Seks za vrijeme menstruacije?

Seks za vrijeme menstruacije

Statistički, žena u prosjeku oko 3000 dana ili malo manje od 10 godina svog života provodi imajući menstruaciju. Ti se dani nerijetko provode u čokoladnoj izmaglici, općoj nelagodi i odbijanju trčanja cvjetnim livadama (bez obzira što nas tako uvjeravaju u reklamama), ali ponekad i u vrlo, vrlo uzbudljivom seksu.

Za & protiv

Dio žena tijekom je tijekom menstruacije u iznimnim bolovima ili osjećaju fizičku nelagodu zbog koje im je seks zadnja stvar na pameti.

Drugom dijelu žena menstruacija može biti seksualno vrlo uzbudljiva, a razloga je mnogo – hormonalni lunapark koji prolaze (1. dan pada razina testosterona i estrogena, no ponovo se diže oko 3. dana menstruacije) rezultira povećanom seksualnom željom, a često i povećanom osjetljivošću zbog bolje prokrvljenosti u zdjelici.

Sa zdravstvene strane, nema baš nikakvih prepreka da se prepustite seksu.

Sastojci, priprema & posluživanje

Za svaki dobar menstrualni seks preporuča se da pri ruci imate tamni ručnik, vlažne maramice i kondom.

Krvoproliće možete dodatno umanjiti tako da prakticirate misionarski seks te da žena pod guzu stavi jastuk i na njega ručnik kako bi penetracija bila pod većim kutom s obzirom na krevet kako bi se smanjila mogućnost pojave krvavih mrlja. Od poza najbolja je misionarska ili s boka jer će u tim slučajevima biti mnogo manje krvi nego kad ste gore.

Naravno, bez obzira na mjere opreza seks će u ove dane biti malčice neuredan, ali to nas nikako ne bi smjelo smetati. Neuredan seks je najbolji seks!

Zdravstvene pogodnosti

Seks za vrijeme mjesečnice znatno smanjuje menstrualne bolove i osjećamo se bolje zbog navale endorfina (hormona sreće) u mozak nakon orgazma, a tu su i ostale zdravstvene koristi orgazma. Naravno, u slučaju bolova, izbjegavajte penetraciju i do orgazma dođite klitoralno.

Također, ukoliko inače imate poteškoća s vlaženjem vagine, ovi su dani odlična prilika za seks s prirodnom lubrikacijom.

Seks za vrijeme mjesečnice je potpuno prirodna i zdrava navika i ne postoje nikakve prepreke da si uskraćujete ovo zadovoljstvo.

Tijekom menstruacije su vagina i maternica mnogo osjetljivije na infekcije nego tijekom ostatka ciklusa te stoga i vi i partner obratite više pažnje na higijenu prije samog seksa.

Faktor iju

Dio žena se za vrijeme menstruacije osjeća nezainteresirano, neprivlačno, a možda čak i prljavo. Prva su dva razloga uvelike rezultat hormona, no treći razlog za izbjegavanje seksa je potrebno jednom zasvagda zaboraviti. Osjećaj da je menstruacija “prljava”, kao i sram i nastojanje da nitko ne primjeti da je imamo rezultat je našeg društva koje je još donedavno menstruaciju i sve vezano uz nju vidjelo kao tabu temu.

Prije samo nekoliko desetljeća žene s naših prostora menstruacija se nije smjela spominjati. Žene bi krpe korištene u tu svrhu prale noću kako nitko od ukućana ne bi slučajno saznao da ima menstruaciju a pojavom uložaka i tampona brojne su žene u dućanima te artikle dobivale dodatno zamotane u neproziran papir. Danas je situacija drugačija, iako je još uvijek menstruacija u reklamama neobično plave boje.

Zaboravite sram i volite sebe točno takve kakve jeste.

Mogu li ostati trudna za vrijeme menstruacije?

Suprotno ustaljenim vjerovanjima, možete! Šansa jest manja, no sve ovisi o duljini ciklusa. Kao što vjerojatno znate, menstrualni ciklus se mjeri od prvog dana krvarenja do prvog dana sljedećeg menstrualnog krvarenja. Prosječan menstrualni ciklus traje od 28 do 32 dana (od čega krvarenje može trajati 2-7 dana), no normalnim se smatra i malo dulji ili malo kraći ciklus (24 do 35 dana).

Ovulacija je kratak period unutar ciklusa, koji traje tek 12-24 sata, u kojem je jajna stanica spremna za oplodnju. Životni vijek spermatozoida puno je dulji od tog perioda, a iznosi 3 do 6 dana od ejakulacije. U prosjeku se ovulacija događa 14 dana prije prvog dana sljedećeg krvarenja.

Ako imate nepravilan ciklus ili se iz bilo kojeg drugog razloga ovulacija dogodi ranije (npr. 9.dan ciklusa), a odnos ste imali tijekom menstruacije (npr. 6.dan ciklusa), postoji objektivna mogućnost da ostanete u drugom stanju.

Najbolja prevencija neželjene trudnoće je korištenje kondoma koji vas ujedno štite i od spolno prenosivih bolesti. Stoga, kondom je važan dio cijele ove priče.

Image: lekcej/Bigstock.com

8 thoughts on “Seks za vrijeme menstruacije?

  1. Ela says:

    Što se događa ako šampon ude u rodnicu tijekom seksa,a pritom imamo menstruaciju
    Kako prestanemo od jednom curit

    • Libido.hr says:

      Poštovana,

      bilo bi dobro isprati vulvu i rodnicu mlakom vodom. Ukoliko se u vodi stvori pritisak, normalno je da se kravarenje smanji ili privremeno prestane. Ukoliko osjetite bol, iritaciju ili svrbež, trebali biste posjetiti liječnika ili ginekologa.

  2. Margareta says:

    Dobila sam menstruaciju u ponedeljak isti dan decko je svrsio u mene drugi dan sam popila tabletu za dan poslije to je bilo popodne taj isti dan opet je to napravio to je drugi dan mjesecnice dali da opet popijem tabletu

    • Libido.hr says:

      Poštovana,

      ne možemo niti smijemo davati takve preporuke te preporučamo da se obratite svom lječniku ili ginekologu.

  3. Tamara says:

    Imala sam odnos prvog dana mensteuacije ,inace ne praktikujem ali eto desilo se ….decko je van mene ejakulirao….ciklus se normalno nastavio do kraja kao i inace i trebala sam da dobijem 6.8.2021 ali evo jos ne dobijam pa sam zabrinuta..

    • Libido.hr says:

      Poštovana,

      ne možemo, niti smijemo, davati takve preporuke te preporučamo da se obratite svom liječniku ili ginekologu.

    • Libido.hr says:

      Poštovani,

      kako je i napisano u članku, kontracepcija brojanjem plodnih i neplodnih dana nije pouzdana te se uvijek preporuča korištenje drugih načina zaštite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.