PMS – povijest jedne bolesti

PMS

PMS je gotovo mitska pojava – mnogi muškarci tvrde da su danonoćno okruženi ženama u PMS-u koje ih proganjaju i okomile su se baš na njih, nejake, a drugi dio pučanstva, dominantno žene, govore da je riječ o mitu, legendi izmišljenoj od muškaraca kojima je sve vezano uz vaginu a što ne uključuje penetraciju malo iju i ludo i histerično. Istina je, kao i uvijek, negdje između – i zato je djelatnica Libida.hr, i sama ponosna vlasnica vagine i njenih popratnih manifestacija, između ostalog i PMS-a, obukla doktorsku kutu, uzela par stvarčica neophodnih za doktor roleplay, počeškala se iza uha i poslušala sama svoje simptome unazad nekoliko godina. Nije dobro, nije dobro, odvratila je sama sebi i ispisala svoju povijest bolesti, zaključno s dijagnozom na hijeroglifima.

Uzroci

Kod PMS-a živčane stanice u tkivu postaju živčanije i dolazi do hiperekspanzije ili erupcije ugrušaka od kojih svaka sadržava po jednu emociju – sreću, strah, tugu, empatiju, glad, seksualno uzbuđenje i ljutnju. Ugrušci emocija putuju tijelom brzinom od 75,2 km/h, a kada se sudare, dolazi do eksplozije dvaju ili više emocija koje potom preuzimaju pacijenticu.

Drugi uzrok PMS-a može biti urok koje je na vas bacila žena kojoj ste se zamjerili, a najvjerojatnije gospođa s plavim šeširom s mašnom kojoj niste htjeli prepustiti mjesto u tramvaju.

Simptomi

Nesanica, znojenje, bol u grudima, halucinacije, osip na vratu, nekontrolirano mokrenje ni crvenilo u očima nemaju veze s PMS-om. Njegove simptome je najlakše objasiti analogijom s orgazmom – ako niste sigurni jeste li ikad doživjeli PMS ili vidjeli nekoga s PMS-om, znači da najvjerojatnije niste.

Dijagnoza

PMS može zastrašujuće i pogubno djelovati na vezu. Kod ugrožene strane mogu se pojaviti znakovi mučnine, straha i osjećaja da ne prepoznaje svoju partnericu, što je normalno i ne ukazuje ozbiljnije tegobe, poput amnezije. Kod zaraženog se subjekta pojavljuju blago shizofrenični osjećaji nastali kao reakcija na stalne optužbe da je sve što kaže, radi, zavrišti ili progovori uz jecaj povezano s bolešću, iako je ona sebi skroz normalna.

Liječenje

Osobe koje pate od visokog rizika od PMS-a trebale bi izbjegavati visokokonfliktne situacije – razgovore s prodavačicama u dućanu, pokušaje da skinu 2 kile u 2 dana, kontrolore u tramvaju, filmove izraženo emotivnog naboja (od Titanica do Policijske akademije 4), ikakve dogovore, pošalice i općenito komunikaciju s najmilijima i umjesto toga umirujućim tonom ponavljati „sve je ok, zen, skuliraj, sve je ok, diši, zen, zen, nirvana“.

Osobama izloženim posrednom utjecaju PMS-a preporučuje se odmor u mračnoj prostoriji, odnosno izbjegavanje izlaganju sunčevim zrakama, sviranje usne harmonike i rješavanje križaljki, a kad to ne uspije ukloniti problem, potrebno je prožvakati korijen đumbira sa žličicom meda, staviti slani oblog na glavu i nikako, ali ni u kakvim uvjetima primjetiti mogućnost postojanja PMS-a. PMS je mit, legenda, ne postoji i ne dao vam Bog da ga spomenete ili bilo kakvu situaciju, ponašanje, možda malo ekspresivniju gestu ili psovku dovedete u vezu s istim. Umirujućim tonom ponavljajte „sve je ok, zen, skuliraj, sve je ok, diši, zen, zen, nirvana“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.