5 razloga zašto su seksualne igračke dobre za vaše zdravlje

Seksualne igračake i zdravlje

Jeste li znali da je vibrator prvotno izumljen kao medicinski aparat za tretman tzv. „histerije“ u žena? Histerija je bila krovna dijagnoza koju su liječnici koristili za sve ženske emocionalne probleme od anksioznosti do depresije a lijek je bio univerzalan – masaža pelvisa od strane liječnika koja treba rezultirati orgazmom.

Teško je za vjerovati, no vibratori su uvedeni u uporabu upravo u doba konzervativne Viktorijanske ere od strane liječnika, a u svrhu tretmana histerije. Prvotno su liječnici uklanjali simptome histerije rukama, no umorne ručice naposlijetku rađaju potrebu za jednim posve novim strojem – vibratorom.

Danas, iako se seksualne igračke uglavnom koriste “rekreativno” i bez razmišljanja o zdravlju, zdravstvena korist od njihovog korištenja može biti višestruka. Seksualne igračke su vrlo koristan suradnik u tretmanu određenih zdravstvenih stanja, ali i očuvanju zdravlja općenito.

1. Poboljšanje psihičkog stanja

Tjeskobu, depresiju, stres i ostale psihičke tegobe brzo i efikasno umanjujemo ili uklanjamo dizanjem razine endorfina u tijelu – primjerice, orgazmom. Seksualne igračke namijenjene su pružanju užitka i olakšavanju ili pojačavanju orgazma, stoga njihovo korištenje izravno utječe na razinu hormona sreće u tijelu.

2. Prevencija i tretman inkontinencije, toniziranje muskulature

Redovito izvođenje Kegelovih vježbi ima velik broj zdravstvenih pogodnosti za žene svih dobnih skupina, a Kegel kuglice olakšavaju izvođenje vježbi te intenziviraju trening za napredne vježbačice.

Vaginalne ili Kegel kuglice preventivno se preporučaju svim ženama u svrhu očuvanja čvrstoće i tonusa mišića zdjeličnog dna, umanjenja mogućnosti pucanja pri porodu, ublažavanja simptoma inkontinencije, užeg osjećaja pri seksu za oba partnera. Jači vaginalni mišići ujedno znače češće i jače orgazme.

3. Povećanje osjetljivosti i prokrvljenosti spolnog područja

Bolesti poput dijabetesa, multiple skleroze i mnogih drugih sistemskih i neuroloških bolesti oštećuju funkciju nervne provodljivosti, što može rezultirati smanjenom seksualnom osjetljivošću. Isto tako, osobe koje su u terapijskom tretmanu povišenog krvnog tlaka ili depresije također se suočavaju sa smanjenjem seksualne želje.

Seksualne igračke u ovim slučajevima djeluju seksualno stimulirajuće te povećavaju prokrvljenost i osjetljivost spolnog područja, što je zapravo uvijek poželjno bez obzira na zdravstveno stanje.

4. Prevencija bolesti prostate

Masažeri prostate uz izvanredan užitak imaju i izuzetno povoljan zdravstveni učinak. Njihova upotreba dovodi do jakog orgazma kojeg je teško doživjeti na drugi način – tzv. prostatnog, koji je potpuno različit od penisnog orgazma. Prostatni orgazam izbacuje svi nakupljenu suvišnu sluz te povećava prokrvljenost, što ima izrazito povoljan učinak na muško zdravlje i prevenciju bolesti prostate.

5. Kontrola ejakulacije

Masturbatori su, osim što pružaju fantastično dobar osjećaj pri korištenju, odličan način da muškarac stekne kontrolu nad orgazmom. Pri korištenju masturbatora muškarac može bez opterećenja prolaziti različite stadije uzbuđenosti, seksualne stimulacije i orgazma kako bi naučio prepoznavati znakove nadolazećeg orgazma. Na taj način može naučiti na vrijeme se suzdržati i stati na vrijeme kako bi odgodio orgazam.

Bolje spriječiti nego liječiti

Seksualne igračke ne služe samo seksualnom zadovoljstvu, iako ih iz tog razloga najčešće kupujemo i volimo. Njihova zdravstvena korist, kao i činjenica da do te koristi dolazi uz seksualnu igru i zabavu, čine seksualne igračke vrijednim i poželjnim suputnicima naše seksualnosti.

Image: Modestil/Bigstock.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.