno leži u istraživanju vlastitog tijela, isprobavanju različitih načina stimulacije, radoznalosti, opuštenosti i zaigranosti kroz koje ćete shvatiti kako vaše tijelo najbolje reagira na stimulaciju.

2. Fetiši

Još nije u potpunosti jasan način na koji se i kada tijekom života formiraju, ali jednom prisutni ostaju stalan dio seksualnog funkcioniranja pojedinca te su, u osnovi, nepromjenjivi. Nemaju svi fiksaciju na neki fetiš, a kod onih koji ga imaju može biti jače ili slabije izražena. Ukoliko fetišizam ne ometa normalno svakodnevno i seksualno funkcioniranje osobe te ne ugrožavaju druge nema razloga da ih se ne upražnjava. U suprotnom može doći do gomilanja frustracije i disfunkcionalnog odnosa prema vlastitom tijelu i seksualnosti.

S partnerom/icom općenito morate biti otvoreni u vezi svojih seksualnih želja i potreba, pogotovo ako vas napaljuju vrlo specifični dijelovi tijela, odjeće, predmeti, radnje, zvukovi… Važno je biti s osobom koja će poštivati vaše preference i biti ih voljna njegovati jer u suprotnom samo može doći do trvenja koje će se s vremenom preliti i na ostale sfere vašeg zajedničkog života.

3. Ne možete utjecati na to što vas napaljuje, a što vas odbija

Normalno je da postoje osobne preference u vezi stvari koje su vam posebice seksi i s druge strane onih od kojih vam potpuno splasne raspoloženje. Netko voli dirty talk, a netko se ne osjeća nimalo ugodno bilo slušajući, bilo izgovarajući ga. Nekima je analna stimulacija vrh vrhova, a drugima je bolna i odbojna. Sve je to OK i ne možete očekivati niti od sebe niti od drugih da to promijenite.

Važno je probati. Nemojte se skanjivati isprobavati nove stvari i biti avanturistični. Upoznajte svoje tijelo. Uzmite si vremena i samo opušteno – u solo igri ili zajedno. Razgovarajte s partnerom/icom i otkrijte što bi vas oboje zanimalo probati. Naravno sve je stvar dogovora i nitko se ne smije osjećati pod pritiskom. Ako nešto nije za vas te vama ili partneru/ici smeta nemojte na tome inzistirati.

4. Odličan seks ne izgleda kao na filmu

Seks je prljav, impulzivan, katkad dosta nespretan i to je potpuno normalno. Dapače, to je jedna od njegovih najvećih čari – neobuzdana radost uživanja u trenutku i povezivanja s partnerom/icom sa svakim pokretom.

“Dezinficirani” seks koji vidite na kameri sa savršeno našminkanim glumcima u nevjerojatnoj fizičkoj kondiciji, unaprijed dogovorenom i uvježbanom koreografijom – nije realan. Seks podrazumjeva mnoštvo izlučevina, mirisa, okusa, savijanja i tjelesnih nesavršenosti, promašaja pa čak i povremenog padanja i neugodnih grčeva u nogama, rukama ili leđima. Pa što! Sve je to dobro, sve je to za ljude i sve je to dio čari ovog primordijalnog izvora slasti.

5. Seksualni apetiti

Nemamo svi jednaku želju za seksom niti jednak pogled na etičke i moralne implikacije različitih aspekata njegova upražnjavanja. Ukoliko netko ima vrlo veliku i stalnu potrebu za seksom, avanturističan/na je te mu partner/ice brzo dosade sigurno neće biti dobar par sa osobom koja je sušta suprotnost.

Važno je naglasiti kako ne postoji normalna razina želje za seksom. Ona se može mijenjati kroz vrijeme ovisno o psihološkim i fizičkim faktorima, ali i vanjskim utjecajima poput stresa. Možete i sami poraditi na svom libidu te povećati ili smanjiti svoju želju kako bi se bolje uskladili s partnerom, ali u ovom slučaju govorimo prvenstveno o vrlo velikim razlikama između želja i potreba dvije osobe koje su u romantičnoj vezi, a koje očekuju nesrazmjerno različite stvari jedna od druge.

Odličan seks se temelji na istraživanju i prihvaćanju različitosti, ali i prepoznavanju te, što je još važnije, priznavanju vlastitih granica. Nerealna očekivanja potaknuta iskrivljenim predodžbama kojima nas konstantno bombardiraju mediji, bilo što se tiče fizičkog izgleda i mogućnosti ili pak voljnosti za udovoljavanje vašim ili partnerovim prohtjevima, bez prethodne iskrene komunikacije neće uroditi plodom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.