Furry fetiš – sve što trebate znati

Furry fetiš

Furry fetiš označava praksu prerušavanja u životinjske likove, najčešće u obliku šarenih, najčešće dlakavih kostima sličnih maskotama kao oblik igre uloga. Furry je široj javnosti iznimno egzotičan te je s vremenom zadobio pažnju medija kao zabavan kuriozitet.

Furry fetiš je supkultura koja stavlja naglasak na antropomorfizaciji realnih i izmišljenih životinja i životinjskih likova stoga pripadnici zajednice inzistiraju na nazivima furry, furry fandom ili furry zajednica, odnosno izbjegavaju koristiti riječ fetiš kako bi uklonili neželjene seksualne konotacije.

Prije svega treba razlikovati furry od plišofilije s kojom se često brka. Plišofilija je seksualna privlačnost prema plišanim igračkama i drugim plišanim objektima, dok je furry fetish zapravo isključivo oblik igre uloga, a pliš je jednostavno jedan od najčešćih materijala za izradu dlakavih kostima.

Počeci

Poklonici furryja se pojavljuju tek krajem 20. stoljeća s rastom popularnosti manga, animea te drugih oblika umjetnosti, prvenstveno animiranih filmova, u kojima glavne uloge nose antropomorfni životinjski likovi. Ova supkultura je postala globalni fenomen prvenstveno zahvaljujući modernim tehnologijama poput interneta. One omogućuju komunikaciju i organizaciju na mnogo širem nivou nego je to prije bilo moguće, što raštrkanim fanovima omogućava da se lakše upoznaju, šire svoje interese i iskustva te organiziraju okupljanja.

Značaj interneta ne staje samo na upoznavanju – možemo reći da je za prakticiranje furry fetiša online zajednica zapravo iznimno bitna, odnosno svojevrsna platforma za prakticiranje furry identiteta.

Oprema i kostimi

Živopisni i elaborirani kostimi strastvenih furryja mogu imati i napredne animatroničke elemente poput automatiziranih krila, repova i slično. Međutim, većina poklonika se opredjeljuje za jednostavnije kostime koji se sastoje prvenstveno od maski za glavu, rukavica i cipela (najčešće u obliku životinjskih šapa) i repova koji se mnogo lakše i jeftinije mogu nabaviti ili napraviti. Ovisno o detaljima i materijalu, cijeli kostim rađen po mjeri može vlasnika stajati i do nekoliko tisuća eura.

Odabir životinje za furryja katkad nosi važno simboličko značenje te je često povezano s karakteristikama koje se toj životinji pripisuju u popularnoj kulturi. Na primjer, lisica je lukava i elegantna, vuk je jak i hrabar, zmaj je moćan i mudar itd. Prema anketama i istraživanjima provedenim među članovima zajednice oko 60% furryja se identificira s životinjama mesožderima, a 40% s biljojedima što nam govori o društvenom poimanju i popularnosti pojedinih vrsta životinja, a ne o agresivnosti ili karakteristikama članova furry zajednice. Male tigriće uvijek smatramo slađima od kozlića, ali to ne znači da bismo ih radije sreli u divljini.

Gluma

Nošenjem kostima ili njegovih dijelova (primarno maske za glavu), članovi ove supkulture se poistovjećuju s odabranim alter egom kojeg sami osmišljavaju i oblikuju prema svojim preferencama. Mnogi koriste tu priliku kako bi izrazili pozitivne osobine koje bi željeli naglasiti ili posjedovati u svom svakodnevnom životu – hrabrost, samopouzdanje, razigranost, kreativnost, komunikativnost i slično. Iz tog razloga neki psiholozi ukazuju na sličnosti takvog igranja uloga s izvođenjem psihodrame (psihoanalitička tehnika) kao načina samoizražavanja kojem je cilj podizanje samopouzdanja i samosvijesti aktera kako tijekom nošenja kostima tako i u svakodnevnom životu. Također, mnogi koriste svoj alter ego ne samo u kostimu već i u digitalnom obliku kao svoj avatar na društvenim mrežama i forumima.

Kako su kostimi često veliki i nespretni za obavljanje svakodnevnih radnji te kako maske za glavu katkad prigušuju ljudski govor, neki akteri pribjegavaju usustavljenom obrascu gesti, manira i pojednostavljenih jednostavnih zvukova kako bi se međusobno sporazumijevali, ali to ovisi o osobnom odabiru i preferencama.

Seks

Iako najnaglašeniji u medijima, seksualni aspekti nisu okosnica furry kulture te je zapravo, prema istraživanjima, manje od polovice furryja zainteresirano za seks u kostimu ili kao roleplay u liku kojeg utjelovljuju (u furry zajednici se to naziva Yiff). Također, nužno je razdvojiti furry od zoofilije. Biti furry ne znači imati bilo kakav vid seksualne privlačnosti prema životinjama – ponovno naglašavamo kako je furry stvar antropomorfije i načina prezentacije individue prema svijetu i društvu, a ne specifične seksualne želje ili sklonosti.

Ukoliko biste ipak željeli isprobati seks u furry kostimu budite spremni na to da seks tijekom nošenja cijelog odijela može biti izrazito nepretan, neugodan (umjetni materijali od kojih su najčešće načinjeni nisu prozračni) i može oštetiti kostim. Unatoč tome, nekima od vas se možda baš svidi osjećaj nježnog pliša na koži i svojevrstan osjećaj anonimnosti te razbijanje monotonije u vidu igre uloga koju takve maske pružaju. Za početak uvijek možete probati malim detaljima poput rukavica, ušiju, maski ili butt pluga s repom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.